Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - alternativkostnad..?

Av olika skäl har jag haft anledning att fundera över alternativkostnad på senare tid i lite olika sammanhang och slås av hur svår den är att beräkna jämfört med "vanliga" återkommande budgetposter. 

Ett fall gäller vår gamla bil där vi just nu står inför valet att sälja den eller behålla. Frun kommer få en lite längre pendlingsväg sina sista 18 månader i arbetslivet och av den anlednigen finns det argument för att behålla den minder, äldre och bränslesnålare av våra bilar...men samtidigt finns det argument emot och det är mycket svårt att räkna på det här. Argumenten för att behålla är framförallt att den har mycket lågt värde (kanske 20 tusen) vilket inte motsvarar dess bruksvärde, den är snålare vilket påverkar bränslekostnaden månadsvis, det kommer uppskattningvis blir 3 000 pendlingsmil de närmaste 18 månaderna och genom att inte lägga det på den nyare bilen så kommer vi kunna behålla den betydligt längre. På den negativa sidan är att vi inte får in 20 tusen på kontot samt att det är osäkert om eller hur mycket service och reparationer kommer kosta på den gamla bilen. 

Ett annat exempel är att vi tittar på att köpa en braskamin till källaren i "nya" huset. Då det är äldre och mår bra av att eldas vilket minskar risken för fuktproblem och skapar naturligt drag och värme i hella skorstensstocken. Direkt kostnad cirka 13 000...medan besparingen är mer difus...hade det blivit problem om vi inte eldar...? Vem vet...och i så fall vad kostar det? 

I fall så som dessa blir det mer känsla som får styra, vad gäller bilen så lutar jag åt att försöka sälja den men om vi inte får minst 20 tusen så får den vara kvar istället...där går gränsen för när jag tycker att det är försvarbart. När det gäller braskaminen så kommer vi troligen att köpa en då det känns bra att vårda huset även om besparingssidan är lite mer oklar. 

Har ni andra exempel på där alternativkostnaden är svår att beräkna? När och hur har ni råkat ut för dessa? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Ett fattigt landskap (ej registrerad)

Sådana här frågeställningar är jätteintressanta och luriga. Det är ju omöjligt att veta vilka beslut som är de bästa, eftersom slump och tur kommer att ha avgörande effekter. Exemplet med bilen: Effekten av att sälja den vet ni och kan styra delvis (till exempel att sälja den för en viss bestämd summa). Där är faktorerna iallafall kända. Om ni däremot behåller den kan det bli en mycket bra affär eller en mycket dålig. Ett fel som upptäcks kan kräva omfattande reparationer vilket gör att den varken går att köra eller sälja - och då blir ju affären mindre bra. Eller så går bilen som en klocka i många år till och ni gör sannolikt en god affär på att ha den kvar. Det handlar ju till syvende och sist i vilken position man har satt sig i - vad kan man riskera? Hade ni haft en dålig ekonomi hade kanske valet blivit att ta det säkra före det osäkra, sälja den för 20 000 och avsluta det hela. Där ni är nu har ni ju emellertid råd att ta chansen för att få en ekonomisk fördel. 

Resonemanget  återkommer gällande braskaminen, som innehåller ett mer existentiellt bekymmer: Det är omöjligt att veta effekten av förebyggande åtgärder. Så länge man har klart för sig varför man väljer att fatta än det ena, än det andra beslutet så är det enklare, tycker jag, att hantera utkomsten hur den än blir - man har helt enkelt gjort sitt bästa baserat på den kunskapen man hade. Good enough. Trevlig helg!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Ett fattigt landskap och välkommen tillbaka..har sett att det blivit mer aktivitet på din blogg igen...kul!

När det gäller kaminen så lutar jag åt att köpa den mycket därför att det känns rätt att vårda ett gammalt hus...sen är det sannolikt en lönsam affär över tid också men det är liksom mer känslan som styr i slutändan och det är till råga på allt omöjligt att utvärdera i efterhand. 

När det gäller bilen så går det ju att utvärdera om man tar rätt beslut om man behåller för om 18 månader när vi slutligen gör oss av med den går det att räkna på totalen...medan om vi säljer den nu så är det omöjligt att veta om det var en bra eller dålig affär...kanske därför jag lutar åt att sälja den...rädslan för förlust är större än glädjen över en lika stor vinst...möjligen.

Hur som helst tack för din kommentar och trevlig helg! 

 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Braskamin kan bli en vinstaffär beroende på hur man värmer upp huset annars och vad det kostar att få tag i veden. Jag har tillgång till "gratis" skog, men det kostar tid och utrustning att fälla, klyva och köra veden så helt gratis är den inte om man värderar sin egen fritid, men mycket billigare än att värma huset med el är det i alla fall. 

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

En annan aspekt vad gäller braskaminen är vad kostnaderna är för ett strömavbrott och de olägenheter ett utkylt hus skulle innebära. Går alla olägenhter att prissätta? Antagligen inte, men säkert ett antal av dem

Hur räknade du ut alternativkostnaden för hemförsäkringen? Motsvarande angreppsätt borde kunna vara tillämpbart även i detta fall, i denna aspekt.

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

Kan ge lite hjälp beträffande kaminen..

Vi bor i en 1-plansvilla från 70-talet, 95kvm, trä, kryp/torpargrund. Vi har en kamin, däremot så går den inte ned i grunden. Vi installerade adsorbtionsavfuktare (eftersom denna klarar låga temperaturer) för att undvika mögel/annat otrevligt. Pris: 32´500 sek, inkl. installation, efter rot.... 

En sådan tingest drar cirka 800w när den är igång, vilket den mestadels är under vår (april) t.om september. I värsta fall varannan vecka. 6mån x 4veckor x 7dagar x 24h / 2varannan x 0,8kWh = 2016 kWh/år.

Vi har en eluppvärmd villa, både vatten samt väggmonterade el-element (inget vattenburet) samt en luft/luft-värmepump.

2015 gjorde vi av med exakt: 9811 kWh. vi bor norr om stockholm (17mil norr om).

KÖP KAMINEN! (ett stilla tips)

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

Glömde en sak, vi gör av med cirka 6kbm björkved/år , vilket ligger på cirka 550kr/kbm

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo, Anonym och Olf tackar för era kommentarer. 

Vi har beslutat att köpa kaminen till källaren och istället (för tillfället) avstå från att sätta in braskassett i vardagsrummet. Om vi eldar i källaren för värme så kan det nog räcka med öppen spis för några "mysbrasor" då och då uppe i huset. Vi får se men det är vår idé just nu. Då blir det faktiskt en besparing då kassetten vi ville ha inne hade gått på 30 tkr (vilket vi budgeterade och la undan pengar till redan när vi köpte huset för ett år sedan) och kaminen i källaren går på cirka 13 tusen...

Ved har vi inte själva men kan köpa relativt billigt och kommer kanske till och med kunna få tag på en del gratis...planerar att börja hugga lite mer själv också nu när jag är fri:-) 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar