Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Försäkringar - hur stora kostnader kan bli små!

Försäkringar är ett sånt där område där kostnaderna kan bli hur höga eller hur låga som helst. Om du har få ägodelar som du dessutom med god marginal har råd med så kan du försäkra dig väldigt lite. Det vi försäkrar oss mot är (ekonomiska) katastrofer och för den som har goda marginaler är det mycket lite som kan betecknas som en katastrof. I vårt fall har vi endast trafikförsäkring på våra båda bilar (total premie 4500 kr) och hemförsäkring (premie 3200 kr). På huset har vi förhöjd självrisk till 10 000 kr vilket betyder att mindre stölder eller skador fixar vi själva utan inblanding av föräkringsbolag (har inte hänt nått men om det händer). 

Vi har inga prylförsäkringar, barnförsäkringar, inkomstförsäkringar eller livförsäkringar (annat än vad vi får via våra arbetsgivare "gratis"). Barn är en prioriterad grupp i den svenska vården, arbetslöshet är inte en katastrof för oss och vi har inga prylar som vi inte har råd att ersätta.  Om (gud förbjude) något skulle hända med en av oss så tillfaller besparingarna den andre vilket gör att den som är kvar skulle klara sig utmärkt ekonomiskt.   

På ett vis kan försäkringar sägas vara en form av sparande då det handlar om att betala in premier löpande och att få ut delar av dessa då något går snett, om någon bryter sig in i villan eller om du backar in i en mur med bilen. Det generella "problemet" med försäkringar är att bolagen är proffs och därför mycket sällan förlorar på att erbjuda dem. Det är också anledningen till att vi hellre är aktieägare i föräkringsbolag än kunder hos dem. 

Vad har jag då för råd till den just nu sitter och funderar på försäkring:

  • Fundera på din situation och vad som är en katastrof för dig, försäkra dig inte mot småsaker som inte är katastrof. Bättre i så fall att spara pengar på annat håll. 
  • Minska antalet potentiella katastrofer,  Köp få prylar och  inga överdrivet dyra bilar etc. Detta kostar mer i inköp och innebär sedan på toppen av allt att du behöver flera försäkringar eftersom det skulle innebära "katastrof" att mista dem. Se även till att minska risken för olyckor och stölder på rimliga sätt som att köra försiktigt och låsa dörren när du går hemifrån. 
  • Se också till att ha goda marginaler i ekonomin, så är det mycket färre saker som är katastrof vilket minskar behovet av försäkringar vilket i sin tur ökar sparandet...vilket minskar behovet av försäkringar..du fattar nog....
  • När du har gjort detta så se till att jämföra försäkringbolag, detta är i sammahanget en mindre besparing jämfört med att optimera punkterna ovan. Välj ett som kan erbjuda dig just det skyddet som du vill ha och behöver till ett vettigt pris. Alla föräkringbolag försöker med olika typer att "plus erbjudanden" för att omöjliggöra jämförbarhet men ärligt talat om du behöver en special försäkring för golfbaggen eller om TVn ramlar i golvet då har du inte råd att ha TV eller spela golf. 

 

En liten rolig sak i sammahanget är att vi har alla våra försäkringar hos bolaget Gjensidige där vi också är aktieägare. De senaste 3 åren har utdelningen från detta bolag i stort sett täckt våra försäkringspremier...så kan det gå när man sparar på försäkringarna för att istället investera pengarna!!! Det samma gäller för MQ som betalar för mina kläder och Tele 2 som betalar telefon och bredband...mer om det i senare inlägg.

Hur har ni det med försäkringar? Hur står sig era försäkringskostnader jämfört med våra? Vad är det som kostar mer/mindre för er? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investerarens.se (ej registrerad)

Riktigt intressant reflektioner och jag har själv mer och mer ifrågasatt om vi behöver alla de försäkringar vi har.

I dagsläget är det villa, trafik på den skrotiga bilen samt veterinär för hunden. Nu står vi även i startgroparna att teckna för barnet, men är inte alls insatt i vad det ger och vi istället borde investera motsvarande belopp till dotterns pengamaskin.

Anonymous's picture
Kristian (ej registrerad)

Skulle för allt i världen inte skippa en barnförsäkring. Råkade själv ut för en svår olycka i tonåren och fick då ekonomiskt stöd för olyckan och framtiden någorlunda säkrad.

Detta är verkligen att vara dumsnål tycker jag, men är svårt att tänka sig in i denna situation om man inte varit där. 

Vid hög invaliditetsgrad handlar det ju om miljoner förutom allt annat som ingår såsom advokat och övrig hjälp. Overdeligt om olyckan skulle vara framme....

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Vi bor 2 vuxna i en bostadsrätt och har i dagsläget bara hemförsäkring (ca 1200 kr/år), samt a-kassa (1200 kr/person och år). Bostadsrättstillägget täcks av föreningen. Hade precis bestämt oss för att sänka bilförsäkringen till trafikförsäkring men blev istället av med bilen genom en olycka, men kommer inte köpa någon ny i närtid. Hade tidigare även utökat skydd på hemförsäkringen, varsin olycksfallsförsäkring och varsin inkomstförsäkring. Har förutom bilförsäkringen sänkt våra kostnader med nästan 10 000 per år genom att skippa dessa extra försäkringar.

Barnförsäkring är en intressant fundering för framtiden, skriv gärna mer om hur ni resonerat. Min grundinställning har gått från att det är något man måste teckna, till att jag inte tänker teckna det, till att jag blev mer tveksam när jag läste Kristians kommentar ovan, allt kan ju faktiskt hända.

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Toppen att du skrev detta inlägg, nu kom jag ihåg att jag skulle ringa till försäkringsbolaget och kolla om hemförsäkringen täckte eventuell skada på min nya mobil. Det gjorde den.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer!

Investerarens - jag propagerar inte för att man helt ska avstå försäkringar de har helt klart en plats. Samtidigt spelar de på vår trygghetstörst och många gånger lyckas försäkringsbolagen sälja dyra och onödiga föräkringar till konsumenter. 

Kristian - visst kan man skippa barnförsäkringen och det är inte dumsnålt förutsatt att man inser att man då tar över risken själv. Försäkringsbolag är inte välgörenhetsinrättningar och föräkringar är antingen väldigt dyra eller täcker väldigt lite annars skulle det aldrig gå ihop. Det hindrar inte att det alltid finns exempel när man får ut pengar men...

Tove - låter som om ni har väldigt rimliga kostnader för försäkringar. Vad gäller barnförsäkring så kan man både köpa den eller avstå så länge man förstår vad man gör. Om man avstår så tar man över hela risken själv men får å andra sidan behålla pengarna (spara till barnen?) själv oavsett utfall. Om man tar föräkringen så får man betala premie (inklusive marginal) till försäkringbolaget men har viss ökad trygghet om något händer. Vi har gjort vårt val men båda vägarna är fullt valida vägar framåt förutsatt att man vet vad man köper/avstår och varför. 

Malin - du passade inte samtidigt på att fråga om de hade en billigare försäkring som inte täcker skador på småsaker så som mobil?? :-) 

Anonymous's picture
Kristian (ej registrerad)

Det var mina egna synpunkter ang. barnförsäkring och tycker absolut det är dumsnålt.
Är mycket väl medveten om att FB är vinstdrivande företag, det är ett faktum och för mig är det bara att accpetera detta.

Jag tror det är väldigt svårt (vet) att inse vilken "risk" det innebär att vara utan en försäkring vid olika skadefall utan just egen erfarenhet. För egen del är kostnaden för en barnförsäkring något jag prioriterar för att säkerställa att mina barn är täckta och säkerställer dess framtid utfiall olyckan skulle vara framme. Alla har naturligtvis inte råd med en försäkring....men om man har råd tycker jag inte man skall investera dessa på bekostnad av att ens barn är oförsäkrad. Småpengar...

Respekterar dock ditt besult fullt ut, anledningen till min kommentar är bara att det ibland är lite väl lätt att se det som en kostnad och inte hur förbaskat bra den är den dagen något händer.... trots att en skada aldrig händer oss,mig osv... bara andra :)

Over and out!

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej igen Kristian och tack för din kommentar. "Dumsnålt" är ett värderande uttryck när man mer eller mindre kallar personen som utför denna handling för en idiot. Mitt inlägg handlar istället om hur vi gör och vad jag tycker andra ska tänka på. Jag säger inte att någon annan nödvändigtvis ska vara utan barnförsäkring men inte heller att man nödvändigtvis behöver en. Om man verkligen "har råd" så har man också råd att vara utan...alltså som i så många andra fall..om du har pengar så kan du spara mer pengar...

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag har väldigt få försäkringar och de självrisker jag tycker är rimliga. Sakförsäkringar som de försöker lura på en i butiken är kategorisk no-no i vårt hushåll.

 De viktiga försäkringarna är just mot katastrofer, har man fått ihop sitt kapital kanske man kan vara utan en del försäkringar mot förlorad inkomst. Är man däremot beroende av sin inkomst (vilket nog de flesta är) kan det säkert vara vettigt att försäkra sig mot långtidssjukskrivning  om det innebär att inkomsten får ett rejält slag och man har höga kostnader som tar tid att avveckla vettigt. Har man redan tillräckligt med kapital kanske man kan strunta i det eftersom ens inkomst kanske inte påverkas alls oavsett om man är frisk eller sjuk.

Även den som lever på sitt kapital kan dock ha nytta av försäkringar eftersom ens utgifter kan påverkas av stora händelser. Om ens snåla ekonomiska leverne bygger på att man kan hugga ved, serva bilen själv, renovera och fixa själv hemma, odla grönsaker, cykla istället för att åka bil m.m. krävs nästan att man är fullt frisk. Tänk om man blir så sjuk att man inte längre kan göra det mesta själv, då kanske utgifterna öka mer än vad man har beräknat och då kanske pengarna inte räcker lika länge. 

Jag är nog också böjd att hålla med Kristian när det gäller barnförsäkringar. Barnförsäkringar har vi. Om våra barn råkar ut för något som gör att de kanske aldrig kommer att kunna arbeta och få en vettig egen inkomst känns det vettigt att de ändå kan få ett drägligt liv ekonomiskt. Jag har varken råd eller lust att fullt försörja ett eller i värsta fall två barn under resten av deras liv så den risken vill jag nog försäkra mig emot.

Jag försäkrar mig också gärna också mot att t.ex. huset brinner ner, för det är en oerhörd stor kostnad ifall det skulle inträffa. Jag tror inte jag kommer ha betalat hela byggnadens värde i premie under min livstid. Jag har dock hög självrisk, eftersom jag anser att mindre skador klarar jag själv.

Sen kan man fundera på riskerna att två saker inträffar. Först att barnen som är oförsäkrade råkar ut för något och sedan att det oförsäkrade huset brinner upp eller att en familjeförsörjare blir sjuk. Man kanske klarar en händelse, men klarar man två eller tre? Risk är som bekant sannolikhet för inträffande gånger konsekvensen om det händer. Även om sannolikheten är oerhört låg kanske konsekvenserna är så stora att man ändå behöver hedga bort åtminstone en av dessa. 

 

(Jag låter nästan som en försäkringssäljare, jag vet, men det är jag absolut inte, lång ifrån)

Anonymous's picture
Camilla (ej registrerad)

Intressant att höra att ni inte har några barnförsäkringar. Det har inte vi heller. För några år sedan "råkade" jag skriva det på ett familjeforum och jag har aldrig blivit så utskälld. 

I vår kommun har alla förskole- och skolbarn olycksfallsförsäkring dygnet runt. Så det enda vi valt bort är sjukförsäkring. Den finns det så himla många exempel på att folk inte får ersättning för det finns alltid någon undantagsklausul. Som du skriver så blir det ju vi som föräldrar som tar på oss ansvaret om det skulle hända något och det är vi medvetna om, men ibland tvivlar jag ändå på om vi gjort rätt just för att "alla andra" säger att man måste ha barnförsäkringar. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tack för din långa kommentar. Inte viste jag att föräkringsbolagens försäljnings förening bevakade min lilla blogg:-) 

Visst har försäkringar en plats nämligen att skydda sig mot ekonomiska katastrofer. För oss skulle det vara en katastrof om huset brann ner för då skulle ett par miljoner ut på ett bräde för att ersätta det. Att barnen blir sjuka skulle vara en mänsklig och personlig katastrof men inte en ekonomisk. Eftersom baranen redan har rätt till vård och är prioriterade i sjukvårdssystemet. Försäkringen kan därför fungera till tre saker 1. Inkomstbortfall om föräldrer behöver på sjukhuset 2. mindre summor för till exempel missprydande ärr eller 3. mindre summor utbetalade månadsvis som ersättning för invaliditet. Detta är alla saker som man själv kan klara av om man har en bra ekonomi. 

Det finns också likt Camilla säger ovan i de flesta försäkringar en massa undantag som gör att det kan vara bökigt att få ut pengar. Återigen försäkringsbolag är (och ska vara) vinstdrivande företag och säljer en produkt. Det är svårt att få pålitliga fakta på det men skulle tro att barnförsäkringar är en av de lönsammaste produkterna eftersom ingen förstår dem så vet man inte vad man betalar för...

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar