Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Bli fri genom att sluta se spöken?

Är du ny på bloggen börja gärna här med en samling läs och lyssningstips!

Förra veckans fredagsfundering handlade om hur vida man får vara fri i Sverige och där fick jag ett par kommentarer kring att jag skulle vara försiktig med att prata om och sprida budskapet om vår form av frihet för då skulle snart politikerna se till att täppa till möjligheten att göra som vi har gjort genom högre skatter på kapital och/eller nya regler. 

Samma typ av tankesätt finns från andra när det gäller ekonomin som är riggad av ondsinta kapitalister eller politiker. Tjuvar, rånare och banditer som lurar i varje hörn etc. Tror att det generellt är lätt att ta denna position då man ofta framstår som lite mer intelligent när man petar hål på andras "illusioner" om lycka genom några negativa kommentarer och det går alltid att hitta några enstaka exempel på personer som råkat illa ut på alla upptänkliga sätt. 

Frågon är dock om meningen med livet är att VERKA intelligent? Är det inte bättre att VARA intelligent och dessutom lycklig? Frågan är också om man gynnar sig själv genom att ständigt vara pessimistisk och se sina medmänniskor som generellt ondsinta. Det tror inte jag, stället tänker jag att det är otroligt befriande att ha en positiv grundsyn och att tro gott om de flesta fram till det att motsatsen är bevisad. (Och då menar jag i det enskilda fallet...att det finns enskilda brottslingar, ruttna politiker eller ondsinta kapitalister gör inte att man kan dra alla över samma kam).

Det är inte vettlöst positivt tänkande jag pratar om utan en balanserad bild av att de flesta människor vill väl och att de som genuint vill ont är i minoritet (vilket bevisas av att vi inte alla är döda då det tar 9 månader + 18 år att driva upp en ny medborgare och bara sekunder för att döda den samma). För varje gång du råkar illa ut så har det gått många långa dagar, månader, år som du klarat dig bra. Om din cykel blir stulen nästa vecka så är inte det ett bevis på att alla är tjuvar....det är istället ett bevis på att nästan ingen är tjuv då det säkert har passerat 1000-tals personer förbi din cykel utan att ta den. När någon kör som en galning eller tränger sig i en kö så märker du det tydligt därför att det generellt är så ovanligt. Inte för att människan inte är egoistisk utan för att det rent egoistiskt är bättre för alla om vi beter oss rimligt och trevligt mot varandra.

Den som är rädd för allt låser in sig bakom extra lås och larmsystem som kräver tid och pengar. Den blänger oroligt på alla männskor runt omkring sig vilket vilket försvårar att göra nya trevliga bekantskaper. Den som är rädd känner att pengarna aldrig räcker för att känna sig fri och trygg. Den som är rädd skapar därmed sitt eget fängelse vilket är motsatsen till frihet och lycka. 

Eller vad tycker ni? Är det befogat att se spöken bakom varje hörn? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Tycker nog inte problemet i Sverige generellt är att vi är för misstrogna och negativa, utan att vi i mångt och mycket är naiva och godtrogna!

Visst blir livet bättre med en positiv grundinställning men den har trots allt dom flesta!

Upplever att många är för naiva i kontakt med myndigheter, banker, försäkringsbolag, försäljare av alla det slag, "pensionsrådgivare" och folk som kontaktar dom via telefon eller på nätet!

Finns mycket struts mentalitet, där stora grupper inte har koll ens på sin kommande pension, när det bara återstår några år av arbetslivet!

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Håller helt med i ovanstående.

De flesta svenskar är blåögda och lättlurade. Det gäller både enskilda "rådgivare", olika (finas-)bolag, och myndigheterna. Tro inte att staten alltid vill dig väl och att "samhället" alltid tar hand om alla problem.

Besser

Anonymous's picture
Mea (ej registrerad)

En del människor får livsluft och näring genom att tala om allt förskräckligt som kan tänkas hända, det är som att livet fär betydelse och ett innehåll. I vilket sammanhang man än befinner sig, finns det alltid någon som intar den rollen mer eller mindre. Just nu har jag en granne som är i stil med Krösa-Maja, fast han är en han. På förra stället fanns det en gubbe som hade kameraövervakning på en liten stuga, stället lyste som en julgran, vi undrade alla vad han hade där inne. Hade jag varit tjuv...

 

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Kalle och Besser - jag håller med er men tycker att ni egentligen pratar om något annat. "Att vara blöögd" i detta sammanhang tycker jag ofta handlar om att man inte förstår säljarens, journalisten, rådgivarens, byråkratens, företagsledarens eller politikerns roll. Man förstår tillexempel inte att bankens eller försäkringsbolagets "rådgivare" är en säljare och köper därmed dyra och dåliga tjänster. Att se spöken är något helt annat för mig och handlar om att man tror att andra människor (privat eller i sin yrkesroll) vill ont. Svensken är nog i gemen ganska duktig på att kombinera dessa onda ting alltså både vara blåögd när det gäller olika roller i samhället samtidigt som man ser (icke existernade) spöken överallt. Detta i kombination minskar friheten radikalt. Du låter dig övertalas av säljare att köpa på tok för mycket och för dyrt vilket minskar din ekonomiskt frihet och dessutom är du rädd för onda politiker, kapitalister, journalister, medmänniskor mm...receptet för ett ofritt liv helt enkelt. 

Mea - Känner igen typen, vi har alla den typen av personer i vår närhet...

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar