Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Den nya planen (Del 3 av 4) – Risk och möjligheter

Efter att ha skrivit om varför vi ändrar planen och hur det ekonomiskt förutsättningarna ser ut så har nu turen kommit till det (i mitt tycke) mer intressanta nämligen risk och möjligheter. Tror nämligen att det är detta som skiljer min kalkyl på att vi ska kunna leva livet ut på 6 MSEK mot dem som tror att de behöver 20 MSEK för att uppnå det samma.

Att bedöma risk är ett svårt område då spannet av möjliga utfall i stort sätt är oändligt.Därför måste man utgå från det som är mest rimligt och utgå från att detta också kommer att inträffa och sedan bygga in rimliga säkerhetsmarginaler för ”normala avvikelser”. Att förbereda sig för en total global ekonomisk kollaps, jordens undergång eller liknade är inte relevant för i den världen spelar det inte någon som helst roll hur mycket man har sparat eller hur man har förberett sig det är ändå helt ny spelregler och ingen vet vad som händer då.

Min utgångspunkt för alla antaganden är att världen kommer fortsätta ungefär som det gör nu, jag hoppas att vi blir lite mer intelligenta när det gäller att ta miljöhänsyn och att vi blir mer sparsamma med jordens resurser och med våra pengar men totalt sett tror jag att en förändring kommer ske långsamt. En annan utgångspunkt är att friheten från att jobba varje dag är så mycket värd för mig att jag kan tänka mig att leva något enklare rent materiellt än vad som annars skulle var möjligt (även om vi även fortsättningsvis kommer leva i den Svenska fontänen av överflöd) samt att jag hellre går några år tidigare än att jobba på längre för att bygga ytterligare buffertar.

De rent ekonomiska förutsättningarna ser ut så här. Vi kommer inom ett år flytta till ett mindre hus som trots lite högre inköpspris kommer vara billigare att bo i. Det är ungefär hälften så stort (130 kvm mot 260 kvm idag) vilket både minskar energi och underhållskostnaderna och vi kommer mest sannolikt kunna göra det mesta själva kring huset då det är av en hanterlig storlek. Vi kommer även bo på ett sådant ställe att vi kommer kunna sköta en stor del av det dagliga livet utan bil. Ganska direkt efter flytten kommer vi sälja en av våra två bilar och efter att vi båda har slutat jobba kommer den kvarvarande bilen troligen användas väldigt sparsamt. Vi är redan duktiga på att leva på lite och med dessa justeringar är vi övertygade om att vi kan leva gott på 240 000 kr om året (20 000 kronor i månaden). För att täcka detta vill vi ha ett kapital på 6 MSEK och processen för att nå fram dit har jag beskrivit i föregående inlägg.  Utgifterna fördelar översiktligt som nedan och som synes är ca hälften av budgeten ”rörliga” kostnader där vi har möjlighet att dra åt svångremmen rejält enskilda månader om så behövs. Antingen om avkastningen är en besvikelse eller om vi vill spara för någon större resa eller annan aktivitet.

ny budget

Det finns några ekonomiska risker med detta och den främsta skulle jag vilja påstå är att vårt ”fria egna kapital” som uppskattningsvis ska kunna vara runt 2,5 MSEK 2018 (det året som jag fyller 42) kommer räcka fram till det att pensionskapitalet blir tillgängligt.Detta är inte väldigt sannolikt men fullt möjligt då det inte är troligt att kunna få 10% avkastning (efter skatt och inflation) på det fria egna kapitalet. Rent matematiskt ska det räcka med 5% avkastning för att kapitalet ska räcka men då är det med mycket liten marginal fram till 55-56 års ålder. Så här krävs ytterligare säkerhetsmarginal.

  1. Vi kan garanterat leva på mindre än 20 000 i månaden om det kniper…och vi vet exakt hur det ska gå till. Här går dock gränsen för vad som är bekvämt och avslappnat så vi undviker helst detta om vi slipper. (Häng med på Super Spar September som börjar nästa vecka så får du se hur det går till).
  2. Vi kommer löpande hålla en kontant ”buffert” på motsvarande ett års utgifter vilket gör att vi har tid att anpassa munnen efter matsäcken om så behövs. Kommer tillämpa en modell liknande den vi använt för att spara ihop kapitalet med månadssparande för att ta ut kapital nämligen månadsförsäljningar…lite mer under ”goda” marknadstider lite mindre i ”onda”.
  3. Vårt nya hus har en stuga på tomten som går att hyra ut och vi tror att det skulle vara möjligt att få en inkomst på i 20 000-30 000 om året på detta.
  4. Min intention är att inte vara beroende av ett jobb för försörjningen men tror att det är osannolikt att jag inte kommer tjäna ett enda öre resten av livet. Kommer göra det jag vill och det som känns inspirerande men om det av bara farten ger någon liten inkomst så kommer jag inte tacka nej.
  5. Jag är övertygad om att vi efter ”pension” kommer kunna hitta ytterligare besparingarsom vi inte kan utnyttja nu genom att göra ännu mer själva med odling, matlagning, brödback etc. Kanske lite byteshandel i liten skala?
  6. Vi har tre barn och det innebär att vi får barnbidrag och flerbarnstillägg dessa har vi för närvarande inte räknat in i vår kalkyl men om vi verkligen skulle få svårt att få ekonomin att gå ihop så är ju dessa självklart våra att använda för familjens välmående. Tidigare har vi satt in dessa i en fond för barnen att få i framtiden och från och med nu i sommar har vi beslutat oss för att börja spara med barnen i stället för att spar till dem.
  7. Om allt verkligen går åt helvete så kan vi ju börja jobba igen…vi kommer vara aktiva  som ”fria” så några av dessa färdigheter vi utvecklar går säkert att omsätta till ett jobb. Om detta skulle ske är det mest troligt att vi får ett hål när det fria egna kapitalet tar slut men innan pensionspengarna blir tillgängliga. I så fall händer det när barnen är vuxna eller nära nog vuxna…Det är nog det ”värsta” som kan hända med någon form av rimlig sannolikhet och det tycker inte jag låter så vansinnigt farligt.

Summa summarum: Även om vår plan är ambitiös så är det genomförbar och det finns visserligen en del som kan gå fel men också en del möjliga ”uppsidor” vilket får mig att känna att vi har hittat rätt balans mellan risk och möjlighet! Vad tycker ni andra? Vad skulle ni ha gjort annorlunda? 

Taggar (blogg): 
Ekonomiblogg's picture
389
595
81
0
Ekonomiblogg

Ett intresant inlägg.

Att våga ta klivet och satsa fullt ut är enda sättet att kunna nå framgångar. Det är viktigt att man vågar satsa på det man tror på även om det innebär en risk. Övervinner du dessa risker och de motgångar som kommer i din väg så kanske även du uppnår dina drömmar om att en dag bli miljonär.

/Ekonomiblogg

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Du har helt rätt, man måste våga! 

Tack för att du redan följer, är på g och flytta hit bloggen från frivid42.com så snart blir det lite mer formell lansering, 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar