Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Du är inte vuxen om du inta har koll på dina pengar!

Det finns inga ursäkter och inga undantag!!! Den som inte kan ta hand om sina pengar är inte vuxen. Nu talar jag inte om att man behöver vara någon storsparare eller ha några storslagna planer på att bli ekonomiskt oberoende, utan nu talar jag om basal intäkts och kostnadskontroll.

  • Nu under januari kommer vi få höra om ”årets fattigaste dag”…(den 24:e Januari innan lönen kommer) eftersom julen kom ju överraskande i år precis som förra året och året innan dess…Vi kommer få läsa och höra om hur man ska ta matlåda till jobbet och laga mat ur skafferi och frys samt använda kläderna som redan finns i garderoben (saker som bör vara självklart varje månad för någon som har så dåligt med pengar och kontroll att julen skapar hål i plånboken).
  • Det skämtas mycket kring fika borden om att ”det är så mycket månad kvar när lönen är slut”. Trots att månaderna är i stort sett lika långa och lönen oftast ungefär lika stor.
  • Många människor som på ytan kan verka vuxna verkar inte skämmas alls för att låna pengar av sina gamla föräldrar till allt från resor till bilreparationer trots att det nu är läge för dem att ta hand om föräldrarna inte tvärt om.

Har viss förståelse för att när man får sin första lön i livet tycker att det är fantastiskt mycket pengar. I mitt fall var min första riktiga lön 13 000 kr efter skatt vilket jag tyckte var väldigt mycket och den mentala känslan var att det var väl helt omöjligt att göra av med så mycket….det kan jag säga att det var det inte. Men eftersom lönen tenderar att ramla in efter ett visst förutbestämt mönster (typ den 25:e) och att alla månader är lika långa (+/- nån dag) så bör det inte ta så många månader innan man får koll på hur man ska budgetera en vanlig månad. När något år har gått har olika högtider passerat kanske med lite högre utgifter som följd man också fått någon obehaglig överraskning som en  lite högre än beräknad elräkning, ett fel på bilen eller några sjukdagar med lägre inkomst som följd. Ahhh tänker man då…jag behöver lite marginaler också för ibland blir det inte som man tänkt sig.

Klart! Nu vet du 99% av allt som behövs för att kunna sköta sin egen ekonomi utan att behöva som ett barn springa till Mamma och be om pengar vid minsta motgång. För kom ihåg innan du har koll på pengarna så är du inte vuxen!! 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar