Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen- Borde vi byta bil?

Om du är ny på bloggen rekommenderar jag att du börjar här! 

För cirka tre år sedan köpte vi en mycket bra bil som funkade perfekt för våra dåvarande behov. Rent praktiskt skulle vi idag klara oss helt utan bil men på grund av att vi har vissa intressen som fungerar bättre om vi har bil så fortsätter vi att äga bil. Frågan är dock om det är denna bil eller om vi bör byta till något mindre och billigare? Är relativt övertygad om att vi skulle ha köpt en mindre familjebil om vi hade valt idag...kanske en Skoda Octavia kombi eller liknande. 

(Vår nuvarande bil är en VW Caddy 7-sits från 2011 (köpt av oss 2014). Den är väldigt bra när vi ska åka på semester eller när vi ska köra grejer till återvinningen eller hem från byggmarknaden. Oftast är den dock för stor/dyr för våra behov)

För närvarande lutar vi nog mest åt att behålla vår bil men det stör mig inte så lite att den kostar oss 500 kr i månaden bara i skatt när vi en vanlig månad (när vi inte är på semster) kör kanske 30 mil. Den binder också en del kapital då den har ett marknadsvärde på kanske 50 tkr mer än vad vi skulle lägga om vi köpte en bil idag. Sen kostar ju allt lite extra med en större bil, däck, service, försäkring och bränsle står ju i propotion till hur mycket plåt som förflyttas. Nedan har jag försökt sammanfatta de huvudsakliga för och nackdelarna enligt mig. 

Vad tycker alla ni smarta människor där ute? Borde vi byta bil till en som vi hade köpt idag..eller bör vi behålla den vi har och köra den i 10 år eller mer tills den har gjort sitt?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
http://ekonomis... (ej registrerad)

Intressant fråga, har lite samma tankar som ni har. Vi har nu två bilar beroende på hur vi bor och avstånd till våra arbeten. En är tjänstebil via jobbet och den bil vi äger själva är en dieselbil med hög skatt. Vi kör inte många mil med den bilen varför det klokaste vore att sälja den och köpa en bil med låg årsskatt (hybridbil typ Previa kanske). Samtidigt vill vi inte lägga så mycket kapital på en andrabil varför en äldre bil för 10-15 tkr kanske är det smartaste (en bensinbil i så fall).

När det gäller din fråga så skulle jag nog råda till att sälja Caddyn och istället köpa en Octavia som är ett par år äldre, speciellt om du tror att ni kan få 50 tkr mer än den bil ni vill ha istället. Med tanke på de få mil ni kör så räcker en bensinbil absolut vilket ger en lägre skatt. Då frigör ni 50 tkr till aktieinköp och får lägre månadskostnad framåt.

 

 

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Ja, att byta blir alltid en dålig affär. Det är svårt att få ut ett bra pris på den bilen man säljer. Vår strategi är att köpa bilar med c:a 5 000 mil på mätaren och köra dem till 20 0000 +. Det är service/reparationskostnaderna som avgör när det blir. Bränslekostnaden är underordnad värdeminskningen i alla kalkyler. Att, som du skriver, veta vad man har är också viktigt - funkar den bra så var nöjd. :)

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Kör slut på bilen och byt sen. Byten kostar. Låt inte snålheten bedra visheten.  Större bilar är bra just pga att det går att köra grejer i dom, alla bilar klarar persontransport. Gör ett nytt val när det är dags att byta. 

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Att byta bil hos en bilfirma är alltid en dålig affär. Att sälja och köpa ny på blocket är oftast, om man skriver en bra annons och har lite tålamod, en bra affär. För att citera mr Money Mustache, ”If you wouldn’t buy it, you should probably sell it”

http://www.mrmoneymustache.com/2015/07/02/if-you-wouldnt-buy-it-you-should-probably-sell-it/

Anonymous's picture
Millan i skåneland (ej registrerad)

Om jag hade varit som er hade jag behållt bilen tills den blir skrot. Man vet vad man har för bil och vad man gjort vid. Köper man en annan kan den i värsta fall börja krångla ganska omgående och med dyra reparationer. men jag kan förstå att 500 kr i skatt inte är så kul. Låter väldigt dyrt.

Anonymous's picture
Jonas242 (ej registrerad)

jag tycker ni borde byta bil. Köp en sån liten som ni klara av era vardagsbehov med. Det går alltid att utöka förvsringsutrymmet de få gånger per år ddå det behövs med en takbox eller ett släp. Själv så kör vi runt i en skoda fabia kombi. 2 vuxna och 2 barn med bilbarnstolar, barnvagn och alla pryttlar som ska med får utan problem plats om man inte är rejält över medellängd. Ju större bil ju större miljöpåverkan och risk för andra i trafiken. Stora bilar sliter även mer på vägbanan och river upp mer ohälsosamma partiklar.
Ta en titt på fabian innan ni bestämmer er för en octavia ;)

Anonymous's picture
karl89 (ej registrerad)

Ställ av bilen enkelt via transportstyrelsens app de dagar den inte behövs för att spara både på skatten och på föräkringen... 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer, 

De visar med all önskvärd tydlighet precis det dilemma som vi har och kul att vissa säger sälj..andra behåll..och vi står där som en åsna mellan två höbalar. Lutar fortfarande åt att vi behåller bilen under sin kvarvarande livslängd kanske att vi tittar på att ställa av den oftare när vi inte behöver den. Det kommer vi tex göra nu när vi ska till Mexiko över december/januari. 

Vi är ju 5 i familjen som ska sitta bekvämt när vi åker på semester men jag har tex kollat på Skoda Superb och vi skulle kunna byta jämt upp med den bilen vi har nu..få en nyare Superb som vi då skulle kunna ha längre och dessutom skulle vi sänka förbrukningen 25% och skatten från 6000 kr per år till ca 1 200 inte en helt dum ekvation...fortsättning följer...

 

Anonymous's picture
Jonas242 (ej registrerad)

Ah visst ja. Ni är 5. Då blir det tight där bak i en mindre bil :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Jonas och tack för din kommentar, 

Ja det är ett litet problem att det är dålig bredd i baksätet på många bilar för att tre ska få plats på bredden. Fri fri är inte så jättelång som benutrymme är sällan ett problem utan det är bredden mellan två bilbarnstolar bak..ironiskt nog känns det som att det är lättare att få in 5 vuxna än 2 vuxna och 3 barn med tanke på bilbarnstolarna...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar