Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Familjen Fris nyårskrönika...

Kunde inte riktigt hålla mig från att skriva och vill göra en liten summering av året. En mer formell måluppföljning kommer senare men detta blir mer av en sammanfattning av de stora händelserna som vi kommer ihåg. 

Kring den här tiden förra året så fick jag veta att jag skulle bli fri och kom överens med arbetsgivaren om att jag skulle jobba januari ut. Januari var en intensiv arbetsmånad men den 29:e Januari 2016 gjorde Farbror Fri sin sista dag på ett reguljärt jobb. Detta skedde två och ett halvt år före den ursprungliga planen "frivid42". En stor förändring och vansinnigt härlig känsla att komma i mål...eller snarare komma till start på det nya livet.

Hör just på en årssammanfattning på radion där man säger att detta har varit en hemskt år medan det för mig varit ett av de bästa någonsin. Hela den här resan med att faktiskt bli fri har varit en övning i att gå motströms. Först har vi ju under ett antal år sparat medan andra slösat men det har blivit ännu tydligare som förra året när det kom ett varsel om uppsägning hos min arbetsgivare...kollegor grät i korridorerna och jag var glad...äntligen tänkte jag. Sen har det fortsatt...Brexit..hemskt säger världen...vi blir 100 tkr rikare...sen kommer Trump och samma sak. Å det där med att inte ha ett vanligt jobb...vad gör den där grannen/sone/svärsonen/brodern egentligen tror jag många frågar sig. 

I februari flyttade jag från den gamla bloggen (frivid42) till tradevenue där den fiktiva superhjälten FFF också såg dagens ljus...sedan dess har mycket skrivits och det viktigaste finns summerat här. Sedan dess har den där FFF varit på utflykt till Utdelningsseglaren, Tink och på Nordnetbloggen. Om någon undrar vad målet är för farbror fri framgent så finns några tankar här.   

Som fri så började jag läsa och skriva mer och spenderade också en hel del mer tid utomhus än tidigare. Har också kunnat betala tillbaka till Fru Fri genom att ta större ansvar för hemmet under den här perioden och kunnat hämta barnen tidigare från dagis och fritids i stort sett varje dag så att vi får lite mer tid tillsammans. 

Vi började även förbereda vår flytt med familjen som sedan gick av stapeln i juli en riktigt badass flytt som vi gjorde i stort sett helt själva. Utfallet av försäljningen av det gamla huset blev också positivt även om processen dit var lite omständig. Flytten tog en del av semestern men eftersom vi var lediga tillsammans 6 veckor följt av två veckors inskolning på fritids och förskola innan frun började jobba igen så hann vi njuta ordentligt av den fina svenska sommaren. Under sommaren passade vi även på att ha en stor kombinerad 40-års och inflyttningsfest. 

Under sommaren skaffade Fru Fri en nytt jobb men under hösten blev hon ganska frustrerad av situationen med pendling och lite tråkiga arbetsuppgifter vilket hon fick hjälp med av er läsare. Till sist blev det inget nytt jobb utan istället så konstaterar vi nu att frun också kommer kunna bli fri till sommaren 2017.

Ekonomiskt har det varit ett fantastiskt år och våra tillgångar har ökat kraftigt. Vårt totala sparande för helåret uppgår till cirka 750 000 i kontanter, aktier och pension vilket mostvarar 75% sparandegrad på helåret och detta trots att vi bara hade  EN inkomst de sista 5 månaderna. Utöver detta har börsen fortsatt upp och totalt har vårt kapital ökat med över 1 miljon.  

Kul också att så många läser och kommenterar! När bloggen flyttade så tappade den en del läsare men ganska snart började det ta sig igen och första tre veckorna i december var de tre bästa veckorna sedan bloggen flyttade. Kul oxå att drygt 2000 personer tycker att det är värt att följa @frivid42 på twitter....och kanske lite skrämmande att 1400 personer väljer att följa på Shareville.  Jag inledde även samarbeten med Nordnet och Lendify vilka  jag själv använder och uppskattar för att de erbjuder kostnadseffektiva tjänster och utmanar storbankerna. 

Man vill ju också passa på att nämna några bloggkollegor, problemet är ju bara att det finns så många men några som jag vill nämna extra är: 

  • Sparo "Årets nykomling" som kombinerar SNÅLANDE och ironi på ett förtjänstfullt och läsvärt vis.
  • Lundaluppen 3-2-1 "Årets comeback" fortfarande den enda aktiebloggaren som jag skulle rekommendera vem som helst att läsa. 
  • Onkel Tom "Årets provokatör" snart fri förespråkare av ett liv utan slöseri, ekomat och barnförsäkringar. 

Nu ser vi fram emot ett GOTT NYTT OCH FRAMFÖRALL FRITT 2017! 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
MrD (ej registrerad)

Hej Farbror!

Under 2017 skulle jag vilja veta mer kring hur er planering av den allmänna och tjänstepensionen ser ut för er. När tänkter ni börja ta ut dessa pengar? Finns det någon strategi som mer lönsam? Ta ut dem nu och själv förvalta dem? I förhållande till ert privatasparande hur stor del kommer tjänste/allmänna pensionen vara?

Du har ju lovat att återkomma i ämnet. :)

http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/mer-pensionstankardags-at...

När jag läser artiklar enligt nedan blir jag själv fundersam över jag kommer få ut något av den allmänna pensionen.

http://www.svd.se/vi-har-inte-sett-det-varsta-av-pensionshaveriet-an/om/...

God fortsättning och nytt spännande år!

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej MrD och tack för din kommentar, 

Jag har planerat att återkomma om pensioner men luften gick lite ur det projektet när jag märkte vilka dåliga valmöjligheter det fanns hos de pensionsbolag där jag har pengar (å jag får inte flytta på grund av att det är kollektivavtalade pensioner). I grunden har jag pensionen placerad i ett antal regionala indexfonder (eller andra billiga fonder om bra index alternativ inte finns) med viss övervikt mot Europa, Nord och Sydmerika, Det sernare är inte en rekomendation för andra utan en effekt av att vi förväntar oss att det är i dessa regioner vi kommer använda pengarna en dag och vi ser detta som en form av naturlig valuta hedge med placeringar som följer dessa markanders utveckling. 

Vad gäller pension i allmänhet så har jag störst förtroende för tjänstepension och PPM vilka jag också räknar in i vår netto förmögenhet medan inkomstpensionen räknar jag som en möjlig framtida bonus...tror ändå att det kommer bli lite pengar men räknar inte med det. Generellt är jag inte så orolig för detta eftersom vår väg till frihet bygger väldigt mycket på förmågan att leva sparsamt men om tanken är att leva ett liv i överdriven materiell lyx efter pension så skulle jag vara betydliglt mer orolig för att den drömmen skulle gå i krasch. 

I den mån vi kan styra så kommer vi försöka börja ta ut pension så snart det blir möjligt (för närvarande vid 55) och om pengarna inte går åt så kan de investeras i annat. Det viktigaste skulle jag säga vid pensionsuttag är att så mycket som möjligt försöka planera så att men inte får väldigt stora utbetalningar under något eller några enskilda år och därmed får betala väldigt hög skatt. Annars vet jag inte om det går att göra så mycket i planerings väg....

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar