Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Det kom ett bud...vad ska jag nu göra med alla pengar?

I onsdags morse så tittade jag som hastigast på mobilen om det hänt något på börsen under den första handeln. Till min förvåning hade mitt favoritbolag Hafslund gått upp cirka 12% men jag funderade inte så mycket på det. För det första så är det en illikvid aktie som ofta rör sig ganska mycket enskilda dagar och sen tycker jag generellt att den varit ganska försiktigt värderad med tanke på hur bra det gått för dem trots låga elpriser de sista åren. 

Jag klickar mig ändå vidare och då visar det sig att det kommit ett bud på 100 NOK per aktie vilket är en premie på typ 13% jämfört med kursen dagen innan. När jag läser vidare så framgår det att huvudägaren (Oslo kommun) redan har ett avtal med den största minoritetsägaren (Fortum) vilket gör att de redan kontrollerar nära 90% av aktierna. Budet är i min mening lågt och möjligheten för en budhöjning i det närmaste obefintlig. Då återstår bara att konstatera fakta. Vi kommer få lite drygt 250 000 för våra aktier och dessa måste jag finna nya arbetsuppgifter till.

En del av pengarna kommer jag inte att återinvestera i energi eftersom det har varit lite överviktat i portföljen helt enkelt för att Hafslund har varit ett bolag jag har haft extra stor tilltro till så säg att någonstans mellan 150-200 tkr kommer finnas tillgängligt i portföljen för nya investeringar inom energisektorn. 

De enda energi bolag som jag tittat på lite tidigare är Eolus och Arise de båda vindkraft bolagen där Eolus har varit duktiga på att löpande ha lönsamhet i sina projekt medan Arise är den som har faktisk elproduktion i större skala. Fortum är ju också noterat i finland och de blir ju delägare i vissa av Hafslund tillgångar även efter avnoteringen. Fortum säger sig jobba mot en mer miljövänlig profil men har idag en betydande del kärnraftsproduktion med vilket jag ser betydliga ekonomiska, miljömässiga och politiska risker. Jag har också det lilla vattenkrafts bolaget Skånska Energi i portföljen och detta innehav skulle kunna utökas.

En idé jag har är att köpa lite mer i Skånska (+20 tkr totalt 150 tkr)  samt addera Fortum (100 tkr) och Arise (50 tkr) till portföljen för att ersätta Hafslund.  Eller skulle jag tänka lite annorlunda och addera en annan typ av energi spelar typ Nibe i portföljen?

I detta fall är jag dock ovanligt velig och osäker så all input tas tacksamt emot! 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Gröngöling (ej registrerad)

Nyfiken på Nordic Green Energy.. Men det är vatten & vind det med. Tror på ännu mer alternativa varianter framöver som tidvattenenergi/ vågenergi, men människan lär sig långsamt. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Gröngölingen och tack för din kommentar, 

Jag känner inte till Nordic Green Energy..är det ett svenskt bolag? Tror att det kommer ta tid och så länge det finns relativt billig olja så kommer det vara svårt att få riktigt drag i andra energislag. 

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

ut i världen!

LTC Properties

Inte mycket energi, men jag gillar den konservativa stilen.

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Kolla in Scatec Solar.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Olf och Anonym,

Tack för tipsen, det ska jag kolla upp! 

Ekonomiblogg's picture
389
596
81
0
Ekonomiblogg

Hej! kolla in SolTech Energy Sweden AB

Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

Jag får en känsla av att du med energi egentligen menar grön el, men annars skulle jag föreslå att du köper råvaror i form av olja och uran. Jag tror bägge ska upp och det är svårare att pricka specifika bolag än att köpa en ETF som siktar in sig på hela energislaget.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Ekonomiblogg och Sparo och tack för era kommentarer,

Ekonomiblogg - det får jag ta en titt på! 

Sparo - jag menar energi men eftersom jag har svårt att se en långvarig framtid för fosilenergi och jag vill investera med en livstid som tidshorisont så blir det i realiteten företag där förnyelsebar energi är kärnan i verksamheten...så uran och olja går bort:-) 

Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

Trots att jag känner mig fullt frisk är jag övertygad om att både olja och uran kommer att finnas och användas under hela vår livstid, även om priset kommer gå upp och därmed användningen ner. Men det är nog delvis en annan diskussion.

fredfah's picture
5
5
2
0
fredfah

Glöm inte Minesto. - Vågenergi.

//Fredrik

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar