Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - att få med sambon på frihetsresan?

Under förra veckan fick som tidigare sagt möjligheten att träffa ett gäng av bloggens läsare då jag fick en "fri" dag i stockholm på torsdagen innan inspelningen av pratapegar på fredag morgon. 

Under dessa samtal så pratades mycket frihet ur ett filosofiskt perspektiv men även en del kring det rent faktiska kapitalet som krävs om man vill vara ekonomiskt oberoende och hur pengarna kan placeras etc. 

En diskussion som kom upp i snart sagt varje samtal (och även senare via mail efter min medverkan i podden) är hur man får med sig sin partner (man, fru, sambo) på frihetsresan om dom inte riktigt ser på detta på samma vis. Flera sa att du är så lyckligt lottad som har en fru som tänker lika som du. Visst är jag lyckligt lottat men vi har också utvecklats tillsammans och utvecklats åt samma håll från ganska slösaktiga till normalsparsamma till så kallade extremsparare över ett antal år genom att sätta gemensamma mål och stöta och blöta dessa tankar. 

Vad jag förstod från dessa samtal så fanns det i huvudsak två anledningar till att en partner inte riktigt är med på tankarna och svaren på hur man ska göra för att få med sig en motvillig partner är därför också olika:

  • Partnern tror inte det är möjligt - detta tror jag handlar om att det finns väldigt få exempel på "vanligt folk" som blivit fria och därför tror partnern att det inte är möjligt att bli fri (annat än möjligen några få år före ordnarie pensionsålder). I detta fall tror jag att det bästa sättet är att få partnern att lyssna på poddar, läsa bloggar och artiklar om andra som faktiskt gjort resan och tagit steget. Om det sedan är en podd som pratapengar (kapital och sparande) eller andra sätt (alternativa livsstilar) som är mest motiverande beror nog på personlighet. 
  • Partnern är inte lika intresserad - vilket lät som om det har mer att göra med att partnern har roligt på sitt jobb eller ser det som ett kall. I detta fall så tänker jag att det kanske går att hitta en kompromiss. Personligen tror jag att det är svårt att fungera i längden som par om en "går hemma" medan den andra jobbar. Anledningen till detta är att det så lätt blir att man lever i helt olika världar och därmed slutar förstå varandra. Livet som fri "hemma" är lika lite fritt från utmaningar som livet med ett jobb och om man under en lång tid lever helt olika liv så tror i varje fall jag att det med tiden kan bli mycket svårt att hålla ihop.  Kanske kan båda gå ner i tid men den ena partnern mer än den andra? Kanske kan man ha en gemensam frihetsplan men den ena partnern som är mest intreserad går lite tidigare men det finns ett "slutdatum" för när båda ska gå? Det gäller ju också att ha en diskussion om vad livet som fri faktiskt är tänkt att innehålla, skulle tro att det på ytan låter som en "lathetsplan" men är än mer övertygad efter förra veckans möten att det är en plan som handlar om att förverkliga större saker än att "jobba" detta kan vara bra att verkligen diskutera med sin partner grundligt så att man har samma syn...kan ju hända att partnern tänker att "jag vill inte sitta hemma å va ledig dag ut och dag in" medan du tänker "tänk alla spännande saker som vi skulle kunna göra om vi bara hade mer tid". Se till att verkligen prata med varandra så att ni inte sitter å har förutfattade meningar om vad den andra tycker och tänker...det kan faktiskt hända att du har helt fel!

Relaterat till dessa tankar ovan är också den lärdom som vi tagit under vår väg mot  frihet nämligen att det är viktigt att ta sig tid tillsammans och fundera på gemensamma mål..en kick off för resten av livet helt enkelt

Eller vad tror ni? Vad har ni andra för tips? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Tycker inte det är helt nödvändigt att båda är helt på samma plan, när det gäller lönearbete.

Tolerans mot olikheter i personlighet är nödvändigt i ett förhållande!

Ekonomisk fri innebär för mig att vi inte behöver lönearbeta av ekonomiska skäl, inte att det skulle vara förbjudet, om man absolut känner att det är det man vill göra, är det ok för mig.

Min hustru slutade sin fasta tjänst 10 månader efter mig och 7 månader senare började hon hoppa i på timmar, när hon kände för det.

Nu har det tagit form i att hon jobbar efter lust, oktober till april. Sedan tar hon helledigt 5 månader.

Vill jag åka på några längre resor under vinter halvåret, låter hon bara jobbet va!

Hon har lite mindre med intressen som hon utövar under vintern, än vad jag har och det kan göra att hon känner sig lite rastlös!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tack för din kommentar, 

Det du beskriver är ett perfekt exempel på vad jag menar med att man måste hitta ett sätt som passar båda däremot kan man ha individuella varianter av hur man vill använda friheten. Motsatsen för mig skulle vara att en part i förhållandet är hemma medan den andra har någon form av traditionell anställning på heltid eller "karriär" som tar ännu mer tid..då tror jag att man med tiden hamnar för långt ifrån varandra och då kommer förhållandet bli lidande av detta. 

 

Anonymous's picture
Hillevi (ej registrerad)

Här hemma har jag läst och intresserat mig väldigt mycket ett par år och sett att möjligheten att bli fri finns. Min sambo har lyssnat på vad jag sagt och bett mig placera hans/vårat sparande varje månad. Han har en bra lön och jag lite lägre. Han har varit med på sparandet hela tiden, och trots att han sparar i ganska hög takt så har han aldrig valt bort något för att spara mer. Jag har varit längre fram i tanken kring detta och varit beredd att välja bort ex en resaför att snabbare nå frihet. Jag tycker det är viktigt att respektera att man inte kommit lika långt i sin tanke kring detta. I söndags var vi ute och åkte bil. Jag föreslog att vi skulle lyssna på Prata Pengar där du deltar. Wow!!! Vilken inspiration!!! Min sambo fastnade verkligen. Nu vill han spara det dubbla, sälja sin egna cykel, utnyttja sommarstugan mer istället för att resa bort osv. Tack!!! Vi blev otroligt inspirerade och peppade av att höra om din resa. Mot friheten!!

Anonymous's picture
Hillevi (ej registrerad)

Ska tillägga att han har 3 dyra cyklar för olika förhållanden så det är fortfarande möjligt att byta bilresor mot cyklande :)

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Hej farbro fri. Tack för ett bra och intressant ämne. Med er historia i åtanke tror jag ni via er "gemensamma" upplevelse i Mexiko där ni båda kände att "det här var grejen", har ett tydligt gemensamt mål med samma förståelse för hur det kan se ut väl vid målet. Jag tror det är en jättestyrka hos er och som jag kan hoppas fler (inklusive mig själv) även kan få. Rent hypotetiskt, om ni inte hade samsyn kring detta ämne, hur tror du att du själv, respektive familjen hade agerat?

 

Efter jag läste detta började jag mer på allvar diskutera detta ämne hemma med min sambo. Hon har ett yrke som lätt kan göras på deltid och geografiskt inga begränsningar. Hon var mera sugen på halv eller deltid än att sluta jobba helt. Tiden skulle läggas mer på familj, men hon vill fortfarande jobba då hon känner att hon har ett meningsfullt jobb som går ut på att hjälp andra. Jag är ekonom och inte samma möjligheter till deltid inom mitt nuvarande arbete men kan däremot jobba stötvis och ha långa ledigheter emellan. Det vi konkluderade efter en lång diskussion var att deltid om några år inte år dumt, och det är fullt möjligt med nuvarande levnadsnivå utan större förändringar. Vid situationen att sluta jobba helt behövs större förändringar och det får, om det lockar senare, utforskas mera. Hade ni under era senare åt några deltidstankar?  

Anonymous's picture
P. (ej registrerad)

Jag känner närmast att min förändring leder till att vårt förhållande dör, eftersom jag tycker ämnet är svårt att kompromissa om. Vi har barn och tänker olika kring huruvida mycket plats är det ultimata målet eller ej. Det är en ganska markant skillnad på att drömma om ett stort hus och ekonomisk frihet, varför även en kompromiss kan vara svår att nå. Min frihetsresa har inte bara handlat om börsen eftersom jag varit intresserad länge av den utan främst om materialistisk standard där jag kommit att ifrågasätta de flesta av mina tidigare drömmar och planer i takt med att alternativkostnaden blivit tydligare.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Hillevi - kul att ni har inspierats, det är fantastiskt vad man kan uppnå och jag är helt övertygad om att det är bra mycket starkare när man kan göra det tillsammans. Eftersom ni redan varit OK sparare vad jag kan utläsa så kommer ni ju dessutom starta ifrån en styrkeposition.

David - precis som du säger så är det bra att börja i en gemensam upplevelse i hur man vill ha det. Sen behöver ju inte det betyda att man gör exakt lika båda två men bara man "lever i samma värld".

P - ja det är ju svårt att tänka sig att leva ihop med någon som har helt motsatta mål och drömmar än en själv. Däremot så finns ju större möjligheter att förverkliga saker inom tvåsamheten eftersom man delar så mycket och kan hjälpa varandra. Så om det är möjligt (och det är det inte alltid) att mötas på halva vägen så kan ju det ändå vara bättre än att bryta upp...det kan ju dock inte jag råda om....

 

 

Anonymous's picture
Minimalisterna (ej registrerad)

Jag tänker å ena sidan att man även i ett förhållande kan ha olika intressen och mål där sparande och långsiktig frihet för en, inte behöver stå i motsats förhållande mot den andra partnerns andra mål och intressen. Lite som att man faktiskt kan leva med en icke-minimalist :) 
http://minimalisterna.se/att-leva-med-en-icke-minimalist/

Men i likhet med att man gärna ser att ens partner anammar en mer minimalistisk livsstil, så tror jag de flesta ändå skulle vilja få med partnen på ett tänk kring sparande och inte konsumera upp alla pengar (även om de är personens egna) som skulle kunna skapa en gemensam frihet längre fram. 

När mål, intressen och drömmar växer sig större och starkare, så kan de ju forma ens värderingar. Och har man inte samma grundvärderingar som sin partner så blir det ju lätt friktion i relationen. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Minimalisterna och tack för er kommentar, 

Tror det ni egentligen säger är att man ska kunna acceptera att man går i olika takt i en resa mot större enkelhet eller minimalism, men när dettta har blivit en livsstil och en del av den ena partens värderingar så kan det börja vara svårt att leva tillsammans om man inte kan hitta en rimlig väg tillsammans? Sen tror jag att det som med allt annat i relationer är viktigt att kunna kompromissa för man kan komma så fantastiskt mycket längre tillsammans. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar