Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Favorit i repris - Är din ekonomi en trasig badring?

Så här under sommar semestern (FFF är tillbaka på riktigt kring den 15/8) så kör jag lite favoriter i repris här på bloggen. Detta inlägg publicerades för första gången i juli 2014 (på den gamla bloggen frivid42.com) och känns nu relevent igen för säsongen. 

Så här i sommartider händer det ju att man får blåsa upp en av barnens badringar och då kan man få en del ekonomifilosofiska tankar. För en tid sedan höll jag på att blåsa upp en ring som var osannolikt jobbig, ventilen var svår att hantera och både en och två gånger önskade jag att jag hade köpt en pump istället för att behöva blåsa med munnen. När ringen till sist var uppblåst så visade det sig dessutom att det var hål i den...tråkigt!

Då kom jag att tänka på att detta är en rätt bra liknelse med hur ekonomi kan fungera och varför det är viktigare att vara sparsam än att tjäna mer pengar. De onödiga utgifterna är hålen i ringen och luften som blåses i är inkomsterna, så länge som det är hål i ringen spelar det ingen roll hur mycket inkomster man blåser i. Att öka inkomsterna blir då som att köpa en pump..det går snabbare att blåsa men så snart man slutar så sjunker ekonomin ihop igen. Men är det inte just så som många med höga inkomster lever? De har en ekonomi som läcker som ett såll men eftersom de även har en kraftig pump (höga inkomster) så märks det inte riktigt hur illa det är ställt om man bara kan bibehålla inkomsterna.

Låt då säga att man börjar i andra änden och tätar hålen i ekonomin och sedan börjar pumpa in mer pengar så blir det en enorm skillnad och snart börjar man bygga upp sin egen penningmaskin. Ska koppla den här effekten till vår egen resa så här långt för att göra det mer påtagligt.

För 10 år sedan hade vi en gemensam inkomst på ca 35 000 efter skatt och gjorde av med det mesta varje månad (sparande grad ca 5% kanske) . Vi var bara två vuxna vi hade en fin bil, ett bra boende och gjorde en massa roliga saker. Vi hade inga skulder förutom på bil, boende och studielån så vi var långt ifrån ett fall för lyxfällan men vi fick heller inte mycket över. Sen började vi sakta förändra detta, vi insåg att vi kunde spara mer bara vi ansträngde oss lite och vi lyckades att spara 100 tkr till vårt bröllop samt betala av bilen (som vi nu även bytt till en billigare) utan att vi egentligen hade försakat något.....vi hade bara hittat några av de mest akuta hålen (nu var vår spar andel kanske 30%). Senare har vi blivit duktigare på att hitta fler hål där pengar försvann och nu lever vi bekvämt i en stor villa med 3 barn, 2 bilar och 8 cyklar på ca 25 000 kronor i månaden. Alltså nästan 10 000 mindre i månaden än vad vi gjorde av med som två vuxna med en bil och en liten lägenhet.

Under tiden har även inkomsterna ökat från 35 000 kr till 55 000 kronor i månaden efter skatt. Vi har betalat av vårt hus och bilarna är köpta kontant. Dessutom har vi har en liten men växande aktieportfölj som avkastar över 3000 kr i snitt i månaden i utdelningar. Och utöver det får vi ca 10 000 kr i månaden i pensionsavsättningar från våra trevliga arbetsgivare...inte dumt! (Spar andel nu 60-65%)

Så slutsatserna blir utifrån mitt perspektiv. Det viktigaste för att få ordning på ekonomin och i förlängningen nå ekonomisk frihet är att ha koll på utgifterna och ständigt leta efter förbättringar. När man väl har koll på ekonomin och de mest akuta hålen är tätade så är det alldeles utomordentligt om det även börjar strömma in mer pengar för då börjar det helt plötsligt gå väldigt fort!

Vilket läger tillhör ni på den här skalan mellan att höja inkomsterna och sänka utgifterna? Vad anser du är viktigast och varför? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Taxman (ej registrerad)

Mkt intressant inlägg, har inte funderat så mkt på detta. Jag höjde min lön från 26 tkr till 50 tkr genom att gå från statlig till privat arbetsgivare nu i våras. Jag har helt klart ökat mina omkostnader, mest på mat. Men det som slår när man ökar sin inkomst över ca 39 tkr/mån är avsättningar till tjänstepension. Istället för att få ca 1 000 kr i avsättningar varje månad får man nu ca 5 000 kr. Känns inte som att jag behöver spara lika mkt då heller. Men helt klart är små utgifter om man tjänar mellanbra. Och vill man gå i pension tidigare måste man verkligen ha koll på utgifterna.

/Taxman

Anonymous's picture
Sofokles (ej registrerad)

Jag kommer ihåg då jag läste detta inlägg för fördta gången, dvs. vid din första publisering och tyckte ditt val av metafor var mycket träffande. Att läsa detsamma nu, cirka ett år senare, är ett lika stort nöje:)

Borde stå som info.lapp brevid prislappen på envar badring i Svea Rike!

/Sofokels

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Taxman och Sofokles och tack för era kommentarer!

Taxman - när man höjer lönen är verkligen när man kan ta stora kliv framåt i sparande..först som du säger automatiskt via tjänstepensionen och dessutom så får man mer utrymme i sin privatekonomi. Visst kan man kanske läga på lite nya kostnader om man tjänar mycket bättre men se då till att det är saker som verkligen adderar värde till livet...annars ska allt in på aktiedepån för att skapa framtida frihet:-)

Sofokles - kul att du forfarande gillar:-) 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar