Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1371
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Den här veckan är jag hemmafru!

Då var det äntligen dags för en fredagsfundering igen...det var allt för länge sedan sist. Detta är en typ av inlägg som jag försöker skriva de flesta veckor som är mer av den frågande typen snarare än att jag har en färdig åsikt som jag vill driva. Den här gången handlar det om hur vi bäst stukturerar upp vårt liv och vår tid som fria, vi tänker göra ett litet experiment men vad tycker ni?

Något som vi lagt märke till sedan vi båda blev fria att disponera vår tid förra sommaren är att det i vissa avseenden inte blev så mycket tid över som man skulle kunna tro. Delvis handlar det om att vi nu tar tag i andra saker där  hemma och det är ett evighetsprojekt där tiden aldrig räcker till allt man skulle kunna göra. Till en del handlar det om att vi nu arbetar med sådant vi verkligen gillar och då vill man aldrig sluta och återigen så känns det aldrig där heller som tiden riktigt räcker till. Barnen får ju mycket mer tid nu men som är väl kännt så är det ju aldrig tillräckligt. Hushållssysslor finns det ju försås också precis som tidigare. 

(Olika men minst lika viktiga delar av livet och friheten)

Vi känner helt enkelt att vi skulle vilja gör mer men inte riktigt hinner allt. Nu när vi är våra egna chefer så kan vi ju inte skylla på någon annan utan det gäller att prioritera och organisera på ett vis som gör att vi kan göra det vi vill och känna att tiden räcker bättre. Vi har kännt att vi står lite på varandra hemma ibland när alla är i köket samtidigt men också det omvända när ingen har tvättat för vi tror att den andra nog har gjort eller kommer göra det. Eftersom vi numera har gott om tid så har det aldrig blivit någon kris men eftersom vi gillar när saker är effektiva så kommer vi försöka organisera oss lite annorlunda framöver:

Vi har nämligen beslutat oss för att vi ska ha växelvis "hemmavecka" och "arbetsvecka".  Även fortsättningsvis kommer vi båda arbeta med våra egna projekt alla veckor men när det blir en konflikt mellan vad hemmet kräver och vad vi vill göra utöver så är det tydligt vem som tar detta.

  • Den som har "hemmavecka" är ansvarig för att tänka ut vad vi ska äta, se till att tvätten blir gjord och att huset blir städat samt att barnen blir hämtade från skola/dagis paralellt med sina egna projekt.
  • Den som har "arbetsvecka" lämnar barnen på skola och dagis men ska sedan kunna räkna med att arbeta ostört från 8-16 och ska kunna boka in möten, telefonsamtal eller helt enkelt bara sitt ostört och skriva, redigera bilder, läsa eller vad man vill.

Tanken är inte att detta ska bli en "tvångströja" utan mer att det ska vara en viljeriktning för att göra uppdelningen lite tydligare. Vi kommer även fortsättningsvis att äta frukost och middag tillsammans hemma alla dagar och vi kommer även fortsättningsvis ha alla helger och lovdagar lediga tillsammans. 

Vi genomför den här förändringen med start denna vecka och tanken att vi ska testa det fram till sommaren...och sen utvärdera! Vad tänker ni om detta...har ni testat något liknande...är det bra elle bajs? 

Anonymous's picture
Oscarwwww (ej registrerad)

Hej, Skulle du vilja publicera din uppdaterade aktieportfölj här på bloggen? har tyvärr inte tillgång till shareville.

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1371
65
0
Fantastiska Far...

Hej Oscar och tack för din kommentar,

Det ska jag göra vid tillfälle men du kan utgå ifrån att den är i stort sett oförändrad sedan senaste uppdateringen här på bloggen som du hittar i menyn ovan.

 

 

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Gillar verkligen uppdelningen ni planerar göra! Vi kör en liknande uppdelning hemma där vi delar hushållssysslorna. Båda vet vad som är ens ansvar denna vecka, samtidigt som ingenting någonsin blir bara på den enas ansvar då vi växlar sysslorna varje vecka! Funkar superbra hos oss. :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1371
65
0
Fantastiska Far...

Hej Anonymous och tack för din kommentar, 

Kul att ni gör så. Det är just det vi har kännt att det är så skönt att veta vilka prioriteringar som gäller samtidigt som det är svårt att dela upp så mycket att vi lever i olika världar. Hoppas det kommer funka lika bra för oss som det gjort för er..men just nu efter drygt en vecka känns det verkligen som att det kommer funka kanon. 

Anonymous's picture
Kattis (ej registrerad)

Kul att läsa om hur ni tänker. Men måste du kalla det hemmafru? Känns inte det lite gammalt?

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1371
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kattis och tack för din kommentar, 

Det är nog just därför jag använder ordet hemmafru, det låter lite gammaldags och därmed lite roligt med glimten i ögat och jag hoppas att det uppfattas så:-) 

Sen tycker jag att det fanns en skönhet i det "gamla" nämligen att det var väldigt tydligt inom familjen vem som var ansvarig för vad. Nackdelen var att arbetet ibland var ojämt fördelat och dessutom att man inom ett förhållande till stor del levde i olika världar. Med vår nya uppdelning tycker jag att vi lyckas kombinera en modern fördelning av sysslorna med en tydlighet i ansvar....det bästa av två världar är vår förhoppning. 

Anonymous's picture
Masse (ej registrerad)

Jag o frugan kör varannan vecka principen. Fixar middag och matlådaoch den andra ärnledig från hushållsarbete. Funkar supern!

Anonymous's picture
Gitski (ej registrerad)

Vi gör likadant fast har fasta veckodagar - en vecka är för långt för oss. Vi jobbar och har egna projekt och företag, plus barn och hem ihop. Vi bestämde tidigt att det som ibland vittnas som det "positiva" med att vara skild och ha växelvis barnboende - att ha frihet för sig själv - inte ska behöva betyda att man måste skilja sig och flytta isär för att få plats för det. Det är också lättare med att upprätthålla kompetensen och rättvis arbetsfördelning hemma om man har tydligt ansvar. Mitt hemmaansvar är alltid måndagar och onsdagar och partnerns är alltid tisdagar och torsdagar. Fredag till söndag försöker vi göra saker ihop eller delar upp oss om/som det passar.  När man har en möjlig fast egendag två gånger i veckan så kan man boka in resor, möten, egna aktiviteter, övertid, jobbövernattningar utan att "be om lov" eller "känna skuld"  över att missa middagen medan det inte är smart att boka viktiga jobbsaker på sina hemmaansvarsdagar. På hemmaansvarsdagarna är man ju också standby om det till exempel ringer någon från skola/dagis och vill att man ska hämta hängigt barn. Detta har funkat i femton år nu, genom olika slags perioder i livet, gedigen erfarenhet...

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1371
65
0
Fantastiska Far...

Hej Masse och Gitski och tack för era kommentarer, 

Vi har kört det här några veckor nu och det känns som om det funkar väldigt bra. Kul att höra att det finns andra som har testat det längre och har samma erfarenhet. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (13)

Taggar