Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Bokföring av boendekostnader...hur gör du?

Under cirka ett år hade två bostäder, då höll jag kostnaden för det "andra" huset som vi inte bodde i helt separat från vår vanliga ekonomi. Vi hade en hyresintäkt som i stort täckte de löpande kostnaderna vilket gjorde detta i slutändan till ett "nollsummespel" när året summerades. 

Nu har vi sålt vårt gamla hus och flyttat till det nya. Detta gör att vi får börja fundera på hur vi på bästa sätt reflekterar boendekostnaderna. Som jag pratat om i ett tidigare inlägg brukar vi använda oss av kontantmetoden vilket innebär att vi bokför kostnader när pengar lämnar kontot. Alltså om en större reparation behöver göras en specifik månad kommer kostnaden att hoppa upp just den månaden (alternativet till detta skulle vara att bygga upp någon form av reparationsfond och smeta ut dessa kostnader över tid). I övrigt har vi de vanliga kostnaderna för försäkring, el, vatten och avlopp, sophämtning med mera.

Vi har även en liten räntekostnad (ca 900 kr i månaden innan ränteavdrag) och en inkomst för uthyrning av en stuga på tomten på 3 000 kr i månaden inklusive el vatten etc. För närvarande bokför jag lånekostnaden och hyresintäkten i en egen kategori (finansnetto) tillsammans med utdelningar från aktier, intäktsräntor, CSN ränta med mera nedanför måndskostnaderna i vår månadsammanställning.

Min tanke är att räntekostnaden egentligen relaterar till min ovilja att sälja aktier och bli helt skuldfri, alltså kan delar av aktieutdelningarna matchas mot den kostnad som uppkommer för att behålla lånet. Hyresintäkten är också en form av (semi)passiv inkomst relaterad till det kapital som vi binder i vårt boende. 

Detta är inte en perfekt metod, man skulle kunna argumentera både för att vi överskattar och underskattar våra boendekostnader. Stugan förbrukar uppskattningsvis 30% av det  el och vatten som vi nu tar i vår löpande budget. Å andra sidan bortser vi ifrån räntekostnaden i vår boendekostnad vilken då är underskattad...men tar vi med den kanske vi istället skulle lägga in ett (positivt) netto mellan hyresintäkten och räntekostnaden...och i så fall överskattar vi kostnaderna som vi gör idag.   

Hur som helst tycker jag just nu att vår nuvarande metod är mest rättvisande, vi har de "aktiva" utgifterna och inkomsterna i den ordinarie månadsbudgeten och sen har vi passiva inkomster och finansiella utgifter i en egen kategori.

Hur gör ni med detta? Någon som har en liknande situation med uthyrning?

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

Man kan ju alltid börja med att dela upp saker på samma sätt som i bokföringen, som jag tror du gör.

Inkomst och utgift = sker löpande
Intäkt och kostnad = alltid relaterat till tid framåt eller bakåt.

Helt irrelevant tillägg: Personligen tycker jag det är underhållande att du kan ha en vinst på, säg 100´000 i ett bolag, trots att det är tomt på bankkontot. 

Nåväl, rent genrellt lurar man sig själv mest hela tiden. Ett bra exempel är när man jämför priset för att ha matlåda jämfört med att äta ute. Skulle man vara rättvis borde man räkna in köksutrustningen och elkostnaden samt del av boendekostnaden (det utrymme köket tar upp). Nu blir det säkert billigare ändå eftersom man inte har någon lönekostnad för att göra sin matlåda, men, hade man behövt ta tjänstledigt för att göra sin matlåda, då hade det skenat iväg! Hade man haft en hobby som inbringat inkomster som man avhåller sig från att göra samtidigt som man gör matlådan så har man däremot samma situation.

Om jag orkar, i framtiden, så skall jag försöka upprätta ett litet underhållssystem för huset, peka ut de olika moment som bör ske i framtiden som att måla om huset, byta vindskivor, nya tvätt + torktumlare osv med dess framtida utgift uppdelad som en kostnad fram till dess den aktiveras. Nu tror jag många gör som så att de byter semesterveckan på någon plats mot investeringen i huset det år den behövs och betraktar således all övrig tid i huset som "billigt boende". 

Frågan är var gränsen går för att suboptimera för mycket.. Någonstans hamnar man i att tiden man lägger ned på att hålla ordning på vad som kostar vad och när förtar något vettigare.. Typ göra matlådan..

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Olf och tack för din kommentar, 

Det är verkligt underhållande att se hur förtag i många fall styrs nästan bara på reslutat och sen får kassaflödesproblem för att man inte har likviditet att betala sina räkningar trots att resultatet är starkt. Det samma men tvärt om sker i privatekonomin där många bara tittar på kassaflöde och därmed även ser lån och krediter som pengar som finns att spendera och inte ser att detta urgröper deras "reslutat". Svårt tydligen att hålla två tankar i huvudet samtidigt. 

Vad gäller matlånda så skulle jag nog vilja påstå att den tillkommande kostnaden för att laga en matlåda är mycket begränsad förutsatt att du behöver köket för andra ändamål som att laga frukost och middag?!? Många gånger kan ju dessutom matlånda lagas som en eller ett par extra portioner när annan mat lagas och då är kostnaden ännu mindre...men det är klart om matlådan kostar 9 kronor per portion i råvarukostnad så kan man ju runda upp till 10:-)

Vad gäller de lite större kostnaderna på huset så beror det lite på vilket sätt man väljer att göra det. Om man vill göra om massor och "riva ut" kök, badrum med mera med jämna mellanrum som är populärt idag så måste man ju lägga upp stora budget poster för detta. Om man däremot tar en lite mer gammaldags syn på boendet och renoverar löpande det som behövs och med så små medel som möjligt. Lite färg, några bräder, nån vitvara/köksmaskin då och då. I det fallet kan man nog ta det direkt över den löpande budgeten och det blir hyfsat jämt fördelat över åren. 

Jag tror inte man ska gräva ner sig för mycket i detaljerna kring detta bara se till att man inte har ett sätt att göra/tänka som skadar sparandet i längden på grund av hur man väljer att bokföra kostnaderna. 

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

Mycket handlar om utgångspunkt förstås. Att be en uteliggare göra matlåda är förstås att ta i, även om det kan tjäna som exempel på vad man behöver för att tillverka sin matlåda.

Renoverar man köket för 100k vart tionde år så har man en kostnad på 834kr/mån, bortsett från inlflation, 28kr/dag (om 30dgr). Men, vissa saker tar man för givet och "glömmer" bort dem. Nog går det att använda trinett eller gasolkök.

Man får helt enkelt välja lite var de olika posterna skall ligga någonstans. 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Fast uteliggaren äter väl "matlåda" varje dag baserad på några frukter/grönsaker kanske en förpackning kalla köttbullar eller nått annat som de lyckats hitta billigt...allra helst i containern bakom en mataffär eller restaurang. 

Jag håller helt med dig om att det kostar att renovera men jag tror att vi har fått en kultur av "megaprojekt" där vi byter hela köket för att vi har problem med en kran som droppar eller kaklet är fult. Vi kommer ha en helt annan aproach där vi målar om en vägg om vi inte gillar färgen, byter kylskåpet när det slutar fungera och så vidare...troligen kommer vi ha kostnader för detta nästan varje år men ganska sällan kommer vi ha ensklida år med hundratusentals kronor i utgifter. Det enda jag kan komma på just nu är ett badrum som behöver byggas om när barnen blir större och värmepumpen som uppskattningsvis behöver bytas om 10-15 år. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar