Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Favorit i repris - sparkvot över 10 år!

Detta är ett andra inlägg i en serie av "favoriter i repris" från min gamla blogg frivid42. Detta på förekommen anledning då jag fått frågor kring hur vårt sparande utvecklats över tid. Detta inlägg skrevs hösten 2015 så alla angivelser av tid ska utgår från denna tidpunkt. 

För ett tag sedan presenterade vi vårt kapitals utveckling över de senaste 10 åren och nu har turen kommit till sparandegraden. Jag har bara följt upp denna sedan 2007 så därför är tidserien här lite annorlunda men ger ändå en tydlig bild.

sparandegrad 2007-2016

Den som tittar på den här bilden kan göra olika reflektioner men det som är tydligast är att något hände 2011 och det som hände då var att vi hade 6 månader ledigt tillsammans och att vi under den perioden fick nys om först Early Retirement Extreme och sedan Mr Money Mustache som totalt förändrade vår syn på sparande. Jag inser också när jag ser denna graf att sparande för oss i medelklassen är så mycket mer psykologi än matematik. Vi hade inte sämre förutsättningar för att spara före 2011 men det är tydligt vad en annan psykologisk inställning kan göra.  Vi hade fått smak på den gemensamma ledigheten under 2011 vilket gjorde oss mottagliga för budskapen och så fick vi veta vad som var möjligt framförallt från Mr Money Mustache.  Nu tar vi ett ytterliggare steg uppåt i sparande grad och planerar minst 75% under resten av den tid då vi båda jobbar till och med nästa sommar.

Vad tänker ni på när ni ser den här grafen och hur ser er graf ut? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
J (ej registrerad)

Tack.

Jag tyckte ditt inlägg om "apslösighet" var drygt, skrytigt och självförhärligande. Som att läsa ett inlägg från någon om hur kul och lätt det är att köra repetitiva set på 200 kg i bänkpress. Helt enkelt inte rimligt eller möjligt för de flesta av oss. Och demotiverande.

Detta pekar mer på generella principer och att återanvända universella verktyg. Jag läser Mustaschen och strävar också efter ledig tid. Jag kommer variera mycket tung belastning med lättare, äta min spenat men hoppa över dopingen.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej J och stort tack för din kommentar och att du är öppen med din vänligt framförda kritik. Jag ska vara mer uppmärksam på min ton men du måste också betänka att jag är 70-talist och tillhör den "ironiska generationen" och en del av mina ordval kring "apslösighet" är mer ironiska än något annat. Vi är lyckligt lottade som har höga inkomster men däremot har vi jobbat hårt för att ha en effektiv ekonomi och ett högt sparande..

Anonymous's picture
Chris (ej registrerad)

Ca 70% sparande år 2015. Antar att det är av nettolönen? Hur mycket var nettolönen vid tidpunkten? Lättare att få en förståelse för vad 70% innebär. Tack för en bra blog!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Chris och tack för din kommentar, lätt ibland att glömma bort att någon läser dessa gamla inlägg:-) 

Om du vill se våra ungefärliga inkomster under den perioden och även hur vi beräknat sparkvot (vi löneväxlade vilket gör detta något mindre transparent) så kan du läsa här. Då kan du även jämföra med din egen situation. 

http://tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/sparandegrad-med-och-utan-pen...ättningar-–-hur-vi-räknar

Våra omkostnader var när vi båda jobbade cirka 25 tkr i månaden medan de nu när vi inte längre pendlar, behöver jobb kläder och har mindre barnomsorg är nera på cirka 20 tkr. Om du inte redan sett det så kan du se hur vår nuvarande budget ser ut  på den här länken. 

http://tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/varför-slutar-jag-med-månadsuppföljningar

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar