Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen – Expert på en grej idiot på allt annat?

Den moderna ekonomin är uppbyggd på att vi är experter på en eller några få grejer och att vi får allt annat gjort åt oss av andra experter. Det är lika sant på fabriksgolvet där varje anställd har vissa special kompetenser kring en del av produktionen varefter andra tar vid i flera led innan en färdig produkt är framställd. Som inom administrationen där det finns experter på allt ifrån personalprocesser till ekonomi och juridik. Detta är i många fall effektivt men skapar också en del friktion speciellt i lite större organisationer där de olika specialisterna inte riktigt förstår varandras speciella yrkesspråk eller prioriteringar.

I den privata sfären går vi allt mer i den riktningen också, vi har specialister som tar hand om och lär upp våra barn och mer och mer så outsourcar vi även skötseln av våra hus, städning, service, tvätt och däckbyte på våra bilar med mera. Detta är inte något problem alls initialt, men vad får det för långtgående konsekvenser när man är expert på en sak (sitt yrke) och idiot på allt annat?

På den positiva sidan så får vi ju mer tid att utveckla oss inom våra yrken och kanske även lite mer tid med familjen. På den negativa sidan så blir vi ännu mer beroende av våra jobb...och i realiteten så kan de efterfrågade specialkunskaperna förändras mycket under en livstid vilket sätter höga krav på individen att förändras av yttre tvång inte av inre önskan. Om jobbet över tid förändras till något annat än det man från början ville göra men under tiden så har man tappat kunskaper på andra områden genom outsourcing så är det mycket svårare att se någon väg ut.

Som framgår av det här inlägget så är jag väldigt kluven till specialisering, jag ser att det på många sätt har tjänat oss väl men samtidigt undrar jag om det gått för långt  i företagsvärlden där olika specialister jobbar väldigt separat från varandra. Men även i det privata när vi börjar outsourca större delen av våra liv till andra och blir allt mer beroende av ett arbete som kanske med tiden förändras till något vi inte vill hålla på med även om vi från början såg det som utvecklande och intressant.

Hur tänker du kring specialisering? Vad outsourcar du och vad gör du själv? Varför gör du dessa val har det med effektivitet, ekonomi eller kunskap att göra? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
tant Hannele (ej registrerad)

visst klarar jag byta däck - men är för lat för att göra det :)

Anonymous's picture
millan i skåne (ej registrerad)

Jag fixar ganska mycket själv. Jag kapar och klyver all ved varje säsong, 30 kubikmeter.

Jag sköter hus och gård ganska bra. Ibland blir gräset lite väl långt i trädgården men då släpper jag in shetlandsponnierna som betar ner det. Jag tar hjälp med viss renovering och en del reparationer av bil. Annars försöker jag lösa det mesta med hjälp av grannar. Jag har en granne som skottar snö mot dieselpengar. För att inte behöva jobba borta mycket så har jag två exrainkomster hemma på gården. En som ger rätt bra avkastning som kan användas till och betala av lån på gården och en extrainkomst som ger oss all mat vi äter. Men jag går ständigt och funderar på andra extrainkomster. Kravet är att de är roliga.

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Millan,

Tror att det är en bra balans för det mesta att göra det man kan själv men att sedan lägga ut på entreprenad det man inte kan. Om man gör så mycket som möjligt själv ökar också möjligheten att man förstår vad entreprenören är kontrakterad att göra så är det enklare att bedömma om man får ett vettigt pris på arbetet. Extrainkomster ska man aldrig glöma det kan vars stor skilnad över tid om man får några tusen in varje månad. 

Anonymous's picture
Hurre (ej registrerad)

Intressant inlägg.

Jag bor själv i lägenhet så det är inte så mycket att fixa. Men jag gör det mesta själv, dvs. målning, städning, fönsterputsning, byte till vinderdäck. Men när det gäller att fixa elsaker eller fixa droppande kranar är jag hjälplös. Kanske är man rädd för att göra fel? Har helt klart blivit inspirerad av boken Early Retirement Extreme. Men känns svårt att praktisera. Har i skrivande stund en läckande kran i ett av badrummen. Känns ju lite surt att betala en rörmokare en tusenlapp för 5 minuters jobb ;)

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Hurre och tackar för din kommentar. Det är helt klart så att det är svårt att fullt ut tillämpa att inte hyra in någon hjälp. Däremot är det ju bra som grund ide att alltid fundera över om man kan göra saker själv innan man av slentrian lägger ut det på experter. Det är stärkande att göra saker själv och utveckla färdigheter..det blir en positiv spiral. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (38)
Apr (10)

Taggar