Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Det är skillnad på slösande...och SLÖSANDE!

Förra helgen gjorde vi något som händer väldig sällan i vår familj nämligen vi åkte till ett lekland. Barnen hade givit detta i present till sina kusiner för snart ett år sedan så vi hämtade de två kusinerna och tog med våra egna tre barn och åkte till leklandet. Detta är inte ett ställe jag uppskattar så mycket men om barnen får göra det nån gång ibland så blir de ganska nöjda. 

Slösande ja men det finns ändå sätt att göra detta till en mindre slösaktig och samtidigt mindre stressig tillställning. Om man ändå ska gå dit så gäller det ju att barnen är på topp och verkligen kan utnyttja alla lekgrejer. Därför hade vi laddat upp med mackor och frukt i bilen på vägen dit. Vi hade kollat priserna i förväg och viste att det fanns ett så kallat "5 kort" vilket gjorde att vi kunde gå in alla 5 barn för priset av 4. 

Väl där så visste vi att barnen vanligen äter rätt dåligt men att de blir för hungriga för att leka i timmar. Därför köpte vi 3 portioner nuggets med pommes som barnen fick dela på. De åt så klart ändå inte upp...så vi fick ta det som blev över och vi blev också mätta. (Hade vi köpt en portion var hade det kostat minst dubbett så mycket..med den enda effekten att det hade blivit en massa mat över).

De sålde Kaffe på stället för 25 kronor koppen...jag var väldigt sugen men efter att ha sett att det var "vanligt fulkaffe" så avstod vi från det också. Jag kan då och då betala ganska dyrt för kaffe men då ska det vara värt det i form av bra kvalitet och/eller en kafe´ miljö som motiverar priset. Här var det dåligt kaffe i en rätt tråkigt miljö (kombination av snabbmatsrestaurang, gympasal och lekplats).

Billigast hade det självklart varit att stanna hemma men nu fick vi hela glädjen för barnen till 60% av priset om vi slentrianmässigt bara kört på...vilket man ändå måste säga är bra. Nu väntar vi (minst) ett år igen innan vi besöker ett lekland. Detta kan appliceras på mycket, att oftast avstå och de få gånger man gör något så gör man det ordentligt men välplanerat. 

Har ni varit på lekland med barnen? Vad tycker ni? Tänker ni sparadkrona även där eller är det "all in" som gäller? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Var ett par gånger på lekland när barnen var mindre. Våra barn var dock inte speciellt roade av allt skrik och skrän så det har varit bortkastade pengar helt och hållet.

Jag har för mig att man på de ställen vi var på var det ok att äta medhavd mat, åtminstone till barnen och själv kunde jag hålla ut och inte äta eller dricka där.

Jag kan kanske få lov att generalisera till nöjesparker och våra strategier där. På de ställena (Legoland, Gröna Lund, Liseberg) brukar vi ha inställningen att gå all-in. När vi väl bestämt oss för att gåra något sådant brukar vi försöka maximera upplevelsen och inte minimera kostnaden. Det brukar bli express-pass dvs betala extra för att gå förbi köerna för att inte barnens pigga tid ska gå åt till köande utan till upplevelserna. Vi vuxna brukar försöka se till till att vi inte äter på de slabbiga snabbmatshaken i parken utan letar upp en "riktig" (obs citattecken) restaurang med bordsserving och lite bättre mat. Det som kostar extra, typ extrainträden, brukar vi också göra om vi vet att det är bra. Glass, läsk, godis och popcorn ingår också. Det enda vi kategoriskt hoppar över är souvenirbutiken vid utgången för det är ändå genomgående överprissat plast-dynga som säljs.

Vi gör nöjesparker så sällan så när vi gör det går vi in ganska hårt. Jag är själv uppväxt med en mycket sparsam far som någon enstaka gång tog oss barn till nöjespark, gnällde på inträdespriset och spenderade så lite som det bara gick under hela dagen inne i parken. Det var en ganska meningslös upplevelse för alla så det är kanske det som fått mig att bete mig tvärtom med mina barn.

PerPenning's picture
252
544
54
0
PerPenning

Min erfarenhet är att mindre barn, yngre än 10, inte kommer att komma ihåg ett skit av vad ni företar er med dem, än mindre vad de får att äta. Så håll nere kostnaderna och spara till äventyr och resor som ni alla får glädje av när ungarna är 12 eller äldre.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och Per tackar för era kommentarer,

Kilo - vi gör nog en lite mer kostnadsmedveten variant av er "all in" strategi vi ser ofta till att ha lite medhavd mat och kanske en påse nötter och lite dricka i ryggsäcken. Anledningen till detta är att det vanligen tar för lång tid att beställa mat och barnen blir rastlösa..bättre då att kunna sticka till dem en macka i farten medan man väntar någonstans. På leklandet fick man inte ta in mat men då hade vi laddat upp dem i bilen..åt där efter halva tiden och så hade vi lite mer frukt och dylikt på vägen hem...på det sättet hade de hög energi under besöket och vi fick valuta för pengarna:-)

Per - ja och nej...de kommer ihåg vad vi gör men det behöver inte vara så avancerat. Tycker det kan finnas en poäng att våra barn har varit på mycket saker som deras kompisar har varit på me instället för att av slentrian snubbla in på leklandet eller lokala fiket var och varannan vecka så gör vi det mer sällan och det blir mer av ett "event".  

 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Lekland, ett nödvändigt ont!

Våra barn har mest varit på lekland pga av någon kompis har kalas där (ja, det finns föräldrar som köper sig fria från att få hem 20 dagiskompisar till barnet). Här är några allmänna tips.

1. Gå dit en fredagkväll. Då får ni stället för er själva. Alternativt, häng på låset, innan alla andra vaknat.

2. Ta ändå med egen mat! (Om ni måste äta där). Skyll på allergier om nån ifrågasätter. Annars klarar de sig på frukt, russin, mackor mm den stunden man är där. Deras sunkmat är helt värdelös (inte ens kalasglassen är god enligt de små experterna). Min ena gillar inte kolsyra vilket tydligen verkar vara det enda drickbara de serverar på flera såna ställen. Alltså har vi med egen dricka.

3. Se till att barnen går på toa innan leken börjar. Toaletterna kan bli ganska ofräscha en regning lördagseftermiddag.

Om du måste stanna under tiden de leker (beror ju på åldern på barnen). Så STÅ UT!

Tack och lov har mina barn vuxit ur lekland nu. Men presenterna till kusinerna kvarstår ju varje år. Tips kommer om det (jag lovar, fick just en idé..).

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Spargrisen och tack för din kommentar,

Bra förslag! De få gånger vi har varit på lekland så har det alltid varit på helgen och precis när de öppnar...det märks framåt 14 tiden att det blir betydligt mer stökigt och smuttsigt och stimmigt...men då är våra barn oftast trötta och det gör inte så mycket för dem att gå hem istället. 

Tycker att det faktiskt är helt OK om man gör det ibland precis på samma sätt som våra barn har gått på kafe nån gång..ätit på McDonalds mm...men verkligen inte ofta...

PerPenning's picture
252
544
54
0
PerPenning

Ja, de kommer ihåg ett tag. Fråga om tre år. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar