Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Du borde bli lite mer (ekonomiskt) fri för varje dag..

Ett av huvudproblemen som jag ser det i dagens samhälle är att många är som mest ekonomiskt fria när de är studenter eller strax efter när de har det första jobbet. Sen börjar man lägga sig till med dyra vanor, och lånar sig upp över öronen för boende, bil, fritidsboenden, båtar, resor, elektronik, inredning med mera.  

(Tack Elin Helander för inspirationen till den här illustrationen...du har verkligen hjärnkoll:-)

Ekonomiskt frihet  är en underbar känsla och är något som jag verkligen unnar fler. Det handlar om att kunna göra det man brinner för utan att i första hand tänka på pengar. Den som satt sig i den situation som jag beskriver ovan har istället byggt sitt eget (ekonomska) fängelse. 

Ekonomiskt frihet är inte heller en enda punkt utan en process där varje sunt ekonomiskt beslut ger lite mer frihet. Det handlar inte om att avstå från allt utan att medvetet välja bara några få riktigt viktiga saker och aktiviteter och att välja bort allt annat. Över tid gör detta enormt stor skillnad. 

Genom livet tar vi dagligen många beslut som var för sig kostar oss en eller några tior vilka verkar nästan obetydliga men över tid så är det dessa som gör hela skillnaden mellan den som sitter med höga kostnader och höga lån vid 40-års ålder och den som sitter med ett sparkapital och allt större frihet. Att vi tar dessa mindre beslut utan speciell omsorg tror jag också är anledningen till att många säljare av bostäder, bilar, telefoner, resor med mera gärna bryter ner de ofta absurt höga priserna i en "låg månatlig betalning".

Det kan säkert tyckas som en nästan oöverstiglig kamp att tänka sig att bli ekonomiskt fri om man gjort några ekonomiska felbeslut och nu har stora lån och höga kostnader men om man istället börjar tänka på att varje 10:a, 100:ing och tusenlapp är ett litet steg mot frihet.

Att sätta sig i en situation där någon enstaka tia varje dag tar en närmare ekonomiskt frihet jämfört med en situation där man för varje dag gräver gropen djupare är trots allt det största skillnaden.

När sedan man har fått bollen i rullninig och märker hur härligt det är att känna sig friare för varje dag så brukar det öka motivationen vilket ökar sparandet vilket ökar motivationen...ni förstår!  

 

Anonymous's picture
Signs (ej registrerad)

Att jobba sig fattig är hur bakvänt den än låter vanligt. Fler i bekantskapskretsen med bra fasta jobb och hög lön har bakom ytan av villa, BMW, lån etc en rätt taskig ekonomi och flera är förvånandsvärt dåliga på privatekonomi, trots att de är utbildade civilekonomer. Tillvaron går på turbo, det hektiska chefsjobbet lämnar inga marginaler till att tänka ekonomiskt smart, i det stora såväl som lilla och efter många år förvärvsarbetande har de ingen riktig buffert. Lite tillspetsat kan man säga att en högavlönad anställning är den värsta fienden mot att nå riktig ekonomisk frihet.. 

 

Anonymous's picture
Läsaren (ej registrerad)

Väldigt intressant just med ekonomisk frihet. Löste ut min pappa från kronfogden med min första kvartsmiljon. Ett svårt beslut men familjen kommer först. Nu betalar han mig istället för att sitta fast med tickande räntor.

Har ändå lyckats spara ihop till halv miljon igen själv.

Ser hur kollegor och vänner tar lån efter lån, avbetalning efter avbetalning. Det ska handlas kläder fast man redan äger en massa kläder. Det ska bytas bil bara för att bytas. Folk är stressade och har slut på pengar två veckor innan nästa lön kommer. 

Många bäckar små brukar jag säga... skönt att vara fri från eländet. 

 

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Kloka ord..

Jag tro att det som mest saknas är tid och engargemang. För att hantera sin egen privatekonomi krävs tid för att få både kunskap och erfarenhet.

Om man låter jobbet ta 110% under flera år så får man kanske en hög lön, men det blir inte tid att tänka efter hur man bör planera sin ekonomi (och det som är viktigt sitt liv...) Och det är inte höga löner som fixar både ekonomi och livsstil. Lätt att hamna i den fällan...

Besser

Anonymous's picture
Sophia (ej registrerad)

Hej! Lyssnade just på inslaget med dig i P1 och tycker detta är intressant. Jag tänker mycket på detta själv, att leva efter mina principer. Jag värdesätter också tid för läsning, friluftsliv, resor högre än prylar och statusgrejer.

Men måste man ha tjänat ihop 6 miljoner för att vara fri? Kan man inte jobba deltid, ha mycket tid över men ändå ha det sociala som det innebär att ha ett jobb, leva enkelt, utan massa pengar på banken, leva ur hand i mun så att säga.

Problemet blir kanske sen hur det blir just när man är 65, om man jobbar deltid och levt enkelt hela sitt liv, om man får tillräcklig pension för att fortsätta leva ett gott liv?

Jag har ett rätt lågbetalt jobb, får 20.000 efter skatt, så det skulle väl ta 20 år för mig och min pojkvän att bli ekonomiskt oberoende, om inte mer. Då känns kanske alternativet, att leva ur hand i mun bättre, deltid?

Mvh Sophia

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1406
64
0
Fantastiska Far...

Hej Sophia och tack för din kommentar, 

Kul att du gillade inslaget i P1. Vår livsstil är egentligen en sparsamhetsfilosofi som ligger rätt långt ifrån det man hör om i vanilga fall så ibland känner jag att det är svår att beskriva bra i korta artiklar eller tv/radioinslag men det är ändå värt att vara med för i bästa fall hittar någon av dom som lyssnar hit till bloggen där vi kan ha en annan dialog:-) 

Jag skulle vilja rekomendera boken  Job Free - (affiliate) en bok som beskriver fyra generiska vägar att lämna ekorrhjulet, två för entreprenören (start-up eller livsstilsföretagande) och för den anställde "un-jobbing" (ungefär självvalt deltidsarbete) eller extreme savings (vad vi har gjort). En bra introduktion för dig som känner att man vill vara mer fri men är osäker på vilket väg som passar just dig!

För vår del så kom vi på att vi ville bli fria i en fas i livet när vi redan hade etablerat oss med relativt välbetalda jobb och vi hade redan då två barn med ett tredje på väg och då kändes "extremsparande" som den mest relevanta vägen för oss. Vi kände också (tyvärr) att i våra valda yrken så var heltidsnormen så stark att det skulle vara svårt att jobba deltid utan att det blev heltid med mindre betalt. 

Hoppas detta var lite hjälp på vägen och lycka till på frihetsresan! 

Anonymous's picture
Sophia (ej registrerad)

Jo, man märkte även i det korta inslaget en viss skepsis hos programledaren. Det är provocerande för många med personer som väljer en annan livsstil. Det är inte de ideal man uppfostras med.  Av en händelse hittade jag en gammal bok från 1978 i en väns sommarstuga som heter  "Tankar om den fulla sysselsättningen" av Gunnar Adler-Karlsson.

Den handlar om idealet att jobba heltid och ekorrhjulet folk hamnar i, med allt högre krav på sin livsstil. Boken känns fortfarande än mer aktuell idag än när den skrevs för 40 år sedan. Det är märkligt att det gått åt ett sådant håll... Så därför blir jag inspirerad av att läsa här!

Tack för boktipset, jag ska kolla in den! Mvh Sophia

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar