Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1365
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

En ryggsäck full med pengar!

Häromdagen träffade jag en tidigare kollega J och hennes vän M och vi hade ett trevligt samtal kring deras planer för ett annorlunda enklare liv med en ny verksamhet på egna villkor. Vi satt på ett konditori över en fika och vi pratade även om min situation som fri. J frågade hur ofta jag saknar möjligheten att köpa fina saker eller resor och hur jag hanterar att se vad "alla andra har". Min fundering gick direkt till att jag just nu funderar på att köpa en ny ryggsäck och att det nog kan tänkas bli en ganska dyr modell då jag använder den ofta. Mitt fokus här är att den är perfekt för mitt ändamål, har lång förväntad livslängd (design och kvalitet) medan inköpspris är mindre viktigt just i detta fall. Det blev då tydligt för mig själv att pris faktiskt sällan är en avgörande faktor i våra liv utan det är värde i förhållande till pris...dvs effektivitet i användingen av resurser. 

Vet inte om det var för att vi pratade om just ryggsäckar men helt plötsligt fick jag en bild av mitt liv som en metafor av en man med en ryggsäck...men lite annorlunda packning!

Tänk dig en ganska vanlig man som går runt på stan med en sliten ryggsäck på ryggen. Han ser ut att kunna vara på väg till jobbet, högskolan eller kanske en turist ute på budgetsemester. I ryggsäcken ligger en dator, lite mat och en termos så att han klarar sig en hel dag utan att behöva köpa något om han inte vill. I ryggsäcken ligger också en jättestor bunt med sedlar...Denna bunt med sedlar är så stor att mannen vet att han kan köpa allt han ser om han vill...men han vill inte därför han har inga behov som bäst löses med ett inköp! 

Detta är förstås bildligt talat men i realiteten är det så mitt/vårt liv ser ut, vi väljer att mycket sällan köpa något utöver det nödvädiga men vi har en ryggsäck (bankkonto/aktiedepå) där det finns ett par miljoner enkelt tillgängliga. Vi trånar inte efter grannens bil eller chartersemester eftersom vi vet att vi kunde köpa den med bara en bråkdel av vårt kapital. Vi har bara valt att prioritera frihet och enkelhet och några få spektakulära upplevelser framför ofrihet, konsumtionsartiklar, status och korta snabba upplevelser och resor. 

Att avstå är lätt när man har den där ryggsäcken, när man vet att man kan köpa allt och lite till så blir det helt enkelt mindre intressant! Detta skiljer skarpt från den som har önskan om att köpa men inga pengar!

Hur ser du på att avstå en del kortsiktigt till förmån för något större eller mer långsiktigt mål? Gör du avkall på något du verkligen vill ha för sparandet? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Ooh ja, avkall på mycket!

Jag gjorde avkall på en Dubairesa över sportlovet. Jag gör avkall på nya Macbook Pro och Webers nya svindyra grill. Även att leja in folk att renovera vår tvättstuga och serva vår bil gör vi avkall på just nu. 

Jag trånar efter en hel del mest hela tiden, men vet att kan inte få allt, det handlar helt enkelt om prioriteringar. Men det är inte bara för att jag har pengarna att kunna köpa en Ferrari som jag låter bli, Utan snarare att om jag köpte Ferrarin så skulle något annat som är viktigare (känslan av frihet) riskera att förloras.

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Oj, vilken fråga! Gör jag avkall på något jag verkligen vill ha? Följdfrågan är då: För alltid, eller för stunden? Och hur lång är då stunden? Nej, jag vill nog säga att jag inte gör avkall, däremot funderar jag ofta väldigt länge innan beslutet är fattat om det ska skaffas, när, hur, vilken kvalitet mm . Sen när jag bestämt mig så finns det ett litet fack i den där ryggsäcken med mer än tillräckligt innehåll för införskaffandet.

Jag är ingen storkonsumenter av dyra kapitalvaror, så att avstå tex nya mobiltelefonmodellen är inget problem för mig. Däremot avstår jag att ta påsklov med barnen i år för att kunna ha en längre ledighet tillsammans i sommar, trots att jag har både insparad flextid och sparade semesterdagar. 

Så svaret på din sista fråga är ja.

 

Anonymous's picture
Dandyn (ej registrerad)

Det här med att avstå...

Upplever inte att jag avstår något. Det är alltid andra, utomstående som tycker att man avstår. Förmodligen för att man väljer att INTE köpa/göra sådant som de själva köper/gör och att de då blir provocerade för att jag inte tycker det är något jag vill lägga tid/pengar på.

Upplever själv att desto större ryggsäcken (kontot) blir desto mindre köper jag, känns så ovärt på något sätt. När jag köper försöker jag alltid köpa kvalitet som jag kan använda länge/mycket för att få ut så mycket som möjligt av varje krona. Eller så billigt som det bara går för att inte slösa i onödan.

Anonymous's picture
Stenkryparen (ej registrerad)

Instämmer till fullo i din känsla/resonemang.

Pengahögen ger mig sån trygghet att den mesta kosumtionen aldrig blir av.

När man konsumerar betydligt färre saker så blir "köplyckan" mångdubbelt större när tex ryggsäcken väl planeras för att införskaffas/inhandlas.

Merparten av konsumtionen (inköp av allt möjligt) hos de flesta är nog tröst för ett inte helt lyckligt liv.

Tack för riktigt bra blogg med många handfasta råd och tipps!

Anonymous's picture
Kristin (ej registrerad)

Nej jag upplever inte att jag avstår något. Tror det beror på att vi låtit förändringen ta tid så prioriteringarna har långsamt fått bli nya vanor och vi har hunnit fundera över vad som är viktigt för oss. Många besparingar har dessutom varit rena effektiviseringar - gjorde oss av med bilen och använder Sunfleet när vi behöver bil, sagt upp försäkringar vi inte behöver och hittat bäst pris på de vi har kvar, bytt mobilabbonemang, förhandlat pris på TV-abbonemang osv, saker man inte märker av i sin vardag mer än att räkningen är billigare :)

Till stor del handlar det om inställning och det finns inget generellt rätt eller fel, utan var och en får hitta vad som är rätt för dem. Mitt mål är att leva enkelt och bekvämt och vara lycklig, och inget av det har förändrats när vi nu sparar 50% av lönen, jämfört med när vi sparade någon tusenlapp per månad. Problemet är väl att många inte ställt sig de frågorna, utan så länge det går jämnt upp i slutet av månaden så är man nöjd (precis som vi var för några år sen). Blev tydligt när jag pratade med en kollega om skatteåterbäringen, hon undrade vad jag skulle göra med pengarna, och jag svarade väl typ spara, och att det alltid finns någon buffert att fylla på. Medan hon tyckte att det finns alltid någonstans att spendera och man måste unna sig osv.

Om man hittar en nivå där man är nöjd och trivs, så tror jag att det är betydligt lättare att hålla i sparandet över tid. Jämfört med om man upplever att man snålar och avstår massa grejer man vill ha eller göra, så är det nog lättare att få ett bakslag och tokspendera. Som med kost, om man går på en strikt diet där man inte trivs, är risken större att man efter ett tag skiter i det, jämfört med om man hittar bra vanor som får en både att trivas och må bra.

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1365
65
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer, 

Ja det var kanske en svår fråga på sitt sätt för att det är klart att man avstår från saker ibland. För egen del tycker jag dock att jag varit ganska bra på att fila bort de små önskningarna som annars äter upp så mycket av livet både i relation till tid och pengar. Jag avstår lätt från utemat, fika på stan, "fina" bilar, lyxrenoveringar, inredning och charterresor...det lockar mig inte längre. Däremot längtar jag till lite fler längre resor (= så länge så att det nästan är att bo utomlands) och jag lägtar efter den tid (om några månader) när även frun är klar och vi kan jobba med lite fler projekt som vi vill förverkliga. "Att avstå från det lilla möjliggör det stora" så att säga. Tror att det finns en koppling mellan att veta att man kan göra "allt" och att avstå utan att det känns jobbigt....

Kilo - men ville du verkligen åka till Dubai över sportlovet...varför det?

Spargrisen - att avstå från en liten ledighet för att senare kunna ha en "stor" är ju också ett exempel på det samma. För att göra något spekatulärt behöver man vanligen bara avstå från några få ganska mediokra ting/uppleverlser. 

Dandyn - jag tror att vissa i större utsträckning bryr sig om vad andra tycker, men som du säger man måste ju utgå ifrån sig själv. Någon kanske tycker att jag avstår från den senaste mobiltelefonen...när jag i själv verket inte ens vill ha den...

Stenkryparen - tackar för det positiva omdömmet. Det blir bara lättare och lättare att avstå precis som du säger.  Köplyckan blir större de få gånger man köper eller gör något, både för att det är väl utvalt och därmed sällan blir fel..och följs av ångest. Mer är inte bättre, mindre är bättre. 

Kristin - som du säger så handlar det om att desinga om livet från grunden och det går inte över en natt. Det blir så vansinnigt tydligt efter ett tag i denna process hur mycket i våra liv som är överflödigt (både varor och tjänster) och helt plöstsligt så lever man på långt mycket mindre en man trodde var möjligt och förstår knappt vad det är man avstår...Men processen tar lite tid och behöver nog få göra det..förhoppningsvis kan denna och andra bloggar hjälpa någon på vägen att ta stegen frammåt något snabbare dock. 

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Nu vet jag inte om du menar just resmålet Dubai eller om det är just att åka över sportlovet du frågar om. Jag vill till många ställen, och just Dubai har vi i familjen pratat om att någon gång åka till. Men det finns andra ställen jag kunde nämnt som  jag också vill åka till, Florida, Sydafrika, Nya Zeeland, m.m, m.m.  

Med barnen i skolan så har man inte så mycket val än att åka under loven; sportlov, påsklov, sommarlov, höstlov m.m. Det inte jobben som begränsar utan snarare skolorna som inte gärna ger eleverna ledigt utanför loven, speciellt inte när det är nationella prov i görningen. 

Att åka under sportlovet och andra lov (oavsett vart) är ofta hiskligt mycket dyrare än att åka andra tider så ofta blir det per automatik att vi struntar i det för att det helt enkelt inte är värt pengarna. Men jag gör avkall på det varje gång...

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1365
65
0
Fantastiska Far...

Hej Anonymos (Kilo?) och tack för din kommentar,

Ja det var väl både resmålet och sportlovet som jag menade egentligen. Vad jag funderar över är att åka till en konstgjord destination (typ dubai eller valfri charterstrand) med så kort tid som bara ett sportlov. Om vi fick 100 miljoner imorgon tror jag inte att vi skulle åka på den typen av resor ändå för det känns inte befogat ur ett ekonomiskt, mijömässigt och tidsmässigt perspektiv. Däremot så förstår jag vad du säger kring att man måste anpassa sig till terminerna...där är vi också nu men då ser jag egentligen bara jul (om man kan sträcka ut lite och få åtminstone en månad) och sommar (8-10 veckor) som de tillfällen där det kan vara befogat att åka till desitinationer som kräver flyg.... 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (11)

Taggar