Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

En ryggsäck full med pengar!

Detta inlägg är en "favorit i repris" och publicerades första gången tidigare i år men jag tycker den är minst lika relevant idag. Om du är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här. 

Häromdagen träffade jag en tidigare kollega J och hennes vän M och vi hade ett trevligt samtal kring deras planer för ett annorlunda enklare liv med en ny verksamhet på egna villkor. Vi satt på ett konditori över en fika och vi pratade även om min situation som fri. J frågade hur ofta jag saknar möjligheten att köpa fina saker eller resor och hur jag hanterar att se vad "alla andra har". Min fundering gick direkt till att jag just nu funderar på att köpa en ny ryggsäck och att det nog kan tänkas bli en ganska dyr modell då jag använder den ofta. Mitt fokus här är att den är perfekt för mitt ändamål, har lång förväntad livslängd (design och kvalitet) medan inköpspris är mindre viktigt just i detta fall. Det blev då tydligt för mig själv att pris faktiskt sällan är en avgörande faktor i våra liv utan det är värde i förhållande till pris...dvs effektivitet i användingen av resurser. 

(Där på cykeln..hänger den..ryggsäcken alltså:-)

Vet inte om det var för att vi pratade om just ryggsäckar men helt plötsligt fick jag en bild av mitt liv som en metafor av en man med en ryggsäck...men lite annorlunda packning!

Tänk dig en ganska vanlig man som går runt på stan med en sliten ryggsäck på ryggen. Han ser ut att kunna vara på väg till jobbet, högskolan eller kanske en turist ute på budgetsemester. I ryggsäcken ligger en dator, lite mat och en termos så att han klarar sig en hel dag utan att behöva köpa något om han inte vill. I ryggsäcken ligger också en jättestor bunt med sedlar...Denna bunt med sedlar är så stor att mannen vet att han kan köpa allt han ser om han vill...men han vill inte därför han har inga behov som bäst löses med ett inköp! 

Detta är förstås bildligt talat men i realiteten är det så mitt/vårt liv ser ut, vi väljer att mycket sällan köpa något utöver det nödvädiga men vi har en ryggsäck (bankkonto/aktiedepå) där det finns ett par miljoner enkelt tillgängliga. Vi trånar inte efter grannens bil eller chartersemester eftersom vi vet att vi kunde köpa den med bara en bråkdel av vårt kapital. Vi har bara valt att prioritera frihet och enkelhet och några få spektakulära upplevelser framför ofrihet, konsumtionsartiklar, status och korta snabba upplevelser och resor. 

Att avstå är lätt när man har den där ryggsäcken, när man vet att man kan köpa allt och lite till så blir det helt enkelt mindre intressant! Detta skiljer skarpt från den som har önskan om att köpa men inga pengar!

Hur ser du på att avstå en del kortsiktigt till förmån för något större eller mer långsiktigt mål? Gör du avkall på något du verkligen vill ha för sparandet? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Björsa (ej registrerad)

"J frågade hur ofta jag saknar möjligheten att köpa fina saker eller resor och hur jag hanterar att se vad alla andra har"

Jag upplever att det här är en mycket vanlig fundering bland folk som är främmande till enkelt leverne och som, med all respekt, har svårt att förstå nånting av poängen. Om man sparar/tjänar pengar genom att undvika utgifter måste det ju finnas en baksida i form av lidande, eller hur..!? Det är ju det alla verkar tro, mer eller mindre befogat/förståerligt.

Sen har vi det faktumet att "jag vill inte behöva tänka på vad saker kostar" används som ett argument MOT enkelhet/minimalism, när det egentligen mer handlar om det omvända - enkelhet ÖPPNAR möjligheter.

Jag filosoferar en hel del och har kommit fram till att mycket kan kokas ner till frågorna 1) "Behöver jag verkligen det här?" och 2) "Har jag råd med det här?", varav båda flys ifrån som pesten av folk i allmänhet. Det är ju så tråkiga att behöva ställa. Håller med om 2.

Grejen är dock att ens privatekonomi är vad den är, och om man aldrig ställer sig fråga 1 så kommer ekvationen inte gå ihop. Det blir lite av en balansgång mellan 1 och 2 där du inte kan slippa undan båda. Jag själv har ställt mig fråga 1 vad gäller bil, tobak, alkohol (till 95%), läsk, kaffe, frisörbesök, krogbesök etc etc och fått svaret "nej", och därför slipper jag ställa mig fråga 2 när det är dags för inköp som verkligen ger mig nåt värde, som en jacka eller ryggsäck av kvalite. "Mannen med ryggsäcken" (som jag känner mig som till 100% trots att bunten inte är så stor än) har ställt sig fråga 1 ofta och länge och slipper på samma sätt fundera på vad han har råd med. Känslan att vara avgiftad från reklambudskap och köpmani (inte det samma som att aldrig göra dyra inköp) och därmed klara sig på lite är verkligen fullständigt obeskrivlig och något jag unnar alla som ger det ett ärligt försök.

"Det är så begränsande att behöva tänka på vad saker kostar". Jamen, varför inte lämna det därhän helt då!? Jag låter inte bli läsk till vardags för att det är dyrt, jag låter bli det för att det är skräp och behöver således inte ägna en sekund åt vad det står på prislappen. Osv..

Jag säger som Graham Hill på Life Edited: "Clear the arteries of your life".

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Björsa och tack för din kommentar, 

Den var mycket intressant! (hör av dig om du skulle vilja skriva ett gästinlägg på temat i så fall mail frivid42@outlook.com??)

Jag tänker ofta att allt jag köper ska motiveras av ett tydligt mervärde är det något jag hatar är det argementet "det kostar bara" vilket lurar oss att köpa saker som är helt onödiga bara för att det är en låg prislapp. Men i min bok är 5kr för något totalt onödigt väldigt dyrt. Å andra sidan kan jag lägga rätt mycket pengar på något som vi verkligen uppskattar och kommer använda mycket.  

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar