Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

En Kick-off rakt ner i källaren!

Som jag skrev i fredags hade frun och jag vår gemensamma kick-off i helgen. Det var #sparadkrona så tillvida att vi valde ett hotel där vi kunde bo gratis på poäng som vi tjänat in tidigare och vi valde även ett resmål som var nära hemmet (cirka 5 mil). Det senare är inte bara en kostnadsfråga men även bra då vi inte behöver spendera halva helgen i bilen och dessutom är det ju bättre för vår gemensamma miljö vilket inte heller är att förakta. Fredagskvällen så njöt vi i fulla drag först  med vin och tapas på en supertrevlig restaurang varefter vi gick till en annan restaurang för varmrätt och en god öl. Som småbarnsföräldrar är vi inte direkt några nattsuddare längre så efter middan var vi rätt nöjda med att återvända till hotellet. 

På morgonen blev det hotellfrukost och då passade vi även på att fundera på våra målsättningar och vad vi tyckte var prio framöver. Vi tog en promenad på stan och avslutade med publunch och lite mer funderingar. 

Kort sagt så handlar mycket just nu om huset där vi nyligen flyttat in, det är i OK skick men det finns massor av både smått och stort som man kan ta tag i med effekten att man antingen kan känna sig totalt stressad över allt som behöver göras eller mer liknöjd eftersom det mesta ändå funkar hyfsat. Vi beslutade oss dock för att två stora projekt blir fokus framgent:

  • Kortsikt (1-3 månader) kommer satsat på att få riktigt god ordning på källaren. Vi har ett ganska litet hus och att källaren fungerar bra är viktigt. Det behövs förvaring (till exempel för kläder, sportutrustning med mera), ett träningsutrymme, ett snickarrum som går att använda, tvättstuga och matkällare. Allt detta finns redan men det behöver bli betydligt mer organiserat så att man kommer åt alla grejer och kan använda utrymmet optimalt. Detta blir fokus resten av det här året.  
  • Medellångsikt (2017) - Den övre våningen på huset kommer behöver lite mer genomgripande förändringar de kommande åren. Ett nytt badrum med dusch (idag endast handfat och toalett) finns på önskelistan och så ska ett stort rum som idag inhyser de två yngsta barnen delas i två så att de får ett eget rum när de blir lite äldre. Planen är att delvis använda hantverkare till detta då det är några nya fönster som ska in och även ett våtrum som ska fixas med allt vad det innebär. Vi är fortfarande osäkra på hur det blir med jobb för Fru Fri varför planen är lite oklar i kanterna men givet regler för ROT avdrag så tror vi att vi kommer vilja göra de jobb som kräver hantverarkhjälp under nästa år när vi båda kommer ha en förvärvsinkomst att göra avdraget emot. Troligen blir första halvåret planering och andra halvåret genomförande. 
  • Långsikt (2018 och framåt) - När vi båda är fria så har vi planerat att göra en längre utlandsresa. Troligen blir det nordamerika i någon form och vi planerar att vara borta hela sommaren. Eftersom vårt hus ligget på en ort som är intressant ur turistsynpunkt (framförallt på sommaren) skulle vi vilja att huset är redo för utyrning den sommaren när vi planerar att vara borta. Detta skulle stort påverka nettokostandern för vår lååååånga semester! 

Vad gäller övriga mål så känns det som att det tuffar på rätt automatiskt.

  • Sparandet som vi satte ett helårsmål för på 700 000 och 70% kommer vi med största sannolikhet att överträffa..frågan är väl om vi kan komma över 75%? Vi fick huset sålt med ungefär det utfall som vi väntat. Däremot har vi valt att behålla den äldre av våra två bilar ett tag till så länge frun arbetspendlar dagligen. 
  • Jobbmässigt känner frun viss frustration över sin situation med pendling, något lägre lön än tidigare och det faktum att jag är hemma och hon är på jobbet men totalt sett så rullar det mesta på. Jag är igång med min lilla firma och utfallet ekonomiskt bör kunna bli minst ett noll reslutat för helåret.
  • Vi har gjort saker tillsammans under året både bara vi två men även tillsammans med barnen. Nu ser vi fram emot att snart få lägga ut lite pengar på liftkort och ge oss upp i skidbackarna igen när säsongen drar igång. Vi hade hela två månader semester i somras och även om det var en del med huset och flytten så hade vi även rätt mycket tid att bada, grilla, fika och allt annat som hör sommaren till. 
  • Något som blivit lite lidande efter flytten är träningen både av tidsbrist men även då vi inte riktigt har varit i ordning med det nya huset vilket gjort att träningsgrejerna inte riktigt fått någon plats. För egen del är det inget stort problem då jag är rätt aktiv på dagarna men för frun som sitter instängd på kontor känns det jobbigare och det är något det är dags att råda bot på..inte minst med hjälpa av ovanstånde källarfix! 

Vi hoppas att framförallt situationen kring fruns arbete blir mer klart under de närmaste veckorna för därefter så kan vi börja mejsla ut mer specifika mål för 2017...fram till dess fokuserar vi på källaren:-) 

Vad har ni får mål för resten av året? Vad har ni får mål på lite längre sikt?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Jag tycker ni verkar ha en fantastisk relation du och din fru och jag gillar er idé med kick-offs om målplanering. Vi är numera skuldfria och nästa mål blir att 1) Ha avkastning på kapitalet som att det täcker driften av boendet 2) ekonomiskt oberoende. Lite mer detaljer petade jag ihop i blogginlägget: http://classresan.blogspot.com/2016/11/skuldfri-i-over-ett-ar-reflektion...

 Lycka till med målen!

 

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Classresan och tack för din kommentar, 

När man har gjort på det sättet som vi gör under några år så är det nästan svårt att förstå hur andra ens håller ihop sina relationer utan att ha kick-offs och uppföljning. Det är så väldigt lätt att tro att man är på samma bana, och har samma tänk och sen drar man glad i hågen iväg i helt olika riktningar. 

Kul att ni är så bra på väg med er resa, jag ska gå in och läsa på bloggen!

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar