Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Favorit i repris - våra största ekonomiska misstag!

Här nedan följer ett inlägg som jag skrev på min gamla blogg som publicerades första gången hösten 2015. 

I ett inlägg förra veckan om vårt kapitals utveckling över de senaste 10 åren  skrev jag att jag skulle beskriva alla vår ekonomiska misstag i ett senare inlägg...so here goes! När man tittar på var vi befinner oss idag ekonomiskt kan man kanske få för sig att vi har gjort precis allt rätt. Så är dock inte fallet nedan har jag listat några av våra största misstag.

Riskfyllda investeringar - Efter att ha lyckats bra med några investeringar i 18-19 års åldern så fick jag hybris och sprang in i IT bubblan med full kraft. Portföljen gick ner med nästan 90% på ett par år viket säger något om risknivån.  Hade detta skötts bättre hade säkert 200 000 kr eller mer kunnat räddas.

Låna mer än nödvändigt - under en del av studietiden bodde jag hemma (med gratis hyra och mat), jobbade extra och tog ändå fullt studielån. Inga pengar lades undan detta var en fin present till mig själv att börja livet med ett större lån än nödvändigt. Nästa år blir det troligen slutbetalning av dessa lån efter 15 års avbetalning...snacka onödigt! Minst 100 000 kr i för höga lån blev det.

Slösaktighet - under student tiden levde vi upp vart enda öre även lånen men trots allt var detta inga stora pengar. Det som stör mig mer är att jag fortsatte att sätta sprätt på det mesta under de första åren i arbetslivet. Mat och dryck på restaurang och bar samt kläder var nog några av de största bovarna. Mycket pengar spenderades som bidrog begränsat till öka lyckan. Uppskattningsvis har vi på detta vis bränt 500 000 kr eller mer i onödan.

Dyra bilar - direkt efter avslutad utbildning köpte jag en nästan ny och ganska dyr bil. Efter det har vi även ägt två sportbilar och en SUV vi har även köpt för nya bilar vid senare tillfällen så sent som förra året. Värdeminskning, hög bränsleförbrukning, service och försäkringar med mera gör att detta säker kostat oss 500 000 kr

Köpa för stort hus - När vi flyttade tillbaka från USA till den svenska landsbygden så blev vi överrumplade över hur stora hus man kunde få för relativt lite pengar. Problemet är bara att allt i ett större hus kostar mer pengar.  Inklusive förlorad avkastning på kapital som nu varit bundet i huset, extra kostnader för renoveringar och uppdateringar och ökad kostnad för uppvärmning, inredning med mera har troligen kostat oss 500 000 under de 8 år som vi nu bott i huset.

Börja för sent - Trots alla dessa misstag är nog det största misstaget att börja för sent. Hade vi börjat tänka så här redan under studenttiden, sett till att komma ut i arbete så snart som möjligt och sen leva sparsamt och skapa avkastning så skulle vi ha kunnat spara många extra miljoner vid det här laget och facto redan varit pensionärer båda två. Läs gärna MMM artikel på samma ämne...detta hade jag velat åka tillbaka och visa för mig själv som 20-åring.

Den negativa tolkningen av denna är att "den där frivid42 är verkligen en idiot" den positiva tolkningen är att du behöver inte vara perfekt för att kunna sluta jobba långt tidigare än vanlig pension. Även om det är bäst att börja tidigt är det aldrig försent att börja resan mot ekonomisk frihet. I vårt fall innebär alla dessa grova misstag att vi behöver jobba ända in i 40-års åldern.

Nu vill jag höra från er, vilka är era största ekonomiska misstag genom tiderna? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Gustav (ej registrerad)

Intressant!

Jag har alltid har varit ganska ekonomisk. Började spara i aktier och fonder med inspiration av bl.a. Mr Money Mustache vid 21 års ålder, det skulle nog de flesta anse vara tidigt i livet. Det har bara gått två år sedan dess och idag är jag är 23 år gammal. Förhoppningsvis kan jag och min sambo hålla nere kostnaderna även i framtiden, när vi inte längre är studenter. Det känns skönt att det finns många år kvar för portföljen att växa till sig på. 

Kan tyvärr inte bidra med några stora ekonomiska misstag, men det kanske kommer om några år ;) 

Ha det bra i solen. 

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Vårt största ekonomiska misstag är att vi började för sent och nästan inte sparade någonting när vi började jobba efter många år som studenter. Det blev mycket restaurangbesök, fest och shopping. Jag ångrar inte att vi "unnade oss" efter många år med begränsad inkomst, men vi kunde begränsat unnandet :) Hade vi bara startat ett pengamaskinssparande på 10% av inkomsten redan då hade vi ändå kunnat leva gott och haft varsin pengamaskin med ca 200 000 kr när vi för 2 år sedan tog tag i ekonomin mer ordentligt.

Men men, det är lönlöst att spekulera och jag brukar tänka att man vet ju faktiskt inte vad som hade hänt och vilka upplevelser vi gått miste om ifall vi börjat tidigare. Kanske hade vi då blivit mer "besatta" av sparande och gått miste om vissa resor och restaurangbesök vi gjort, och kanske hade vårt bröllop också varit annorlunda, vem vet? Det jag vet är att jag har många fina minnen och upplevelser som jag vårdar ömt, och det gör det också lättare att vara mer sparsam nu för jag känner att jag är klar med vissa saker. Däremot tänker jag att jag vill föra över dessa lärdomar på eventuella framtida barn så att de slipper göra om samma misstag.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Gustav och Tove och tack för era kommentarer!  

Gustav - grymt bra jobbat, fint om man kan lära sig av andras misstag..vissa av oss är inte så "smarta" utan behöver göra dem själva:-)

Tove - tror att många känner igen sig i din beskrivining. Man ångrar inte egentligen det man gjort tidigre i livet men man skulle önska att man har gjort det något mer effektivt och därmed fått med sig lite pengar till framtiden. Dock framförallt så handlar inlägget om två saker 1. Det är OK att göra misstag men ser till att lära dig av dem 2. Det är inte kört bara för att du har gjort några misstag det är bara att sätta igång idag!! 

Anonymous's picture
Linnea (ej registrerad)

Än kan jag inte heller bjuda på några rejäla misstag.. Är bara 22år och pluggar i en av Sveriges största städer. Tog lån första terminen men blev så stirrig av att se CSN-skulden växa och lever nu på studiebidrag, extrajobb och sparade pengar. Har man bara en månadskostnad på ca 6000kr i månaden går det fint! 

Det som i andras ögon skulle kunna ses som slöseri är mitt långresande.. Har under sabbatsåren rest för 150 000++. För mig är det dock det bästa någonsin och en grym livsinvestering!!

Ska tilläggas att jag alltid haft låginkomstjobb, men med arbetsvilja, välja vad man ska spendera pengarna på kan man uppenbarligen lyckas med det mesta :) det ska dock poängteras att detta till stor del är möjligt just för de otroliga previlegier som jag som svensk innehar. Något jag tycker borde betonas mer, för vi råkar verkligen ha ett rejält försprång (ekonomiskt sätt) jämfört med de flesta andra. Och dessutom komma ihåg att pengar inte är allt! 

Anonymous's picture
Studentinvesteraren (ej registrerad)

Riskfyllda investeringar
Spridit mina risker över stockholmsbörsens största bolag och handlar regelbundet samt långsiktigt, tror jag klarade mig ganska bra från det genom att lyssna på 100h sparpodden innan jag ens rörde mina sparpengar

Lån
Tar fullt studielån men investerar 50% av det, dels för den fantastiska räntan och dels för att lära mig

Slösaktighet
Har varit sparsam sedan jag var 13-14 och började f pengar på riktigt, men inte sedan jag var 18 har jag på riktigt kunna sätta av mycket pengar till sparande och har levt liknande din situation sedan jag var 18

Dyra bilar
Har haft en bil då det är mitt största intresse men skruvade själv mycket och renoverade den, inköp 10k, sålde för 20k. Nu blir det tvärr ingen bil på länge.

Köpa för stort hus
Bor nu i göteborg för under 4000 i månaden i totala boendekostnader

Börja för sent
Tror jag har börjat i lagom tid faktiskt

Grymt inlägg förresten!! Älskar att läsa om andras misstag för att kunna slippa göra dem själv, stor tumme upp till hela bloggen!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar