Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Att lära av naturen!

Hur gärna vi än verkar vilja ignorera det så lever vi forftfarande i och av naturen. Dock är det väldigt lätt att glömma när man lever en modernt liv med arbete på kontor, transport i bil och promenader på asfalt. Detta gäller alldeles speciellt den som bor i en storstad men även på landsbygden är vi (tyvärr) ganska skyddade från naturen. Min upplevelse kan dessutom vara att för den moderna människan så upptäcker man bara naturen när den är ett problem, när det regnar på väg till jobbet eller när det är halt på gatan på grund av snö och is. 

När man som jag är fri så lever man mer i och med naturen. Man går ut om det är soligt och in om det blir tråkväder och upptäcker hur många vackra dagar vi faktiskt har i detta land där alla klagar på vädret. Man upptäcker hur mycket jobbigare det är att cykla uppåt än nedåt med cykelkärran på väg till skolan eller återvinningscentralen. Jag får därmed mer respekt för det bränsle som vi annars tankar i bilen och som drar inte bara oss själva utan även vår plåttron upp för backen utan minsta ansträngning. För den som vill öka sin respekt för energin som finns i en liter diesel så testa att putta din bil 2 mil vilket är så mycket som vår ganska stora 7-sitsiga VW Caddy går på en liter diesel.

Om man promenerar över stock och sten i naturen istället för på plan väg och upptäcker hur varierande och härligt underlaget är men även hur man hela tiden måste vara på helspänn för att inte trilla omkul i en grop eller på en rot. Andra exempel kan vara att testa på att odla själv eller hugga ved. Det ökar respekten och förståelsen för naturens styrka och samtidiga bräcklighet något som jag tror att vi skulle må bra av att påminna oss själva om ibland så att vi lever med och inte mot naturen.  

Hur påminner du dig själv att du lever i och av naturen? Vilka är dina härligaste och jobbigaste naturupplevelser? 

 

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Elahking (ej registrerad)

Varje sommar åker jag och några vänner till norrland och vandrar i öde fjällområden. Känslan att vara helt själva i naturens grepp är obeskrivlig, närmast meditativ. En stor rekommendation att testa i alla fall en gång i sitt liv. Det ger stor insikt, och inte för att bli allt för flummig, ett inre lugn man inte tror finns innan man lyckats uppnå det. Må väl!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Elahking och tack för din kommentar. Får man fråga var du brukar åka? "Norrland" är en något diffus adress:-). Att komma ut in naturen i alla former vid hav, sjö, i skog eller fjäll är härligt!  

Anonymous's picture
Ett fattigt landskap (ej registrerad)

Intressant inlägg idag igen :) Det här tänker jag ganska mycket på. Jag känner ett ganska starkt sug efter den "riktiga" naturen. Vi har ju valt att bo i ett område som trots att det ligger i förorten till Stockholm har fina naturreservat och närhet till vatten. Men det som elahking beskriver ovan saknar jag.

Det som är svårt, eller en tröskel iallafall, är just när man inte har med sig någon direkt vana av att vara i naturen hemifrån. Vi har alltid varit mycket i skogen, men inte så att jag har lärt mig göra upp eld eller något annat matnyttigt. Därför blir det ett hinder från att själv ta mig ut, på fjället till exempel. Funderar på att ansluta mig till Friluftsfrämjandet just för att kunna börja lite lätt med gruppturer och få en bra baskunskap. Men en fråga till dig FFF, som ju också har små barn: Hur gör ni för att ge barnen naturupplevelser? Det är ju inte alltid ens idéer om vad som är kul och bra faller väl ut när de ska genomföras...

www.ettfattigtlandskap.com

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej ett fattigt landskap, ja ibland smäller det till och den där FFF får nån bra ide:-)  

Vi gör inga stora äventurs resor (själva eller med barnen) istället försöker vi göra dem vana vid att vara ute...det är inte alltid rätt. Det kan vara så enkelt som att gå ut och plocka bär på hösten, cykla till badplatsen/lekplatsen, cykla till skolan trots att vädret inte är perfekt etc. Vänja sig vid att man faktiskt inte smälter bort bara för att man får några regndroppar på sig. Vissa kan säkert uppskatta stora äventyr och extremvandringar etc men vi vill mer vara ute och njuta av naturen i det ingår att ta i lite grann ibland och få en och annan regndroppe på sig. Ibland är det lite gnäll på barnen...och ibland även på oss vuxna..men när vi har gjort något är vi oftast väldigt nöjda! 

Anonymous's picture
Jkr (ej registrerad)

Jag läser ibland frågor som i "Hur gör man upp eld?" "Vilka byxor har barn ute?" "När pausar man på en vandring?". Ring en statlig myndighet och fråga hur ett perfekt uteliv ska genomföras blir det ironiska svaret... Det mer praktiska svaret blir att PROVA! Gör upp eld på ungefär samma sätt som när du tänder ett ljus, börja gärna i en redan förberedd eldplats. Klä dig i vad som helst som kan tvättas och pausa när det känns som om du blir trött. Första gången blir det inte perfekt men för varje gång lär man sig något och till slut sitter man där med näver och tändstål som värsta överlevnadsexperten. PROVA! Sträva inte efter ett perfekt uteliv från början.

FFF. Tradevenue är lite omständligt att kommentera på via mobilen. Kan du ta det vidare? Eller är det jag som gör fel? Kör android och vanliga webbläsaren och klarar dåligt av att läsa Captcha texten :)

Anonymous's picture
Elahking (ej registrerad)

Hej på er! Jag kan varmt rekommendera en första resa som låter er komma in i den känslan jag beskrev ovan utan att för den sakens skulle vara Bear Grylls :)

Ta nattåget upp till Abisko fjällstation och vandra utefter kungsleden hela vägen ner till Nikkaluokta. Det är en rätt bra sträcka på cirka 11 mil om jag minns rätt, och utefter vägen kommer ni passera bemannade fjällstationer där man kan köpa på sig mat och godsaker (de tar betalkort) och i vissa fall sova i säng och bada bastu. Detta var vårat gängs första resa till fjällvärlden och det blev ett minne för livet. Vi valde att sova i eget tält och laga mat med medhavda gaskök så det blev lite mer "äventyr" över det hela. När man når den högsta punkten på leden så blir man belönad med utsikten längsmed hela Tjäktjapasset vilket bokstavligt talat tog andan ur hela vårat gäng. Att se en flera mil lång dalgång kantad av berg med flodfåror längs botten och veta att man ska gå igenom hela detta var en upplevelse som än idag frambringar starka känslor.. Bilderna vi tog kan inte återge en enda procent av hur det var att faktiskt stå där, på riktigt. Resan avslutades med en toppbestigning av Kebenekaise i strålande solsken som visade oss en utsikt på en åttondel utav Sverige. Vansinnigt.

Hur som helst, Kungsleden är en stark rekommendation som första resa, inget man behöver någon som helst kunskap för egentligen då man alltid har "nära" till fjällstugorna men får uppleva känslan att vara i naturen på riktigt. Bland det absolut bästa är att man har absolut noll mottagning på telefonen under hela resans gång, efter två tre dagar försvinner omvärlden. Utan ny input utifrån så känns det som att ett brus försvinner ifrån ens sinne. Omvärlden smälter bort, blir obetydlig, och man uppnår ett jättemärkligt tillstånd av absolut stillhet inom sig. Samtidigt som man går runt i vad som känns som ett sagolandskap. Märks det att detta satte spår hos mig?

Sommarens resa kommer gå till Sareks Nationalpark, Europas största vildmarksområde om cirka 2000 kvadratkilometer total ödemark. Här finns inga stugor, ingen bemanning, ingen mottagning på telefonen och inget sätt, förutom en enda nödtelefon i mitten av hela området, att nå ut eller bli nådd. Här finns de flesta utav Sveriges högsta toppar, hundratals glaciärer, forsande jokkar som måste vadas, ett rikt växt och djurliv och bland de mest dramatiska platserna som finns i vårat land. Släng en google bildsök på sareks nationalpark och ni kommer första lite varför vi dras till detta ställe.

Det enda som är negativt är återkomsten och återintegreringen till samhället, det känns riktigt sjukt att komma tillbaka till vardagen ;)

Ville i alla fall bara dela med mig utav mina upplevelser, hoppas ni finner något i det!

Kolla på Svenska Turistföreningens hemsida för all info ni behöver om ni är sugna på något liknande.

Må väl :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Jkr och Elahking och tack för era kommentarer. Massor av bra tips där!! Jag tycker personligen om ganska "enkla" naturupplevelser och är inte ute efter äventyret för äventyrets skull..däremot är det skönt att känna motståndet när man vandrar eller cyklar och den glädje man känner när man kommer fram och får äta och sova..de måltiderna och nätterna är vanligen de bästa när man är riktigt trött! 

Jkr - jag har framfört din kommentar till tradevenue så att de kan jobba på att förbättra kommentarsfunktionen! 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar