Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Det handlar om frihet...

Vi är för närvarande på semester så bloggen har lite låg nivå på uppdateringar, för dig som hittar hit för första gången så rekomenderar jag att du börjar med detta inlägg där jag samlat några av de mer matnyttiga inläggen. Där finns också länkar till några av de podcasts där vi medverkat vilket kan vara en bra intro till vårt sätt att tänka. 

Något som jag tycker att de senaste tidens medverkan i media har visat är att det finns en svårighet i att förklara vad vi egentligen velat uppnå med vår plan att "gå i pension vid 40" är vi bara lata kanske? 

Nej för oss handlar det om att kunna bygga ett liv som sedan arbetet (för sådant tänker vi fortsätta med) får forma sig kring. Detta möjliggörs av att vi har låga levnadsomkostnader och att vi har ett kapital som hjälper oss att betala räkningarna. 

(Följ gärna fru fri på instagram @enkelboning och mig på twitter @frivid42)

Detta innebär att något föreklat vi kan minska den tid som arbete tar veckovis från 50-60 timmar (inklusive pendling och kringtid) till cirka 30 timmar i veckan. Vi kan också minska antalet jobbade veckor så att vi har ledigt varje gång barnen har lov och det tillsammans hela familjen. Det innebär cirka 4 månader semester per år jämfört med 5-6 veckor när vi jobbade. 

Förutom friheten att forma jobbet kring livet istället för tvärt om så har vi också friheten att leva var som helst om vi vill. Det innebär att vi funderar på att bo utomlands periodvis och då hyra ut vårt hus på hemmaplan för att betala hyran på annan ort. Detta skulle vi även kunna göra under någon sommarmånad i framtiden då vi valt att bosätta oss på en ort där uthyrning är en möjlighet. 

Friheten består också i att vi nu kan välja vad vi vill arbeta med, vi kan fortsätta att ge ett kanske tillockmed större bidrag till andra men detta utifrån våra egna intressen och fallenhet. Det bör innebära att vi även är bra på detta och kanske på olika sätt (inte bara ekonomiska) kan fortsätta att bidra till samhället. 

Sen är vi ju inte 100% fria, vi behöver förhålla oss till barnens skolgång och andra förutsättningar i samhället. Vi behöver dock inte lägga ytterligare begränsingar på oss själva. Det är också därför vi har ambitionen att arbeta en del men endast under de tider på året då barnen har skola och då ett begränsat antal timmar i veckan. Vi har också en begränsning i vår budget (som fortfarande är lyxig enligt oss) men som ändå gör att vi måste prioritera vad vi vill göra. Generellt tycker jag detta är positivt men det utgör ändå rent praktiskt en begränsning. 

Detta är en fråga som kan stötas och blötas hur mycket som helst, men nu undrar jag lite hur ni som läser ser på detta? Hur ser ni på frihet? Frivillig enkelhet? Vårt bidrag till samhället? Berätta gärna i kommentarerna! 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
bliekonomisktob... (ej registrerad)

Får först och främst gratulera till all publicitet som du har fått på senaste tiden!

Jag är helt på din sida FFF när det gäller frihet. Själv är jag mitt i min resa mot "ekonomiskt oberoende" (som man kanske inte ska kalla det längre?) och kan lätt relatera till dina tankar. Jag vet att du oftast endast skriver fri istället för ekonomiskt fri. I aftonbladet nämns det som ekonomiskt fri och då tror jag många reagerar på att man ska kunna konsumera ihjäl sig utan att pengarna ska sina. Där sker säkert ett första missförstånd. Sen tror jag mycket kritik grundar sig i att folk inte vill ta till sig informationen. Att se någon som är 40år och har slutat jobba borde inspirera andra och initiera frågan hur de kan uppnå samma sak. Men precis som Onkel Tom har framfört i sin pod så studsar informationen snarare iväg från dem och de kommer med ursäkter och förklaringar på varför det inte är möjligt.

Att endast kalla det fri eller frihet blir ett annat begrepp än ekonomisk fri och går att relatera till att vara "fri" från förvärvsarbete och istället kunna använda sin tid på det sätt man själv vill. Kanske ska vi som redan startat vår resa hitta ett bättre begrepp eller sätt att utrycka oss på för att förklara vad vi vill uppnå?

 

Anonymous's picture
M (ej registrerad)

Jag tycker det är otroligt intressant att följa dig och din familjs frihet.

Jag håller på att "bearbeta" min fru att få upp ögonen för detta tänk. Hon förstår idén och vi diskuterar mycket kring "sparad krona" och sparkvot även om vi just nu (under föräldraledighet) inte kan spara lika mycket som när vi båda jobbar.

Det min fru dock har svårat att förlika sig med när det gäller eran livsförändring är hur ni tar avsteg från att bidra till välfärden samtidigt som vi antar att ni kommer fortsätta ta del av den vid sjukdom, barnen går i skola osv osv. Hur anser ni att erat ansvar ser ut för att bidra till välfärden?

Anonymous's picture
Karin (ej registrerad)

Er frihet bygger på att andra människor betalar in skatt till kommun och landsting så att ni kan få "gratis" skola och sjukvård. Hur ställer ni er till det? Hur tror ni era barns vänners familjer ställer sig till det? Kommer de att gå på fritids eller dagis? Det är ju ändå där mycket av kompisrelationerna byggs upp. Man kan inte bygga ett samhälle på människor som lever på räntor och bloggar.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej allihop och tack för era kommentarer, 

bliekonomiskt - frihet är ett begrepp som jag med tiden förstått innefattar så mycket mer än bara det ekonomiska. Det handlar om att vara förnöjsam med det man har och inte hela tiden sukta efter mer. Frihet i ekonomiska termer definieras ju i hög grad av hur mycket pengar man behöver för att vara nöjd med sitt liv. 

M - jag håller inte med din frus resonemang kring att man inte skulle bidra om man inte jobbar. Jag gillar i grunden det svenska systemet där alla bidrar men det kan inte betyda att man är kommunens, landstingets och statens slav. Vi betalar den skatt som åligger oss på de inkomster som vi har från arbete, kapital, uthyrning etc samt de utgifter vi har i form av fordonskatt, fastighetsskatt(avgift), bränsleskatt, moms, koldioxidskatt på el, etc etc.

Karin - vi har skapat vår frihet inom det system som gäller i Sverige vilket är ett där man betalar lite mer skatt när man arbetar men sedan kan vänta sig en viss service i utbyte mot detta. Hade vi bott i ett annat land så hade vi fått behålla mer av vår lön direkt men å andra sidan hade vi nu varit tvungna att ta större höjd i vårt eget kapital för att kunna betala för tillexempel vård (skola är vanligtvis avgiftsfri i de flesta länder). Jag gillar det svenska systemet då jag tycker att det är mer rimligt men med ditt resonemang så innebär det att vi från och med att vi gått ut skolan och fram till den lagstadgade pensionsåldern är statens slavar...vilket jag tycker är helt orimligt. Dessutom kommer vi även fortsatt betala in en hel del skatt (vilket jag beskrivit i svaret ovan). Vi kommer även fortsättningsvis att arbeta cirka 30 timmar i veckan under 8 månader om året vilket i viss utsträckning kommer generera inkomster och därmed skatt dock har vi inget vinsmaximeringssyfte, under dessa timmar som vi jobbar i våra egna firmor kommer barnen att vara på dagis/fritids under annan tid kommer de vara lediga tillsammans med oss.  Vad gäller ett samhälle där alla lever på räntor och bloggar så kan samma resonemang tillämpas på precis alla yrkeskategorier och typer av liv...även de mest nyttiga yrkena som sjuksköterskor eller lärare...det skulle vara en fullständig katastrof om ingen gjorde nått annat än just det...för att inte säga om alla var stadsminister eller om alla var cykelreparatörer...

Anonymous's picture
Lotta (ej registrerad)

Tack för att ni delar med er av er resa mot frihet. Det var ett halleluja moment för mig att upptäcka er via Aftonbladet och det har fungerat som en dörröppnare för mig. I min omgivning är heltidsnormen så stark att det har känts näst intill omöjligt att frångå den utan att bli ifrågasatt från flera håll. Det verkar som om det behövs en dokumenterad sjukdom för att det ska vara socilat acceptabelt att gå ner i arbetstid. 

Jag har en ihållande längtan efter att få syssla mer med egna saker och kunna "go all in" i egna projekt. Jag hade gärna varit mer fri från lönearbete, inte för att jag ogillar arbete utan för att kunna ha större valfrihet över hur jag spenderar min tid. Nu när jag följt er och även andra på nätet som jag kommit i kontakt med via dig så har det gett mig mer råg i ryggen och jag har börjat planera för hur jag ska skapa mig min egen frihet i framtiden. Så...jag vill bara säga Tack!

Plus att jag har börjat inse att jag behöver ju inte alla dessa prylar jag har...

Ekonomitankar's picture
13
30
0
0
Ekonomitankar

När nya bekanta frågar vad du/ni jobbar med, vad svarar ni då?

Kan lätt låta skrytigt om man svarar man inte jobbar för man inte behöver, eller? Kanske bara jag som har Jante på axeln...

Anonymous's picture
Kim (ej registrerad)

Hej vill bara säga grattis och skriva en fråga till karin och M- hur ser ni på avgiftsfri förskola efter 3 år eller förskola till föräldralediga om ni nu tycker att man ska bidra till samhället med ett haltidsarbete för att förtjäna att nyttja vård ect? Personligen gillar jag inte alls avgiftsfri förskola eller förskola till barn vars föräldrar är hemma med syskon. Jag gillar inte heller tanken på att behöva jobba 40 h i veckan för att nyttja välfärden. Jag skulle hellre se betydligt mer egenansvar än slava, som jag tycker vi får göra i sverige.
Kan tillägga att jag inte nyttjar varken förskola eller fritids till mina barn, ett förskolebarn kostar 160.000 kr per år. Kostnaden för mina 4 barn skulle alltså bli 640.000 kr per år. Jag sparar alltså pengar till staten genom att vara hemmaförälder. Mvh, kim

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar