Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Bernie Madoff, Kapten Klänning och våra politiker?

Idag är det en lite annorlunda fredagsfundering som även om det inspirerades av en podd om ekonomi inte har så mycket med ekonomi eller frihet att göra..hoppas ni vill läsa och kommentera ändå. 

"Motley Fool Money" är en amerikans podd som jag lyssnar på när jag har möjlighet. En bra mix av genomgång av de största nyheterna från den amerikanska aktiemarknaden, lite udda aktietips (som jag i och för sig aldrig har följt men intressant ändå att lära sig lite mer). Denna aktiegenomgång kompleteras varje månad med en intervju med någon intressant person som till exempel skrivit en bok eller en film med någon form av relevans för företagande och/eller aktiemarknad.

Den senaste veckan intrevjuades en kvinna som medverkat i filmen om Bernie Madoffs liv. För den som inte kommer ihåg honom så var han en mycket respekterad person inom det amerikaska kapitalförvaltingsskrået fram till 2008 när det avslöjades att hans bolag i realiteten varit en stort pyramidspel. Bernie Madoff (som snart är 80 år) avtjänar enligt amerikansk maner nu en fängelsedom på 150 år. En av sönerna sitter också inne men för ett mindre brott, medan den övriga famlijen gick fria då de uppenbarliten inte viste något om detta. I inslaget så diskuterar man hur familjen kunde vara ovetande och kanske ännu mer hur den amerikanska finans inspektionen (SEC) och den federalapolisen inte hade insett vad som hände. De hade trots allt blivit tipsade vid flera tillfällen att någont inte stod rätt till. Vad var du anledningen till att Madoff klarade sig, ja det verkar som om det var just att han på ytan var den mest hyvens kille som fanns på Wallstreet. När andra institut vid olika tillfällen åkte dit för större eller mindre insider brott så var Bernie aldrig inblandad. Inte ens i stora skandaler som involverade i stort sett alla banker så hade firman något med detta att göra. Man gynnade inte sina stora kunder på andras bekostnad (vilket var vanligt bland andra firmor och därför var vad man utredde för när SEC gjorde besök). Bernie som visade sig vara en av Wallstreets största skurkar genom tiderna var alltså helt snövit och ren på ytan. 

Ett annat exempel på det samma men från ett annat sammanhang är ju Göran Lindberg (Även känd som kapten klänning) den svenska polischefen som dömts för några av de mest vidriga sexbrott som avslöjats i Sverige under modern tid. Även han var på ytan en förkämpe för kvinnor inom polisen och inom samhället i stort och vad det verkade på ytan en allt igenom hyvens kille. 

Men nu kanske du undrar över rubriken och vad har detta med politiker att göra..men min fundering idag handlar egentligen om att vi ofta sätter väldigt höga krav på våra politiker men inte på deras kompetens utan på andra märkliga områden. De ska vara helt utan skuld på områden så som att de alltid ska ha betalat TV-avgift, de ska aldrig har arbetat eller betalat svart och de ska aldrig kört en firma i konkurs, kört för fort eller tagit en drink för mycket och sagt något dumt. Politiker verkar också ha mycket lättare att komma undan med att de är inkompetenta än att de en gång betalade en barnvakt svart för 10 år sedan..eller för den sakens skull köpte en vinflaska på SJ poängen. 

Men frågan är är det dom vi vill ha? Dom som spenderat hela sitt vuxna liv med att putsa på den perfekta ytan? Dom som aldrig har haft ett liv utanför politiken och på grund av detta har en begränsad förankrig i verkligheten? Vad tänker ni? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

Jag tror man vill ha politiker som i dagsläget följer lagarna de förväntar sig att vi skall följa.

Så, historiska småsaker är skitsamma. Däremot att som sittande beslutsfattare tycka att man står över lagen är lågt. Det driver och skapar korruption tror jag.

 

Anonymous's picture
Storugglan (ej registrerad)

Apropå politikers kompetens. Att de skulle vara inkompetenta, som man så ofta får höra och läsa, är enligt forskningen inte korrekt:

"Politiker smartare än de flesta"
http://www.forskning.se/2016/09/14/politiker-smartare-an-manniskor-i-all...

Så kravet är kanske numera både kompetens och en schyst yta.

Anonymous's picture
Gurra87 (ej registrerad)

Hej FFF!

Finns det någon möjlighet att komma åt dina äldre inlägg när du hade Frivid42-bloggen? Eller är inläggen här från 2014 importerade därifrån :)?

 

Anonymous's picture
Gurra87 (ej registrerad)

Hej FFF!

Finns det någon möjlighet att komma åt dina äldre inlägg när du hade Frivid42-bloggen? Eller är inläggen här från 2014 importerade därifrån :)?

 

Anonymous's picture
Mea (ej registrerad)

Har du tänkt att ge dig in i politiken farbror Fri? Sitter du och räknar på hur många lik du möjligtvis kan ha i garderoben i form av obetalda tv-avgifter eller att du i ungdomligt oförstånd har snattat på konsum:-). Tycker att om det har hänt för en herrans massa år sedan, må det väl vara förlåtet. Det beror ju också brottets dignitet. Tror också att det är lättare att låta vissa komma undan beroende på politisk hemvist. Det slätas gärna över  om det gäller någon i de egna leden.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Olf - självklart ska politiker följa de lagar och regler som finns i samhället och speciellt under den tid då de är aktiva. Dock tycker jag att det verkar vara lättare för politiker att komma undan med inkompetens än med mindre snedsteg vilket känns snett. 

Storugglan - jag är absolut imponerad av politiker på vissa vis. Den slipade förmågan att alltid säga rätt saker och "vara påläst" eller åtminstone svara på alla frågor så att man framstår som påläst. Undrar dock om inte mer mental kapacitet ibland går åt till att slipa på ytan än vad som går åt till att skapa innehåll i politiken. 

Gurra - de inlägg som var mest lästa på den gamla bloggen kopierades över hit när jag flyttade över. Den gamla bloggen är vilande. Om det var något specifikt gamalt inlägg som du är intresserad av så skulle jag kunna leta fram det i arkivet och återpublicera här. 

Mea - jag har inga politiska ambitiner, jag är en gerilla krigare i frihetens tjänst:-) Desstom tror jag att det är svårt att hitta några lik..jag är väldigt tråkig och rättskaffens. Har aldrig snattat, alltid betalat TV-avgiften etc etc....en riktigt farlig jävel om jag ska följa mitt eget resonemang ovan:-) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar