Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Är det verkligen värt det att hålla på att spara?

Ibland undrar jag om det är värt det att hålla på med allt det här sparandet och gnetadet. Man måste ju trots allt leva lite oxå. Köpa en snygg sportbil, bygga en glasveranda utanför huset kanske en pool skulle ju vara härligt. Det enda som krävs är att fortsätta jobba 40+ timmar i veckan istället för att vara fri. Hur svårt kan det vara? Alla andra gör ju så. 

Tänk att få åka till jobbet varje morgon klockan 7 i en supersnygg ny BMW med några hundra hästkrafter och skinnklädsel. Sätta sig och svara på mail och få härligt automatkaffe till första mötet med cheferna. Få träffa en massa "viktiga" människor som också har fina bilar. Kanske skulle man köpa en båt och en sommarstuga också så att man har någonting att göra när vi är lediga om vi nu har tid för vi ska ju åka på några storstadsweekends, en charter till soligare länder (för man kan ju inte lita på det svenska sommarvädret) och så ska vi hinna med en vecka i alperna också. 

Som ni förstås har insett vid det här laget så är det 1:a April idag. Inget av det livet som beskrivs ovan skulle jag ta om det kastades efter mig (Jo OK jag skulle ta sommarstugan och båten och sälja direkt för lite mer pengar i portföljen kan väl inte skada). Vi lever effektivt och sparsamt men också med betydligt större frihet. Vårt nya hus ligger på en plats dit andra åker på semestern, några korta stressiga semestrar vill jag inte åka på men däremot kan jag tänka mig att spendera några månader (halvår eller år) utomlands framgent. Kan även tänka mig att ha en liten lättskött båt men då ska jag också använda den nästa dagligen under hela säsongen inte för att ha nått mer att fixa med. Pool ska vi inte ens börja med, snacka om bortkastade pengar och jobb när vi har så mycket fina vattendrag i detta land. Sportbilar har jag haft och pendlat till jobbet i och även kört på fritiden...så mycket härligare att susa fram på min mountainbike och på skidor eller spark i full frihet. 

Hur ser ni på sparande? Ifrågasätter ni någonsin er nuvarande livsstil, slösaktig eller sparsam? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Onkel Tom (ej registrerad)

Nja, för oss handlar det inte om att avstå, att lev enklare. Men det betyder inte att det finns saker jag skulle vilja köpa ibland. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Tom, det handlar ju inte om att inte vilja ha saker de handlar ju (för mig i varje fall) om att saker sällan ger mer lycka. Jag skulle till exempel inte vilja vara utan min cykel men jag inser att en dubbelt så dyr cykel inte ger dubbelt så mycket lycka...även om den blänker fint hos handlaren. 

Anonymous's picture
millan i skåne (ej registrerad)

Jag kan slösa bort alldeles för mycket pengar emellanåt. Sen samtidigt är jag sparsam och kan hitta bra erbjudande på semstrar mm

Som exempel hakar jag varje år på mina grannar när de får erbjudande från sitt fackförbund. De har medlemsdagar och då kostar en heldag på Tosselilla sommarland 50 kr per vuxen o gratis för barnen. Sen bjuder facket på fika, glass och lunch.

Sen har exempelvis rädda barnen en medlemsdag på Astrid Lindgrensvärld för medlemmar. Om en i familjen är medlem så får 2 vuxna och 3 barn gå in gratis en dag. Jag anmälde yngsta sonen som medlem. Kostar 75 kr per år. Inträde för 5 pers är normalt 1500 kr.

Men det är klart att om vi inte åker på dessa arrangemang så spar vi en del bensinpengar.

Jag sparar inte så mkt utan försöker istället arbeta så lite som möjligt för att få mkt fri tid. Sen har jag kommit på en bra extrainkomst som jag kan bedriva hemma på gården. Visst medför det en hel del arbete och att jag blir mer bunden till gården men samtidigt så får jag mycket extra pengar några gånger om året.

Jag har precis gjort eller rättare sagt håller på med en stor renovering av huset. Jag har drömt om denna renovering sen jag köpte gården för 16 år sedan. Jag har renoverat i gammal stil som passar gården och som även gör den  tidlös. När renoveringen är klar ska jag skriva om lånen på gården och börja amortera ganska rejält.

 

Anonymous's picture
Stiffe (ej registrerad)

Jag kan ibland ifrågasätta att vi är mitt uppe i husbygge inkl. pool och att det på sikt kommer öka våra månadskostnader relativt mycket och förmodligen försena "vägen till frihet". Samtidigt har jag redan en bra portfölj uppbyggd som jag inte kommer snylta av för att bygga huset. Den arbetar redan på bra i bakgrunden av sig själv plus att jag fortfarande har råd att spara löpande. För pengarna (typ 4 miljoner) får jag ett fint stenhus på 231 kvm som på ett vis inte har varit påverkad av bostadsspekulation eftersom kostnaderna är mer äkta när man bygger nytt. Jag tänker mig att när barnen flyttar ut om 15 år så ska det vara en bra investering samtidigt som vi får njuta av huset dagligen. Vi är inte den familjen som reser utomlands ofta precis. Det har blivit ungefär vart 3:e år. Därför kommer vi säkert slita på poolen och den kommer inte vara en onödig utgift. Framtiden får utvisa hur klokt det var. Tack för en bra blogg!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar