Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Blir du arg när du hör detta?

Härmodagen träffade jag en vän som precis håller på att avsluta sin utbildning inom ekonomi och vi pratade om ett framtida gemensamt projekt. Hon jobbar extra under studietiden och studerar heltid men tillsammans med sin sambo (som arbetar heltid) har hon valt att ha ett relativt enkelt liv. Det betyder att de redan nu har pengar undanstoppade som gör att de skulle klara sig flera år utan inkomst om det skulle behövas.  

Hon ser framförsig ett liv i någon form av frivillig enkelhet där hon driver en egen frima med några olika verksamhetsgrenar där några stycken redovisninsuppdrag ligger till bas och ger en stadig men låg grundinkomst. Eftersom dom redan kan leva på lite så skulle det innebära att resten av tiden skulle kunna användas till andra projekt utan krav på att dessa ger pengar. Helt enkelt downshifting utan att först växla upp. Detta skulle troligen också kunna klassas som "unworking" vilket jag pratat om tidigare här på bloggen och som  handlar om att forma ett arbete kring livet istället för att forma livet kring arbetet. 

Detta är ju en annan form av frihet än vad vi har valt eftersom vi först har sparat ihop ett större kapital innan vi slår oss fria. Jag är dock väldigt imponerad av dessa planer och ochså att dessa två som är i 30 års åldern kom till den här insikten så mycket tidigare än oss. Det som förvånade mig var att hon tycke sig få så mycket mothugg från sin omvärld när hon pratade om sina planer...och inte bara passiv tveksamhet utan personer blev riktigt arga och upprörda..

"jaha om du vill leva på existensminimum så får du väl göra det" 

"hur tänker du att det där ska fungera"

"skaffa ett jobb och köp ett (dyrt) å fint hus istället" 

...var kommentarer från vänner, studiekamrater och familj. Dessa saker var även framförda med vad min vän uppfattade som en aggresiv ton...

Vad är det hos (vissa) människor som gör dem så arga över att någon vill försöka något annorlunda? Varför imponeras och inspireras man inte istället även om man själv inte är intresserad av att följa exemplet? Vad tror ni? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
P. (ej registrerad)

Jag är lite i samma sits som henne i och med att min karriär aldrig hann börja innan jag insåg att jag ville ha mer av livet. Det är många som tycker att det är skrattretande att skaffa sig en master i företagsekonomi och sen inte utnyttja den. Jag upplever inte folk som elaka, men däremot som nedlåtande. Jag tror snarare än ilska att folk provoceras av att jag valt att lägga onödig energi på något som många anser vara svårt. Jag stör mig mest på att de får mig att tvivla på de principiella beslut jag redan tagit.

Anonymous's picture
Johan84 (ej registrerad)

Jag har själv liknande erfarenhet.

Jag lever med en budget kring 8-10tkr/mån och tjänar mer än de flesta i min omgivning. Utöver setta pratar jag ofta om att bli fri, investeringar och allmänna filosofiska reflektioner som inte stämmer in med den allmänna bilden gör att jag hamnar utanför gruppen. 

Och jag tror att set är just det som gör människor upprörda/ifrågasättande eller bara allmänt oförstående. Vi är gruppdjur på olika sätt och när någon försöker lämna gruppen eller Gud förbjude ändra något i gruppen så sätter sig människor naturligt emot.

detta gäller ju dock inte alla, ibland har man tur att prata med någon som istället blir nyfiken och ber om att få veta mer eller berättar om sin egna annorlunda resa. Det är just dessa personer jag vill träffa och lära känna mer av och de som kan få mig att utvecklas ytterligare. 

Tack för att du driver bloggen och är den du är!

Anonymous's picture
Adnan (ej registrerad)

Hej Farbror Fri!
Jag har följt dig länge men aldrig förr skrivit en kommentar.
Min erfarenhet är att jag kan bli irriterad om jag inte förstår, tycker något är vidare applicerbart eller något är (ytterst subjektivt) orättvist.
I mitt fall yttrar det sig på följande : Jag förstår och imponeras till fullo av miljonärinnan30, då man följt hans idoga sparande från dag 1 och sett de uppoffringar som han (jämte en själv ) gjort. Onkel Tom blir jag också sporrad av , då jag tycker att deras vändning från konsumtionsfokus är intressant , med höga sparkvoter som jag kan relatera till (45+, belånat boende). Blir inte irriterad på nån arvtagare som Christine Stenbeck, då livet är by proxy orättvist med olika förutsättningar. Många av dina texter är ytterst intressanta men till och från blir jag less.
Denna känsla ligger helt hos mig, men när man läser att ni har obelånat boende, 3 - 4 miljoner i eget kapital, småbarn i dagisålder men att ni vaknade sent (efter 30 års ålder ) då får jag inte ihop det med att du redan vid 39 kunnat gå hem.
Hur gick denna resa? Mitt i den andra föräldraledighet där vi är nu (jag 31) så har vi månatliga utgifter på ca 20k, inga andra lån än boende (~700k) och jag tjänar typ topp 10% i min åldersgrupp. Hus måste fixas, bil (gammal 10år+) har inköpts. Inga arv för någon av oss. Jag ska inte bli mer långrandig än så här men tänkte ge mina tankar, som kanske inte var helt i ämnet ifråga.

Tack för en bra blogg
A

Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

Det där är väl som när en rökare fimpar och lämnar kompisarna i rökrutan. När andra gör det vi själva skulle vilja (eftersom vi innerst inne anar att det vore bäst) påminner det oss om egna val vi inte är stolta över. Enklare att kritisera den som bryter normen än att följa efter.

Anonymous's picture
AnnaS (ej registrerad)

Ur ett individuellt perspektiv är det inget som upprör mig men när man tänker på vad konsekvensen skulle bli om många fler valde att göra så är det mer bekymmersamt. Sannolikt leder denna typ av leverne till att man blir en minuspost i välfärden, d.v.s. man utnyttjar förskola, skola, vägar, sjukvård etc. utan att bidra med sin andel. Det innebär att det är andra som skall kompensera i systemet för denna typ av livsstil. Jag tycker en rimlig konsekvens vore att den som självvalt och redan från tidig ålder inte arbetar inte heller skall ha rätt att utnyttja välfärden fullt ut. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer, 

P - Tänker att det kan vara lite som det här med downshifting där vi gärna hör berättelsen om VD´s som brände ut sig och sen sadlade om och downshiftade medan den som redan från början kom på att det var ohälsosamt att jobba på det sättet snarare ses som lite misslyckad för att denne inte gjorde karriär...? 

Johan84 - jag hoppas verkligen att det ska finnas möjlighet att motivera flera på olika sätt, kanske går den initiala upprördheten med tiden över i nyfikenhet. 

Adnan - på vilket sätt menar du att det inte går att relatera. Vi har ju faktiskt haft högre inkoster än genomsnittet och därmed så har vi varit lyckligt lottade...är det det du menar? Det låter för mig som om du har en riktigt bra situation och kommer kunna bli fri om du vill. Sen kan ju inkomsten och andra förutsättningar göra att det tar lite mindre tid. Min erfarenhet är dock att när man kommer ur en ekonomisk styrkepossition så blir saker oftast mycket bättre än vad man först kunde drömma om. Om du harde berättat för mitt 35 åriga jag att jag skulle sluta vid 39 hade jag aldrig trott det...."väldigt osannolikt" hade nog varit svaret. 

Sparo -  Tror att du har rätt, det är också så att vi gärna firar den som lyckats sluta röka..men sällan den som aldrig började...

AnnaS - det är alltid intressant att föra det resonemanget men jag tror att det är lite av en tankevurpa att tänka att en människas ända bidrag till samhället är genom att betala skatt. Jag håller med dig helt och fullt med att alla bör (och mår bra av) att bidra till samhället men i denna tid av digitalisering, effektivisering och automatisering så tror jag att ett traditionell "jobb" är en på tok för snäv definition av vad detta "bidrag" kan vara. Det är ju också så att delar av välfärden är reglerad efter inkomst så som sjukersätning, A-kassa och pension och i dessa system så får den som är "fri" inte samma ersätting..

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar