Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1329
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Favorit i repris - absolut sparande över 10 år - det är kronorna som räknas!

Detta är det 4:e inlägget i en serie "favoriter i repris" från den gamla bloggen (frivid42) då frågan hur vårt sparande har utvecklats har kommit upp här på bloggen och på twitter. Dessa inlägg skrevs ursprungligen sommar/höst 2015 så tidsangivelser nedan utgår från det. 

Det finns mycket att fundera på när man kollar tillbaka över en lägre period tex 10 år och hur saker och ting utvecklas. Det ger lite perspektiv när man kortsiktigt kan tycka att "inget händer". Nu har turen kommit till det absoluta sparandet i exakta kronor över perioden 2007-2015 (2016 prognos).  Som jag tidigare har indikerat så var mina budgetfiler lite mer sparsmakade med information under de första åren varför jag har gjort de första åren med en "prickad" linje då dessa ska ses som en uppskattning snarare än en exakt vetenskap.

Sparande 2007-16

Det intressantaste med denna linje är att det har varit en obruten linje av ökande sparande, man skulle kunna säga att denna linjen visar är vad livsstilsdeflation ( i motsats till inflation) skapar i en ekonomi med ständigt ökande inkomster, låg inflation och stabila eller minskande skatter. Tidvis har vi "bara" lyckats hålla vår sparandegrad stabil år över år men vad som ständigt har ökat är det absoluta sparandet. Sparandet kommer öka ända in till mållinjen så även om det ser ut som om det är en plan utveckling in in 2016 så bygger detta på att jag faktiskt bara jobbar max 6 månader nästa år:-)

Vad tänker du på vad när du ser denna linje? Hur ser din ut? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Sparräven (ej registrerad)

Det hade vart intressant att se er inflationsjusterade levnadskostnader under samma period.. Sparkvoten och nu absolut sparande säger inte nödvändigtvis att ni lever sparsammare utan kan ju bero på högre inkomster :D

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Sparräven det var en bra poäng får kolla på det. Grovt kan man säga att den första notering jag har är från 2004 och då tjänade vi tillsammans cirka 40 000 netto och sparade nästan ingenting så våra levnadsomkostnader var kanske 35-39 000 i månaden och på den tiden hade vi inga barn. Nu 2016 har vi 3 barn och  levnadsomkostnader på mellan 20-25 tusen per månad. Detta är icke inflationsjusterade siffror...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar