Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Är Sverige är ett skatteparadis??

Vi får ofta höra att skatterna är så höga i Sverige och att det därför är i stort sett omöjligt att bli ekonomiskt oberoende. Det håller inte jag med om. Det finns helt klart länder där marginalskatterna är signifikant lägre på arbetsinkomst vilket inte är negativt men man ska också inse att det är ganska mycket i dessa länder som man behöver betala ur egen ficka som vi i Sverige får via den skatt vi betalar. Det  finns så klart också en hel del brister i vårt system men det är naivt att tro att det funkar perfekt någon annanstans. 

Sverige har också under senare tid blivit ett riktigt skatteparadis för den med små inkomster från många olika källor. Kapitalbeskattningen är låg och vi har rätt att hyra ut vårt privata boende för cirka 50 000 per år utan att betala skatt på detta. Jobbskatteavdraget har dessutom gjort att låga inkomster får en effektiv skattesats mellan 10-15%. Detta sammantaget gör att det tillexempel för vår familj skulle vara möjligt att försörja oss på en mix av arbetsinkomst, direktavkastning och uthyrning med en effektiv skatt på cirka 9% och om vi till det lägger att vi även skulle få en pensionsavsättnining på den del som är lön så blir skatten i stort sett obefintlig (man iofs ta i beaktande att arbetsgivaren också betalar skatt under namnet "arbetsgivaravgift" men som löntagare är detta en förmån) 

I nedan ett exempel beräknat på skattetabell 35 och med nuvarande skatt schablon skatt på ISK avdragen från direktavkastningen på aktier och en allmän pensionsavsättning på 18,5% av bruttolön. 

Vi har ju jobbad under några år (vi började på allvar 2011) för att komma i den situation att vi har ett lågbelånat boende med möjlighet till uthyrining och en aktieportfölj värd ett par miljoner som direktavkastar 4% (detta hade kunnat vara högre men vi har inte optimerat för hög direktavkastning utan för stabil sådan). Tycker dock att detta är ett kraftfullt exempel på hur många fler skulle kunna vara mycket mer fria om de bara utgick ifrån vad de behövde och sedan anpassade inkomsten till detta iställlet för att utgå från inkomsten och sen försöka komma på kreativa sätt att göra av med precis varje litet öre varje månad. 

Har ni funderat i dessa banor? Hur mycket skatt betalar du? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Har man eget aktiebolag kan man också utnyttja 3:12-reglerna som gör att man kan ta utdelning från sitt företag.Inkomståret 2017 man ta 163 075kr i utdelning och betala endast 20% i skatt på. Företaget måste dock ha betalat bolagsskatt på 209070kr för att man ska ha 163 075kr att ge i utdelning. (Dessa regler försämras troligen nästa år)

Har man eget företag kan man också få skattefri reseersättning, ge julgåvor till personalen (dvs till sig själv), hyra ut ett kontorsrum till företaget och betala endast 30% skatt på inkomsten. En firmafest om året är också tillåtet utan att det räknas som förmån. Hälso och friskvård kan också till viss del vara skattefri. Vissa andra omkostnader är också skattefria om de behövs i företaget, t.ex. dator.

Anonymous's picture
Jenny (ej registrerad)

Bra inlägg. Sitter och räknar nu. Får idéer....

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Inte bara ett skatte paradis!

Konsumtions samhället gör att det regnar manna över oss fria!

Folk stressar och jagar mamons regnbåge och det spiller över på oss enkla varelser!

Köp en nästan ny skinngrupp av någon, där stressen lett till skilsmässa, för en struntsumma. Eller ett jättefint kök, för det är inte det som gäller i år!

Eller kläder eller sport utrustning på någon bytardag.

Brödet gratis från butiken, för det är bara några dagar kvar innan bäst före datum, in i frysen!

Kött, fisk och potatis direkt från naturen!

Hemelektronik och telefoner, för en bråkdel av nypris, för det har kommit en ny modell!

Bilar som behöver lite kärlek och omvårdnad, får man i princip gratis om man avlastar den stressade från problemet!

Resor till larviga priser om man kan vara flexibel med vart och när!

Som FFF säger till och med vädret blir bättre, när man är fri!

Skål, för konsumtions slavarna, som ger oss denna fontän av överflöd!

Anonymous's picture
Investormannen (ej registrerad)

En petitess, men pensionsavsättningen är 18,5% av 93% av inkomsten, d.v.s 17,2%. Se https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/om-pensionssysteme...

I övrigt håller jag med om att skattesystemet för småsparare som utnyttjar ISK eller KF är väldigt gynnsamt, särskilt så länge räntan är klart lägre än genomsnittlig direktavkastning på börsen.

Mvh Mattias

Anonymous's picture
Samhällsmedborgaren (ej registrerad)

Du pekar på ett intressant faktum som jag också funderat på. Många av er bloggare som vill bli/är fria tänker bara avkastning på aktiekapital. Att ha många olika inkomstkällor borde ju vara mer fördelaktigt med avseende på risk spridning. En blygsam förvärvsinkomst i form av kortare vikariat eller eget företagande ger som du visat rätt mycket i handen efter skatt. Jag funderar själv på om detta vore en lösning för mig då jag har ett litet konsultbolag som kan ge 120.000 i lön om året. Då behövs ju inte så mycket aktiekapital för att ändå kunna leva utan beroende av en arbetsgivare.

Snålvargen's picture
11
13
1
0
Snålvargen

Både en tankeställare och uppmuntrande att höra! Skatten på ISK och KF är ju väldigt låg och om man tänker på allt man får från skatten (pension, vård med högkostnadsskydd mm) så är ju Sverige faktiskt ett skatteparadis :)

Grymt att ni hyr ut! Hur ser kostnaden vs inkomsten ut på det? Har ni möjlighet att hyra ut på sommaren? Vet att du kan få 4 gånger så mycket för "sommarturister".

Känner mig nu riktigt munter!

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer,

Det finns massor av möjligheter när man startar utifrån en styrkepossition med små kostnader och en del passiva/semi-passiva inkomster. Det kan verkligen vara ett sätt att bli väldigt fri relativt snabbt att jobba lite. Nu föredrar jag med min personlighet att redan ha kapitalet på plats för att kunna vara ekonomiskt oberoende men jag är övertygad om att en mix av småinkomster ("unworking") kan passa andra mycket bättre då det är en fråga om perspektiv och personlighet. 

Anonymous's picture
Chrimatistikos (ej registrerad)

Du har lite räknefel.

Jobbskatteavdraget kan aldrig göra att en inkomst beskattas med mindre än 15% (om du inte tjänar 2000kr i månaden dvs, då kan skattesatsen bli lägre men då har jobbskatteavdraget inget att göra med det då den inte är aktiv för så små lönesummor)

Du glömmer de socaiala avgifterna när du räknar, lätt hänt för folk som är anställda och inte drivit något eget företag. 

Sedan blir skatten på 12400 kr 2090 kr, inte 1400. 

 

Jag har ett eget företag och om jag har intäkter på 1000 kr så försvinner 200 kr i moms. Sedan försvinner 251 kr i sociala avgifter. Kvar är 549 kr. Sedan försvinner 55% i källskatt, kvar är 247 kr. Sedan ska jag betala moms på saken jag köper för pengarna för 49 kr. Kvar av varje intjänat 1000-lapp är alltså 198 kr. Alltså 80% försvinner i skatter. Högt skattetryck i Sverige? Neeeej då.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Christmatikos och tack för din kommentar, 

Exemplet ovan bygger på situationen som anställd och utgår ifrån skattetabell 35 hos skattemyndigheten så jag kan inte tänka mig annat än att den är korrekt? 

Jag driver eget så jag är fullt medveten om att det finns både sociala avgifter och moms men exemplet ovan handlar om en person som har några mindre inkomst strömmar från "kapital" och som kompletterar dessa med små löneinkomster. 

Moms är inte en skatt på inkomst utan en skatt på konsumtion och läggs på utöver kostnaden för arbetet som du utför och förs sedan vidare mellan företag upp till sista nivån där momsen betalas av konsument. Dessa pengar var alltså aldrig dina från början...sen kan man tycka vad man vill om att det är moms på det vi handlar i butiken eller köper i form av tjänster...men det är dock det som beskattas med moms. 

Sen räknar du 55% inkomstskatt om jag förstår dig rätt vilket måste innebära att din inkomst här läggs på toppen av en redan hög inkomst..för annars så skulle det inte beskattas på detta sätt. Det är också så att sociala avgifter för låginkomsttagare i det stora hela går till att säkerställa personens sociala tryggehet i form av pensione etc. När man däremot tjänar högre belopp så får man inga extra pensionsrätter utan då kan detta ses som en ren skatt. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar