Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Att lösa fel problem?

På ytan kan det verka som om nya produkter och tjänster löser vardagliga problem men ibland undrar jag om de inte till och med förvärrar grundproblemet. Det finns massa exempel men två som jag funderat över på senare tid är dessa 

  • Vi kör väldigt mycket bil i det här landet, det finns studier som visar att upp till varannan mil är onödiga om vi på ett smart sätt tillämpade distansarbete, kollektivtrafik, cykel och samåkning samt planerade våra inköp och vår fritid lite bättre för att minsa antalet onödiga mil. Eftersom så många spenderar så mycket tid i bilen så finns det efterfrågan på alla möjliga typer av bekvämligheter i bilar så att man kan få undehållning, vacker musik, sköna stolar, bekvämt klimat etc. Detta göra det alltså (till en hög kostnad både för plånbok och miljö) mer bekvämt att göra den onödiga resan...alltså produkten löser fel problem...
  • Vi har byggt ett samhälle där vi trots aldrig tidigare skådad ekonomisk standard inte har tid att handla och laga riktig mat till och själva och våra barn. Butiker erbjuder därför ett större och större utbud av halvfabrikat, färdiglagat och matkassar. Dessutom har antalet snabbmatställen och kafé exploderat...för vissa verkar inte ens ha tid att packa en matlåda eller brygga en kopp kaffe hemma. Denna utveckling av tjänster är till för att göra det något mer drägligt att klara av ett liv som från början har en så omänsklig design att vi inte har tid med något så grundläggande som att att inhandla (än mindre odla/föda upp) och laga sin egen mat.   

 

Dessa exempel ovan kan liknas vid ett läkemedel som lindrar ett symtom. En huvudvärkstablett tar bort huvudvärken men inte stressen som ligger till grund för den. Morfinet som gör cancerpatientens sista dagar i livet mer drägligt men förlänger inte livet och tar garanterat inte bort cancern.  

Vad tänker ni kring denna typ av symtom lindring? Är det generellt sett en bra och nödvändig del av livet eller är det en  lindring på väg mot stupet? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag är kluven. Jag har inget emot bilåkande och restuarangätande, om det ger något värde, antingen direkt eller indirekt. Som du brukar skriva så kan ett restaurangbesök vara en upplevelse och då är det ok. Om det är för att man inte hinner laga mat så är det något annat som är fel och som bör åtgärdas istället för att be om fler snabbmatställen.

Samordning (samåkning, kollektivtrafik och bättre planering) kräver koordinering och det är i någon form slöseri för själva koordineringen och samordningen tillför ofta inget som helst värde alls. Inom lean produktion och agilt utvecklingsarbete som tillämpas inom industrin och it-branschen har man insett att man kan tillföra mycket mera värde och spara pengar genom att inte samordna på det traditionella sättet utan istället se till att processerna som används är så effektiva som möjligt för "enstycksleveranser". Det har lett till att en del företag inte har några projektledare för när man lyckas behövs det (ofta) inte någon som koordinerar och planerar arbetet.

Jag betraktar ofta att åka kollektivt eller samåka på samma sätt. Det krävs att var och en passar kollektivtrafikens tider, kräver framförhållning och just planering. Åker man i egen bil blir man lättrörlig och flexibel. Har familjen två bilar behöver man inte samordna resorna utan båda vuxna kan vara flexibla och få saker uträttade snabbare med mindre koordinering och väntetider (minskar slöseriet).

Det bästa är att bo nära jobbet och de tjänster man utnyttjar för det minskar också slöseriet (transporter är också klassat som slöseri inom lean produktion)

Sen om det kostnadsmässigt i slutändan lönar sig i monetära termer är en annan fråga...

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tack för din kommentar, 

Som du vet har jag inget emot varesig restauranger eller bilar men däremot så tycker jag att även bra verktyg kan överutnyttjas. 

Håller också helt med dig om att det absolut bästa är att bo nära det man vill ha och behöver så att man helt enkelt kan skära bort det mesta av transporter helt. Tycker därför att man aldrig ska bli helt bekväm med pendling..även om det blir nödvändigt under någon period så ska man bibehålla den där gnagande känslan av det som något "nödvändigt ont" ett slöseri med tid, pengar och miljö som skall tas bort och undvikas när helst det är möjligt tillexempel om ett arbete på hemorten eller ett bra boende på arbetsorten blir tillgängligt.

Kollektivtrafik fungerar bäst på stora orter därför att man kan ha stor turtäthet vilket gör även dessa transporter relativt flexibla...en buss om dagen blir ganska begränsande. Samåkning kan där fungera bättre på landsbygden och med långa avstånd. För den som likt mig förflyttar sig mestadels inom en mindre ort så är ju fötterna och cykeln väldigt flexibla lösningar:-)

FantastiskaFruFri's picture
6
9
0
0
FantastiskaFruFri

Hej Kilo,

Jag håller inte riktigt med dig när det gäller samåkning eftersom jag bara ser  fördelar med att samåka, bilköerna blir kortare, det är bra för
miljön,  plånboken och socialt umgänge.
Problemet är inte koordinering och planering, vi har till och
med bra och enkla verktyg för det, problemet är att vi i samhället har skapat oss en kultur där vi tror att det är krånligt att samåka. När jag växte
upp hade de flesta en bil och jag upplever att samåkning samt att åka kommunalt var mer vanligt både på landsorter och i städerna. Idag har de flesta hushåll skaffat sig "bekvämligheten" att ha två bilar och sitter och åker var för sig istället för att samåka, det är ju helt sjukt! Det har också lett till en tendens att det kanske inte är riktigt okej att säga på jobbmötet som skulle sluta kl. 16.30 som drar över till 17.30 att "jag måste gå nu för att jag ska med bussen" eller "jag måste gå eftersom min samåkningskompis väntar på mig". 
Jag pendlar 4,5 mil i båda riktningarna och har äntligen (efter 8 mån) hittat en samåkningskompis, det var det svåra, att hitta någon som vill samåka. Vill också tipsa om att man kan vara flexibel när det gäller samåkning, det kanske inte funkar alla dagar men om det funkar 3/5 dagar så är ju det ju en ren vinst ändå.
Jag hoppas dock på ett skifte i den här mentaliteten, kanske man får ändra sina argument när man vill lämna mötet till något som låter finare och trendigare ;-)  typ "jag måste gå nu, jag lever ju en hållbar livstil och i enlighet med företagets hållbarhetsvärderingar, min samåkningskompis väntar". :-)

Det har varit skitdrygt att pendla så jag är så glad att jag jag snart slipper slösa min tid och pengar på ett sånt knasigt fenomen!

Trevlig helg!  
 

Anonymous's picture
Jess (ej registrerad)

Ha! Jag kan tyvärr inte vara kollektiv, men håller med dig i inlägget. Skrämmande sanning om mat. Jag såg nån reklam härom dagen och blev formligen snorförbannad! Min tonåring kommer kunna leva hela livet som vuxen utan att skala en enda potatis - om han vill - och den tanken plågar mig. 

KronanTillMiljonen's picture
20
49
3
0
KronanTillMiljonen

Som systemutvecklare och erfaren användare av både agila utvecklingsmetoder, lean och LESS fattar jag inte hur du kan jämföra detta med samåkning.

Är lite som att jämföra Marc Fitt med Buffett... makes no sense.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Jess och Kronantillmiljonen och tack för era kommentarer, 

Jess - jag håller med dig och tror definitivt att det finns ett värde i att alla människor har en kompetens för enkla saker i livet som att skala potatis, odla, måla eller vad det än må vara. Ett samhälle där alla är experter på bara en sak och sedan köper allt annat som varor och tjänster är effektivt kortsiktigt men ineffektivt och väldigt sårbart långsiktigt. 

Kronantillmiljonen - jag förstår inte heller riktigt den liknelsen. Det är dessutom svårt att på det sättet applicera företagsekonomiskt tänkade på privatlivet då företagets syfte är att skapa pengar medan vi som individer har som långiktigt mål att skapa ett bra liv för oss själva och vår omgivning. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar