Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Dags för ransonering?

I ett litet samhälle som där vi bor så träffar man ofta samma människor, det är på biblioteket, vid förskolan eller barnens träning. Vi försöker cykla så ofta det någonsin går medan de flesta åker bil. 

Många reflekterar nog inte över att de åker så mycket bil på stäckor under några kilometer men en och annan brukar kommentera att "man borde verkligen cykla..men". Många famljer behöver eller vill ha bil för lite längre resor och tyngre transporter och därför tror jag förslaget att leva utan bil eller med bara en bil ligger långt bort för många. När bilen väl står där på uppfarten så är det så enkelt att använda den 2 tons permobilen även när gång eller cykel skulle vara ett mer lämpligt transportmedel.

Dessa faktum fick mig förra veckan att fundera på om man skulle kunna utveckla ett form av personligt ransoneringssystem för att komma runt detta. Att kunna ha ett verktyg som bilen men utan att använda det i överflöd. 

Tänk att du idag använder bilen alla dagar i månaden i snitt två gånger om dagen.  Det skulle bli sammanlagt 60 resor på en månad. Säg då att du skulle besluta att du får avända bilen 45 gånger nästa månad sedan 30 och 15 de kommande månaderna. Bilresor skulle därmed bli en begränsad resurs och tankan att använda dem väl skulle uppstå. "Jag ska åka 1 km till affären och köpa mjölk...tar nog cykeln inte värt att ta bilen" - "Jag ska åka 5 mil och hämta brädor...värt att ta bilen" . Om detta ska funka bygger det så klart på att man respekterar sin egen ransonering vilket kanske kan vara svårt för någon som har svårt att låta bli att ta bilen idag...vad vet jag. Men ibland kan ju faktiskt den här typen av hjälpmedel hjälpa på traven till nya tankar. Lite som en annan variant på köpstopp på områden där man kanske inte vill gå ner till noll konsumtion av praktiska skäl. 

Ransonering skulle kunna fungara på andra saker som är trevliga men skadliga för plånbok/hälsa/miljö några möjliga områden är: 

  • Alkohol
  • Godis
  • Snackas/Chips
  • Hämtmat
  • Restaurangbesök
  • Kött

Vad tror ni andra, skulle frivillig ransonering kunna fungera som en tankeställare för att ändra beteenden kring konsumtion?

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Det fungerar säkert för en del. Men jag tror att det handlar om att ändra vanor. Ransonering blir för mig ett kortsiktigt begränsat mål som blir ett självändamål.

Man kan nog använda det som verktyg för att börja ändra vanan och beteendet men det riktiga syftet måste vara högre och komma "inifrån".  I annat fall tror jag att man snart hittar en anledning till att släppa på ransoneringen och så faller man tillbaka till det gamla beteendet igen

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Fick mig att tänka på Tage Danielssons "Sagan om den stora ordransoneringen". För somliga är det inga problem för andra är det jättesvårt och en  del klarar sig precis. Är nog så för transporter också.

(Novellen ingår i volymen "sagor för barn över 18 år", borde finnas på ditt bibliotek.)

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

Jag har 2km till närmsta busshållplats via grusvägar där bussen kommer med 30-min trafik under "rusningstid", 6km till närmsta mataffär och 10km till jobbet. Jag cyklar de dagar det är fint väder och har även promenerat till jobbet några gånger, men, det tar sin tid att promenera, börjar jag kl.06 så är jag framme strax innan 8 då den trevliga promenadvägen är längre än bilvägen.

Är ytterst bilberoende då det spar så extremt mycket tid att ta bilen. Ransoneringen skulle helt och hållet bli väder och säsongsberoende känner jag. Visst kan man flytta, men det får vägas mot livskvalitén på platsen man bor på. Jag flyttar inte för att korta resvägen.

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo, Spargrisen och Olf och tack för era kommentarer,

Kilo - Man måste ju vilja göra en förändring för att detta eller något annat ska ha effekt men min tanke är att detta skulle kunna vara en väg att testa något nytt (likt köpstopp) men på områden där man kanske inte vill vara helt utan. 

Spargrisen - det får jag kolla upp...

Olf - du får helt enkelt se till att bli fri så att du inte behöver åka till jobbet...sen när du har gott om tid så kan du cykla alla isfria dagar:-) 

Anonymous's picture
Storskogen (ej registrerad)

En ransonering kring ett specifikt område kanske leder till ändrade vanor.
Ransonering kring kött, godis, snacks skulle vara vettiga områdem för mig

Anonymous's picture
P. (ej registrerad)

Jag tycker det är en spännande idé! Dock har jag lite svårt att relatera till den eftersom jag själv skaffade bil "för att det skulle vara skönt"  i samband med att vi fick barn, men använder knappt den förutom på resor på minst 40 km så det blir inte så ofta. Jag läste någon gång att om man använder den mindre än 3 km så blir det helt orimligt mycket utsläpp i förhållande till sträcka och har därför valt att aldrig använda bilen för kortare sträckor än 5 km. Vad gäller typ konsumtionsransonering har jag provat godis och läsk, men tyvärr insett att konceptet "en dag i veckan" eller "endast på helger" inte funkar bra alls, eftersom jag istället trycker i mig sådana mängder då att det blir dyrare och mer ohälsosamt totalt sett. Jag tänker att det beror på samma fenomen som syskonstudien som visade att barn som delade godis med sina syskon åt mer än de som fick separata påsar, nämligen att avsaknad på möjlighet till senare ätande gör att man äter massvis just in case. Bilresor tror jag kan fungera annorlunda dock så där vore det kanske en bättre idé för många. :) 

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Kanske även fungerar på andra områden än konsumtion, tänkte på "tidstjuvar". Ta kolla internet, som jag själv, likväl tror jag många med mig, har lätt till hands. Många gånger slökollas på telefon eller paddan. Tänk istället att varje gång istället göra armhävningar, plocka undan, diska eller lägga tid på din sambo. Det tror jag kan ge bra utväxling, för en titt på nätet extra ger inte mycket, men extra träning, tid med familjen ger desto mer. Vad tror du om att utvidga resonemanget till även icke konsumtion?

Anonymous's picture
Bosse (ej registrerad)

Ställ av bilen när ni vet att ni inte kommer att använda den på ett tag.Finns en app ifrån transport styrelsen som gör att det problemfritt att göra detta.Lönar sig dock nara om den är avställd mer en en vecka.Mvh Bosse

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar