Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Att slänga pengar!

Även denna vecka kommer fredagsfunderingen på en torsdag, detta har två anledningar en symbolisk nämligen att helgen börjar tidigare när man är fri och en mer praktiskt nämligen att jag vill kunna ha tid att svara på era eventuella kommentarer och på fredagar är jag ledig med lill-tjejen och har inte tid med er..

För ett tag sedan lyssnade jag på en amerikans podcast (tyvärr minns jag inte exakt vilken) men avsnittet handlade om att spara stora summor pengar på mat. Personen som medverkade hade gjort detta och sedan byggt upp en verksamhet där hon hjälpte andra att göra det samma via veckomenyer och andra förslag. 

En sak som kom fram där förutom det gamla vanliga om att laga mat från grunden, köpa i säsong och välja varor utifrån erbjudanden etc. var att man skulle se svinn som att man kastade pengar. Flera personer verkade ha haft väldigt stor framgång med detta. Principen är att när det blev några jordgubbar över i lådan så slänger man inte "några ruttna jordgubbar" vilket både praktiskt och känslommässigt har noll i värde utan man slänger en tia (säg att litern kostade 40 kronor och de icke förbrukade var 1/4-del). Personen som intervjuades sa att detta hade minskat matsvinnet väldigt mycket för henne och att många andra hade hjälps av detta tankesätt också. 

Jag tror faktiskt att inte ens den mest slösaktiga person skulle få för sig att ta nävar med pengar och bara kasta dom på det sättet har fortfarande kontanter en sällsam makt på oss. Däremot är man beredd att göra det samma genom att tillexempel ta sin bil helt i onödan korta sträckor, ha ett hus som är mycket större än vad man behöver, slänga överbliven mat (i vissa fall innan den ens blivit dålig) etc. 

(Det är något speciellt med "riktiga" pengar vilket inte minst exemplifierades av uppmärksamheten när Gudrun Schyman eldade pengar för några år sedan...i en kampanj som säkert kostade mycket mindre än många mycket mindre uppmärksammade kampanjer)

Vad tror ni? Skulle detta kunna hjälpa fler att spara mer pengar och bli någon mindre ineffektiva på fler områden...tänk att du varje gång du tar bilen (i onödan) för din inre bild ser dig själv sitta och slänga ut tior eller hundralappar genom fönstret med jämna mellanrum. Att du när du värmer upp flera rum i huset som du sällan använder skulle se framför dig Gudrun Schymans pengabränning i Visby för några år sedan? Eller att du när du slänger ett gäng ruttna frukter skulle se framför dig att du slänger pengar i komposten. 

Tror ni att det skulle kunna ändra inställningen hos fler? Eller är det bara en rolig gimick som inte hjälper det minsta?  

Anonymous's picture
Emelie (ej registrerad)

Vilken bra idé, mycket bra sätt att tänka på tycker jag! Detta tankesätt ska jag försöka ha som utmaning åt mig och min sambo ett tag framöver nu för att försöka uppskatta hur mycket pengar vi "slänger" bort. Nu slänger vi ganska lite mat, men ska ändå försöka se en stump här och en rutten banan där som faktiska pengar. Får se hur mycket pengar det blir på en månad.

Får se om jag vågar påpeka detta för nära och kära som ett sätt de kan se på sparande, kanske är det mest kul för mig ändå som redan vill hitta sparsätt och ha sparutmaningar :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Emelie och tack för din kommentar, 

Överlag så tror jag att det är en bra övning även om det som vanligt troligen kommer vara dem som redan har minst svinn som kommer tillämpa den då det troligen krävs en viss medvetenhet för att ens tillämpa en sån här metod. 

Att påverka andra gör man sannolikt bäst genom att föregå med gott exempel snarare än att säga "så här borde du också göra"..även om det är frestande ibland när man ser någon göra vad man uppfattar som dumma eller ovövertänkta saker. 

Anonymous's picture
Stojko Invest (ej registrerad)

Bra skrivet inlägg och jag tror att det är ett bra sätt att tänka på, vilket gör att man tänker efter lite innan man köper saker och ting. Jag brukar själv tänka på liknande sätt, att det är pengar som jag slänger om jag måste slänga mat som jag inte hunnit äta upp. 

Blev inspirerad av ditt inlägg och skrev om mina tankar kring det. Tog även med en liten rolig histora kring hur vissa kan se på att inte slänga pengar. Här är en länk om du är intresserad 

http://stojkoinvest.blogspot.se/2018/03/ett-smart-satt-for-att-undvika-att.html

Ha en trevlig helg.

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Jamen vad intressant! För jag har ett dagsfärskt exempel på precis det du skriver om. Just nu har jag en extra tajt budget av olika downshiftade skäl och dessutom äter jag en period superstrikt paleo. Nyttigt och ekonomiskt men inte så festligt. Så plötsligt har alla morotsskal och skal från andra rotsaker som är en stor del av konsumtionen just nu blivit en den största lyxen - jag kan göra snacks som är hälsosamma, gratis OCH paleo. Tänkte idag på hur stor skillnad det är mellan mina egna "skräpchips" och köpesprodukten. Både pris- och hälsoaspekten är svinlande...

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Stojkoinvest och Tove och tack för era kommetnarer, 

Stojko - kul historia om bageriet i ditt inlägg...helt klart så har jag fått lite av den genen och tycker det är jättsvårt att se saker (min eller andras) bara gå till spillo. 

Tove - exakt och för den som inte äter skalen så kan de bli kompost som också är en resurs...medan om det slängs tillsammans med vanliga sopor så är det helt enkelt bara skräp..! 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar