Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Att offra på kort sikt för att vinna på lång sikt..

Sedan vi blev officiella med vår identitet och har blivit intervjuvade i olika tidningar och andra medier så har vi också återkommande får frågan "vad har ni offrat". Den spontana tanken är att börja babbla nått om att vi köper färre klädesplagg, mindre utemat, avstår från kortare semesterresor med flyg, använder bilen mindre och bor i ett hälften så stort hus. 

När vi sedan tänkt ett varv till så insåg vi att vi egentligen inte tycker att vi har offrat dessa saker. Vi har i och för sig valt bort det men det är inget offer, vi tycker att det har höjt vår livskvalitet. Det rent materiella har inte varit något offer och vi är betydligt mer nöjda med vår nuvarande situation än den som vi lämnade även om vår konsumtionsnivå är lägre. Då tycker jag inte att man kan säga att vi har offrat något. 

Förra veckan fick jag dock den stora förmånen att träffa en massa trevliga läsare under en dag i Stockholm (tack allihop ni vet vilka ni är) och då medan vi pratade, stötte och blötte olika frågor så blev det tydligt var vi har "offrat". Vi har nämligen under i stort sett alla yrkesverksamma år varit OK med att göra kortsiktiga uppoffringar för att få nya erfarenheter och att utvecklas i jobbet vilket givit möjlighet till nya intressanta äventyr. Under en period för många år sedan så reste jag tillexempel väldigt mycket i tjänsten vilket senare ledde till nya kontakter vilket ledde till att vi fick bo i USA i två år. Det tidigare var inte superroligt men åren i USA ser vi verkligen tillbaka på med glädje.  

Väl hemma i Sverige igen så valde fru fri att veckopendla under några år vilket tidvis var jobbigt för oss båda inte minst efter att vi fått vårt första barn. Detta ledde dock till att hon senare kunde sluta på sin arbetsgivare med ett avgångsvederlag och samtidigt hade hon en starkare erfarenhetsbas vilket gjorde att hon snabbt kunde få ett nytt jobb närmare hemmet. (Vi bodde tidigare mer lantligt än idag och hon hade 6 minuter till jobbet under ett och halvt år...det är nästan osannoligt bra!). Senare fick jag ett roligt jobb men som innebar att jag fick vara mycket i Stockholm och en del på längre resor men jag fick också jobba med roliga intressanta människor, jag fick bättre lön och i förlängningen kunde jag också sluta med avgångsvederlag. 

Gemensamt för flera av dessa skeenden är att vi kortsiktigt har offrat något (ofta tid tillsammans) då det gett oss chansen att få något bättre i förlängningen och nu har vi ju massor av tid. Jämför det med att tillexempel acceptera en dyr och tidskrävande långpendling år ut och år in....vilket jag skulle ha väldigt svårt med. 

Hur tänker du kring uppoffringar? Vad har du offrat på kort sikt för att vinna något på lång sikt? Har det blivit som du tänkt dig eller har du ångrat dig? 

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Nyfiken på hur ni fick till avgångsvederlag när ni slutade på era jobb? Det är ju inte det vanligaste när man själv slutar. Frågar för jag själv är i en situation just nu då vi är en övertalig i min arbetsgrupp. Jag har jobbat där längre än de flesta andra men då det är min tjänst som dras in har jag sagt att vi kan strunta i turordning då någon av de andra går sluta och jag får den tjänsten, som jag inte vill ha, men att jag då vill ha ersättning för det

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Vilket intressant inlägg! Jag känner igen mycket i det du säger. Dom "uppoffringar" vi har gjort under vår resa mot ekonomisk frihet har inte att göra med materiella ting, utan oftast tid. T.ex. har jag nu för tillfället en lång arbetsväg, som ännu till måste åkas med bil, så förutom att jag offrar 2,5h per dag bara åkande av och an till jobbet så kräver det även kostnader i form av bil och bensin. Varför gör jag det då? Jo, för att jag driver mitt företag på en annan ort än där vi själva bor, för att marknadsläget för företaget är bättre där. Vi vill inte flytta till orten, så i framtiden hoppas jag att företaget även skalla kunna etableras på orten där vi nu bor (minskar pendlingen för mig) och genom företaget kommer jag troligen kunna bringa in en betydligt större inkomst än om jag skulle göra samma sak för någon annan > vi kan snabbara nå vårt ekonomiska slutmål! Ibland måste man offra något för att kunna vinna i längden. :)

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Det är intressant det där, att folk förmodar att det måste till oerhörda uppoffringar för att nå ekonomisk frihet. Det är inte så, i det stora hela, som jag ser det. Däremot görs prioriteringar. Visst, jag skulle aldrig konsumera den där rolexen eller porschen, aldrig. Men, jag ser inte frånvaron av den typen av lyx- och statuskonsumtion, i syfte att imponera på omgivningen, som någon uppoffring. Utan snarare tvärtom, jag slipper onödiga prylar att förvara, bekosta och oroa mig för.  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Anonym - vet inte om det finns någon hemlighet men vi har aldrig räknat med några avgångsvederlag. Min fru jobbade på ett företag som gick mycekt bra men som ville göra stora orgainsationsförändringar och flytta ut verksamhet från sverige. För att göra detta smidigt så erbjöd man paket för dem som ville sluta frivilligt. I mitt fall så var det besparingar på arbetsplatsen och jag visste att jag skulle få betald arbetsfri uppsägningstid och var beredd att gå med det när jag sedan anmälde mig visade det sig att det fanns en förutbestämd lista på hur mycket ytterligare man kunde få beroende på hur länge man hade jobbat och det blev bättre än vad jag hade trott. Tror dock som jag sa inledningsvis att vi har hela tiden lagt undan pengar själva och utgått ifrån att vi ska klara detta utan några extra pengar vilket jag tror var nyckeln till att det sedan vid ett par tillfällen blev bättre än vi någonsin hade kunnat hoppas på. 

Anonymous - låter som att du har en bra plan. Se bara till att den där situationen inte blir för permanent för den tid som du idag lägger på resor och pendling får du inte tillbaka även om pengarna kommer senare. 

Investeraren - konstigt det där med materiella ting hur stor dragningskraft de har på många människor trots att vi lever i ett så stort överflöd att de rimiligvis borde vara relativt ointressanta. Antar att det är för att vi i så hög grad har tagit till oss konsumismens tankesätt där varje "problem" ska lösas med ett inköp och där det alltid finns något större eller bättre att köpa. 

Anonymous's picture
Katrin O (ej registrerad)

Mycket tänkvärt.

Efter att jag hade avslutat min ingenjörsutbildning gjorde jag ett examensarbete som jag fick möjlighet att förlänga i form av doktorandstudier. Jag insåg dock efter en tid att det inte alls var vad jag ville ägna mig åt, och bestämde mig för att inte fullfölja dem. Jag bestämde mig ändå för att avlägga licentiatexamen (halvvägs till doktorsexamen) vilket innebar ett halvårs väldigt hårt arbete med ytterst lite tid över för familj och fritid. Det hade känts som helt och hållet slöseri med tid om jag inte sett just de potentiella vinsterna på sikt. Tack och lov kunde jag kamma hem en av vinsterna omedelbart i form av nytt jobb med bra villkor... Hade jag inte licat hade jag konkurrerat med många andra sökande, nu fick jag jobbet direkt "utan att passera gå".

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Katrin och tack för din kommentar, 

Kul att du tycker att det är tänkvärt. För egen del så tycker jag att det är konstigt att vissa verkar stå ut med dåliga förhållanden nästan hur länge som helst utan att göra något åt det trots att det finns vägar ut..(säg en dålig arbetsplats eller en väldigt lång pendlingsväg). Samtidigt kan jag tycka att det hos en del andra finns en tendens att ge upp för lätt...om man har jobbat sig upp på en arbetsplats och har en bra inkomst kan det vara rimligt att stanna en viss tid för att lägga undan lite pengar eller skaffa sig en bra erfarenhet för att sedan utifrån en styrke possition ta nästa steg. Det är egentligen samma sak som du nämner här ovan med din licentiatexamen...hade du slutat bara några månader (eller till och med några dagar) tidigare så hade allt arbete varit i onödan...å andra sidan hade det kanske varit ohållbart att fortsätta ända till doktorsnivån. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar