Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Ekonomiska mål för uttagsfasen?

Jaha då var det fredag igen....veckorna har verkligen blivit kortare nu på det nya året:-) 

Det är nu drygt 5 år sedan vi började sätta upp riktigt ambitiösa sparmål med slutmålet att jag skulle sluta jobba 2018 vid 42 års ålder och frun 2021 vid 44 (dessa sattes när frun varit mammaledig och sugen på att fortsätta längre..något som inte är fallet idag). Sedan dess har planen justerats då vi både kunnat höja inkomster och sänka kostnader och jag lämnade mitt jobb för snart ett år sedan och frun har nu knappt 180 dagar kvar till frihet i slutet av Juni. 

Dock ska det även sättas sparmål för i år..denna gång med slutdatum i Juli (då frun får sin sista lön enligt plan). Det känns dock svårare i år än det har gjort tidigare. Delvis så har vi lite udda inkomster med avgångsvederlag och ersättning från trygghetsrådet för min del där jag inte kan få några vettiga svar vilket skatt som kommer dras. Dessutom en något osäker debiteringsbonus för frun värd några tusen i månaden som vi får se hur den egentligen faller ut (inte ens firman hon jobbar på verkar veta hur den fungerar...lite som triss men man slipper köpa lotter verkar det som). Vi kommer troligen också få tillbaka en hel del på skatten från 2016 borde vara totalt kanske 100 tusen men när det kan tänkas betalas ut är ju inte säkert. Sammantaget innebär det stor osäkerhet kring inkomsterna. Inklusive utdelningar men exklusive kvarskatt eller extra skatt bör vi kunna ha en sammalagd nettoinkomst under de första 7 månaderna på 550 000 kr. 

På kostnadsidan har vi dock lite bättre koll om inga tråkiga överaskningar kommer. Vi kommer dra åt svångremmen lite ytterligare för att öka utmaningen här på upploppet och halverar vår budget för "diverse". Den äldre av våra bilar behöver en större service vilket kan gå på cirka 10 tusen, detta och ytterligare ett par tusen i månaden i bilkostnader kan anses vara kostnader för pendling för frun dock kommer vi göra vårt bästa för att hålla våra kostnader under 140 000 kr eller 20 000 i månaden för de första sju månaderna vilket blir en utmaning dock inte en omöjlig sådan. 

Detta skulle innebära ett sammanlagt kontant sparande på 410 000 kr (550 -140) eller nästan 75% (410/550). Till det kommer 40 000 kr i avsättningar till PPM och tjänstepension. För ett sammanlagt sparande på 450 000 kr eller 76%. Eftersom det finns viss osäkerhet i siffrorna är jag nöjd om vi uppnår 70% men skulle inte heller hålla det för otroligt att det kan bli 80% om vi får lite stolpe in på en del kostnader å lite skatt. 

För andra halvåret så blir det att sätta mål för uttagsfasen vilket är helt nytt för oss och något som vi gemensamt behöver fila lite på under de kommande månaderna. 

Vad tycker ni om våra sparmål för Jan-Juli 2017? Vad har ni för sparmål för året? Några tips på hur vi kan sätta mål för uttagsfasen?  

Taggar (blogg): 
Sparo's picture
35
49
3
0
Sparo

Jag tycker det låter som att du har koll på det mesta. Ja, förutom vad det är för veckodag då...

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Sparo,

Fast frun ska ju inte jobba imorgon...så då måste det väl vara fredag...det borde ju innebära att från och med början av juli..blir det fredag hela veckan:-)

Å så bra koll har jag ju inte...det här med uttagsfasen har jag faktiskt helt noll koll på...men det kommer gå bra det me:-) 

Sparo's picture
35
49
3
0
Sparo

Tricket är att leva varje dag, oavsett tid i veckan, som om det vore den mellersta :-).

Och i takt med att inkomsterna blir mer oregelbundna lär du få acceptera sämre koll på framtida sparkvoter, men för egen del ser jag det mest som avkopplande att inte ha denna parametrar på hjärnan.

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Har just gjort den årliga genomgången av abonnemang, försäkringar, prenumerationer och löpande avtal och bytt några av leverantörerna till billigare alternativ. Det bästa med den genomgången tycker jag är att vi inte försämrar vår levnadsstandard överhuvud taget men får mer pengar avsatt till sparande efter bara några timmars insats om året.

Jag har också höjt de månatliga avsättningarna till "frihetsfonden" med den summa jag sparade på genomgången samt med hela löneökningen som jag fick plus någon tusenlapp till för att utmana mig själv lite.

Årets sparmål blir att spara el och bilkostnader utan att försämra komforten genom att elliminera slöseri och planera resor bättre för att hinna gå eller cykla istället för att åka bil pga tidsbrist.

Vi har inga sifformål för sparandet uppsatt.

Anonymous's picture
stenkryparen (ej registrerad)

Här hanterar vi uttagsfasen på följande sätt:

  1. 1. Ta beslut om hur länge pengarna ska räcka i tiden. I mitt fall till jag fyller 75år. Om farbror lever längre får han hålla tillgodo med den livslånga statliga pensionen och eventuell pyntning från samhällsapparaten.

2. Lägg upp en månadsvis annuitet på penga högen + statlig +premiepension. Penga högen ska vara förbrukad/slut vid fyllda 75år. Kapital föräntning under uttagstiden, 5%årlig tillväxt -2%årlig inflation på kvarvarande kapital (räknas månadsvis i excelarket).

3. Nu är det slut på sparsamheten (snålandet), kämpa stenhårt för att verkligen konsumera det månatliga utfallet från annuiteten.

Punkt 3 är troligen den svåraste att förverkliga, vi som har förmågan att bygga upp förmögenheten har under resans gång funnit värden i livet som inte är speciellt kostsamma.

För mig har målet med resan hela tiden varit att förfoga över min tid samt slippa tvånget och måsten i ekorrhjulet.

Smart övning som någon bloggare hade var att skapa två listor en med det man vill göra som kostar pengar, en med vad man vill göra som enkom kräver fri tid. I mitt fall finns i princip allt på listan som är penga gratis men kräver tid man själv förfogar över (kan delvis bero på att jag redan har rätt mycket hobby prylar som jag under ekorrhjulstiden inte har tid att leka med).

Vill även tippsa om möjligheten att mitt i livet unna sig tex 3 sabbatsår (det var för 16 år sedan). Så gjorde vi, ångrar det aldrig men det gav ett djupt hack i förmögenhetsuppbyggnaden, främst pga att nytt jobb var mindre välbetalt relativt de vi sa upp oss från. Men utan detta andningshål med sabbatsåren hade jag/vi nog brännt ut oss i ekorrhjulet.

Hälsningar från stenkryparen som checkar ut om några månader.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Stenkryparen och tack för din kommentar. 

Lite så har vi också tänkt skulle jag säga, Vi har ett fritt eget kapital som vi kommer beta av mellan 40 och 55 och sen har vi ett relativt stort extra sparande i tjänstepension (fina avsättningar från arbetsgivare kompetterade med relativt stora extra insättningar) Dessa ska sedan användas över de kommande åren. En del är i konstruktionen livsvarigt och annat kan tas ut över en kortare period. 

Vi har generellt set inte snålat utan byggt upp ett liv som vi vill leva där det inte går så mycket pengar. Vi kan tänka oss att tidvis gå under den nivån för att vi vill göra något extra men vi ser egentligen inte att vi skulle behöva lägga till pengar på denna nivå. Om vi skulle görja känna att detta blir en tvångströja så skulle vi självklart ända på det och börja leva på lite mer. 

Vi har inte tagit några sabbattsår men väl har vi utnyttjat föräldraledigheten kompletterad med obetalt ledighet och tillexempel spenderat totalt 12 månader (varav 8 månader vid ett tillfälle) i huvudsak lediga utomlands. Det kostade oss kanske ett år av förmögenhetsuppbyggnad men det var väl värt det. I ärlighetens namn var det nog det som fick oss att verkligen sattsa helhjärtat på frihetsplanen...det lilla smakprovet. 

Välkommen ut ur ekorrhulet när det blir dags, får man undra hur gammal du/ni är? 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (38)
Apr (10)

Taggar