Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Är du medelklass?

När jag började skriva den här bloggen så visade det sig att min definition av "medelklass" inte delades av alla. Vissa delar upp mellan de olika klasserna beroende på inkomst, andra på "bakgrund och bildning" och i internationella sammanhang så handlar det ofta om finansiell förmögenhet (exklusive bostad). 

  1. Om man utgår ifrån inkomst så skulle en mycket stor del av den Svenska befolkningen räknas som medelklass.
  2. Om man utgår ifrån "bakgrund och bildning" så blir det en mindre del och dessutom andra personer för då räknas helt plötsligt den lågavlönade men högutbildade bibliotikarien in medan den högavlönade byggnadsarbetaren inte är medelklass längre. Många i Sverige idag är högutbildade men har föräldrar som inte är det och vissa av dessa räknar inte sig själva som medelklass trots att de har goda inkomster och hög utbildning. 
  3. Om man utgår från finansiell förmögenhet (exklusive boende) så är medelklasssen i Sverige i stort sett obefintlig då vi är vansinigt duktiga på att låna pengar och inte fullt så bra på att spara. Delvis förklaras detta av att vi är vana vid att inte behöva spara för "pappa staten tar hand om oss" samt att vissa menar (felaktigt) att det är omöjligt att spara på grund av höga skatter.   

 

När jag använder begreppet medelklass så utgår jag från den första definitionen eftersom jag tänker att det är den gruppen med hyfsade inkomster som har möjlighet att påverka sitt liv. (Den gruppen som denna blogg i första hand riktar sig till) Även om man inte har sparat en krona till idag så har man möjlighet att påverka framtiden om man börjar idag.  Alla som tillhör den översta kategorin av medelklass bör också kunna ta sig in i den andra (utbildning är inte alltid viktigt däremot bildning) och tredje med några års arbete. 

Vad är din definition av medelklass? Vilken klass tillhör du? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Doktoranden (ej registrerad)

Intressant det där med vad som räknas som lågavlönad. Hur ser dina gränser ut för när man har en låg/medel/hög lön? Själv tjänar jag i nivå med bibliotekarien i ditt exempel och har aldrig funderat på mig själv som lågavlönad. Visst, hög lön har jag inte, och hade jag lämnat universitetet hade ingångslönen antagligen varit 5000-10000 kronor högre. Men låg? Den är ganska precis en svensk medellön faktiskt, och är tillräcklig för att det ska gå att spara nästan hälften av den varje månad.   

Jag funderar sällan i termer av klasstilhörighet, men jag skulle definiera mig själv som medelklass. Välubildad och med medelhög lön.

Anonymous's picture
Jenny (ej registrerad)

Intressant frågeställning. Vilka summor pratar vi om? När räknas man till medelklass?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Hej Doktoranden och Jenny och tack för era kommentarer.

Doktoranden - du sätter egentligen kanske fingret på anledningen till att jag tog up den här frågan nämligen att den är svår definiterad. Min känsla är att många yrken som är "medelinkomst" yrken som lärare, sjuksköterskor och bibliotikarer anses vara låginkomst därför att de har en lång utbildning och ändå tjänar mindre än andra som har ingen eller kort utbildning. Om man är nöjd med sin situation är det ju inget som helst problem att leva ett rikt liv på en medelinkomst. Jag har inte heller tidigare funderat så mycekt på klasstillhörighet fram till det att jag in några sammahang har nämnt att jag anser att mer än 80% eller mer av svenskarna är medelklass...och då är det många som har mycket starka åsikter om att så inte är fallet. 

Jenny - Om du menar finansiell förmögenhet så brukar man prata om hushåll som har mer än 500 000 US Dollar i finansiella tillgångar anses vara medelklass..men nivåerna kan variera. Det som är intressant är att det finns så många olika (ibland motstridiga) definitioner. 

 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar