Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Finns det något negativt med att vara fri?

Jag återkommer ofta till hur jag tycker att alla borde satsa på ett liv som fria. Att friheten i sig har ett ett värde långt mycket större än fina bilar, båtar, hus och chartersemestrar. Men finns det några nackdelar med att vara fri?

Nu efter ett drygt halvår som fri så kan jag tycka att det finns några saker som är lite "negativa" även om det förstås är en tolkningsfråga.

  • För det första så går tiden så vansinnigt fort...man har så höga förhoppningar om vad man ska hinna med på en dag...skriva...läsa..dricka kaffe...fixa lite hemma..cykla en sväng med mera och när man får styra själv så gör man ju bara det man gillar och som det heter "tiden går fort när man har roligt".
  • En annan sak är att jag inte ser fram emot helgen på samma sätt, eller rättare sagt så ser jag fram emot helgen men sen ser jag även fram emot att veckan börjar igen. Det finns ingen "kvalitetsskillnad" mellan vecka och helg längre utan på helgen har jag mer tid med familjen och i veckan har jag mer tid för egna saker. 
  • Sedan vi flyttade (märk väl att det bara har gått någon vecka av den nya terminen) så har det blivit lite mer ensamt. Jag har inte byggt samma sociala sammanhang här och träffar därmed inte lika mycket folk. Det är inte enbart negativt men över tid kan det hända att jag tar något mindre "påhugg" som lärarvikarie eller liknande just för att få ett lite mer aktivt socialt liv. Kan också tänka mig att när frun också slutar (hoppas hoppas att det blir till nästa sommar) och vi kan vara mer ärliga med vårt liv vilket också skulle göra att det är lättare att hitta likasinnade. Uppskattar verkligen att vara för mig själv mycket men det är klart att det kan vara kul att ibland göra något ihop med andra...utöver familjen. 

Sammantaget är jag, trots dessa marginalanmärkningar, supernöjd med livet som fri, att som just nu sitta och skriva på biblioteket omgiven av all världens literatur och fler tidningar än man hinner läsa helt fri att göra det man själv önskar...sen cykla hem...ta med sig lite mat och äta utomhus i solen och så plocka lite med det som behövs innan man hämtar barnen vid 15...inte dumt!

Hur ser du på frihet, vad är värdet på detta och vad ser du för risker? 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Hemmapappan (ej registrerad)

Hej!
Jag kan förstå dina känslor över att det kan bli lite ensamt ibland. Jag var föräldraledig i 1,5 år och hade då mycket tid för egna projekt under en vecka varje månad när min svärmor kom på besök och tog hand om den lilla flickan. Tillslut hade jag fullföljt alla projekt jag hade planerat in och det var rätt trevligt att börja jobba igen. Nu efter ett halvår på jobbet börjar jag fundera på nästa steg. Kanske studie tjänstledig ett halvår. Det jag menar att om inte andra likasinnade är lediga på dagarna så blir man lite socialt isolerad. Kanske är lösningen att jobba 50% om dagarna för att liksom vara delaktig i det sociala livet på en arbetsplats. Ser på mina föräldrar att det blir roligare när båda blivit pensionärer så jag tror det blir bättre för din del när frugan din också lämnat arbetslivet.

Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

En risk - som också blivit verklighet alltför många gånger tidigare - är att jag när jag har tid över börjar läsa alltmer finans- och ekonomitidningar och får för mig att köpa/sälja på något smart sätt. I efterhand visar detta sig sällan vara så smart tyvärr.

Jag skulle vilja tro att jag är mer disciplinerad idag när jag har ett tydligt regelverk för hur jag "får" handla.

Jag hoppas att fördelarna över att vara fro kommer att överväga kraftigt inom kort.

Mvh

Egon

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Hemmapappan och Egon och tack för era kommentarer,

Hemmapappan - det är nog helt klart så att jag kommer börja jobba lite med fler projekt (med lön eller ideelt) för att få lite mer social kontakt framöver. Det blir nog lite mer sånt när även frun är fri...för nu har jag trots allt en hel del på gång med hus och hem...och så älskar jag att skriva den här bloggen oxå:-)

Egon - det är nog en risk som drabbar oss alla lite då och då. Jag har motat den genom att ha en "bevakninslista" och aldrig köpa något nytt bolag utan att det legat på bevakninslistan ett tag...så att jag är säker på att det inte bara var ett infall. Jag tillåter mig inte heller att svälla portföljen för mycket utan tänker mig absolut max 20 bolag. 

Anonymous's picture
millan i skåne ... (ej registrerad)

Jag har en fundering. Jag har ett svagt minne av att du skrivit om det men kommer inte ihåg vad du skrev.

Min fråga är. Hur kommer det sig att du har barnen på fritids eller förskola när du är hemma? Jag var mest lite nyfiken hur du tänker där?

Svara bara om du har lust.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Millan och tack för din kommentar! 

Bra fråga, det är helt enkelt så att de är på fritids/förskola därför att de trivs bra där tillsammans med sina kompisar (det finns typ inga andra barn hemma) och dessutom så "jobbar" ju jag på dagarna om än med "fritt valt arbete" i min egen frima. Vi tycker att det är en bra balans för vår familj att de går på dagis/förskola/skola men färre timmar än när vi båda arbetade. Vi tycker detta är en win-win. 

Anonymous's picture
millan i skåne (ej registrerad)

Där tycker jag helt annorlunda. Nu är två av mina barn vuxna men jag har en 7 åring som bor hemma. När jag är hemma vill jag gärna ha mina barn hemma och uppostra dem i största möjligaste mån själv istället för att samhället ska göra det. Att ha tid med sina barn är för mig gudkant i livet. Nu arbetar jag en hel del hemma på min gård och har möjlighet att låta sonen vara hemma. Idag när sonen kom med skolbussen såg jag hur de flesta av hans klasskompisar gick till olika fritids medan jag och sonen åkta till sjön och badade och fiskade. Min son går oxå på fritids när jag arbetar borta så han hinner umgås med sina kompisar oxå.

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Millan och tack för din kommentar. Tror att du sätter fingret på skillnaden i att du har ett barn hemma som är 7 år...vi har en 8-åring, en 6-åring och en 3-åring och det är ganska svårt för en vuxen att göra roliga saker med alla tre samtidigt särskilt eftersom de är på så olika nivå. Igår när jag hämtade barnen på fritids/dagis var det bara en (8-åringen) som ville gå hem den ena (3 år) grävde ner sig i sandlådan för att få vara kvar och den andra (6 åringen) frågade varför inte jag kan hämta dem vid 5 som alla andra...för han ville fortsätta spela fotboll med kompisarna....så även om jag hämtar dem vid tidigt så känns det nästan som det mest är för min skull...

Vägen till Frihet's picture
158
220
74
0
Vägen till Frihet

Det där med att inte vilja gå hem känner jag igen =) Min dotter har otaliga gånger skällt ut mig för att jag "hämtat för tidigt". Nu börjar hon dock bli så pass stor att hon kan välja själv, dvs vara kvar med kompisarna, åka hem själv eller åka hem med kompis/kompisar. Ofast väljer hon att vara kvar med sina polare alt åka hem med kompis/kompisar.

Jag tycker du gör klokt i att låta barnen gå på dagis/förskola/fritids för där har de sina kompisar som de med största sannolikhet har väldigt roligt med. Det hindrar inte heller att man då och då (eller flera gånger i veckan om man har möjlighet) kan hämta tidigt och göra något kul tillsammans.

Om jag går till mig själv vet jag att jag älskade fritids och fritidsgården. Vi hade så fantastiskt roligt tillsammans och gjorde musik, spelade pingis, innebandy, bakade mm. Det sitter kvar än idag som ett härligt minne från en svunnen tid, hehe.

Mvh
/Vägen till Frihet

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar