Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Får man vara fri i Sverige?

När jag sitter och skriver detta är det torsdag morgon och skolåret har börjat igen för våra barn. Själv är jag tillbaka till arbete som numera för mig betyder en luststyrd aktivitet inom min enskilda firma, vanligen handlar det om att läsa, skriva eller föreläsa. Jag vet att det är många nya som hittat hit sedan vi uppmärksammats en del i media och för er som är nya och som är intresserade av att förstå vår filosofi lite mer på djupet så rekomenderar jag att lyssna på mitt samtal med Jacob Bursell i kapitalet (ett podradioprogram om ekonomi). Under länken ovan "Ny på bloggen" har jag även samlat lite av de mer matnyttiga inläggen och länkar till andra poddar där jag deltagit på olika sätt.

(Bilden är tagen av Fru Fri under vår sista semestervecka då vi besökte Bohuslän några dagar, du kan följa henne på Instagram @enkelboning) 

Det var ett tag sedan vi hade en fredagsfundering här på bloggen och i ärlighetens namn så har jag för första gången på länge haft en riktig "blogg semester" och skrivit väldigt lite. En fredagsfundering är när jag fritt funderar kring en frågeställning eller företeelse och redogör för vad jag tänker och tycker och sedan bjuder in alla till diskussion. Diskussionen förs med fördel här på bloggen där vi kan skriva lite längre kommentarer men för den som hellre vill så finns vi även på twitter @farbrorfri. Det går även bra att skicka e-post på frivid42@outlook.com dock kan svar där dröja lite mer. 

Denna vecka handlar "Fredagsfunderingen" om hur vida det är OK att vara fri i Sverige? Så till saken.

Vårt sätt att leva som "ekonomiskt fria" kan vara svårt att förstå för många. Vi förstår saker som heltid, deltid, egen företagare, pensionär och "rik" men vad innebär det att vara "ekonomiskt fri"? Min definition är att vi inte behöver dra in några pengar via lönearbete för att bibehålla vår nuvarande sparsamma livsstil. Vår frihet kommer i första hand från vår förmåga att leva väl på lite och in andra hand från den ryggsäck med pengar som vi fyllt under ett antal år i arbetslivet. Det närmaste vår situation som man kan tänka sig i det vanliga samhället är väl någon som tar ut pension men som fortsätter arbeta drivet av lust (tänk en lärare som tar ut pension men som fortsätter att vikariera i den grad som känns roligt och rimligt). 

De huvudsakliga invändningarna mot vår form av frihet är: 

  • att vi lever i fattigdom och att det troligen är synd om våra barn. 
  • att vi lever slösaktigt jämfört med dom som har det verkligt svårt i samhället
  • att vi lever på andras arbete via avkastning är moraliskt fel
  • att vi inte bidrar och därmed är tärande på samhället
  • att samhället skulle raseras om alla gjorde som ni...

 

Mina funderingar och kommentarer på detta kommer nedan (vart och ett av dessa ämnen innhåller stoff för ett eller flera blogginlägg): 

  1. Vad gäller fattigdom så är ju allt relativt och om man utgår ifrån vad som anses vara existensminimum i Sverige så klarar vi oss faktiskt på mindre än detta. Dock är ett vanligt svenskt liv så vansinnigt ekonomiskt ineffektivt så även på ungefär hälften av en vanlig budget så omger vi oss med en hel del "lyx". Sen är vår form av enkelhet självvald vilket är väldigt stor skillnad emot den som är tvingad att leva på lite, inte minst då vi har kapital och aldrig behöver oroa oss för saker som en tandläkarräkning eller att bergvärmepumpen går sönder. 
  2. Det leder oss in på dom som har det verkligt svårt i samhället och som jag egentligen redan säger ovan så är det stor skillnad på fattigdom och frivillig enkelhet. Har också svårt att förstå på vilket sätt vår frihet på något vis skulle vara negativ för den som har mindre, snarare visar vi ju på sätt att leva väl på lite och kan kanske ge en motbild mot den allmäna bilden av att man behöver massor med pengar för att ha ett bra liv. 
  3. Vår frihet bygger delvis på avkastning på kapital vilket jag inte ser något fel i men det retar vissa. Min syn på detta är att vi under alla våra yrkesverksamma år har jobbat inom privata verksamheter finansierade av aktieägarna av dessa respektive företag. Delar av de pengarna har vi sparat och investerat i andra företag som nu ger arbete till nya unga personer precis som oss själva för några år sedan. Marknadsekonomi är i grunden det bästa ekonomiska system som mänskligheten lyckats skapa, det har också likt alla system sina avigsidor men det är inte det samma som att det bör förkastas. 
  4. Vårt bidrag som individer i samhället är så mycket mer än att bara jobba och betala maximalt med skatt. Vi är medborgare, medmänniskor, föräldrar, syskon, barn, föreningsmedlemmar och möjligen också anställda och/eller företagare. I vårt fall så är vi allt ovan utom anställda. Framöver kommer vi lägga betydligt mer tid på vår uppgift som föräldrar och kommer vara lediga alla skollov. Vi kommer dock att arbeta i vår egna firma med projekt drivna av lust och utan vinstmaximeringskrav och detta cirka 30 timmar i veckan (vilket är ungefär hälften av vad våra tidigare arbeten tog i anspråk). Firman är lönsam och vi betalar därmed skatt enligt de regler som gäller för detta dock så är det ju förstås inte in närheten av så mycket pengar som vi en gång drog in på våra två (relativt välbetalda) heltidsjobb. Om kravet på oss som individer är att vi ska i varje enskilt tillfälle dra in så mycket som fysiskt möjligt så uppfyller vi ju inte det. Dock tycker jag att det är ett orimligt krav då det i realiteten skulle göra oss till statens slavar. Med samma resonemang skulle man kunna argumentera för att det är oansvarigt att ta cykeln till jobbet när man kan ta bilen och på det viset generera mer skattteintäkter. 
  5. Det är sant att samhället skulle falla samman om alla gjorde som vi. Jag är intresserad av  att hjälpa andra att få en bättre ekonomi och större frihet, fru fri är intresserad av inredning baserat på enkelhet och återbruk. Om alla andra ville syssla med just detta så skulle det ju så klart bli en rätt dåligt fungerande samhälle. Det samma skulle dock gälla även om alla ville bli lärare eller läkare. Min övertygelse är att samhället skulle vara bättre om fler var mer fria att utveckla sina färdigheter mer i linje med sina intressen. En övervägande majoritet av människor vill bidra och detta bidrag kan i vidare bemärkelse till och med bli större när vi är fria att göra detta frikopplat från funderingar kring om det ger tillräcklig inkomst. Någon är engagerad i en idrottsförening, någon annan i en kyrka och en tredje vill syssla med barnteater. Någon vill starta ett solenergiprojekt, ger rättshjälp till flyktingar,  eller hoppar in när det behövs folk i skolan. Andra bidrar genom att vara stöd till sina barn och äldre som behöver någon att hålla i handen.     

(Bilden av Lillasyster Fri på väg till förskolan är tagen av mig..)

Så vad tänker ni, får man vara fri i Sverige?  Vi tror dessutom att samhället skulle bli bättre om fler var mer fria! Grejen med frihet är dock att alla använder den olika så risken att alla skulle bli som vi känns väldigt avlägsen å det är ju skönt för vi behöver en massa olika trevliga, skapande och fria människor att umgås med! Vad tycker du?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Du är ett hot!

Ett hot mot etablerade världsuppfattningar!

Skomakaren ska bli vid sin läst!

En slav, som gör uppror!

Du missköter din roll att försörja etablissemanget!

Ska du inte göra som du blir tillsagd och inte tro att du kan ta egna beslut och ansvar och konsekvenserna av dom!

Det här är komplicerad materia och ska överlämnas till experter från den styrande eliten!

Hur skulle det se ut om all tog ansvar för sina egna liv?
Fullständig anarki!

Nej en slav ska veta sin plats och låta etablissemanget vara den styrande eliten!
Så har det alltid vart och det har fungerat så bra i alla tider!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tack för din kommentar,

Vi ska genast rätta in oss i ledet igen och skaffa oss "riktiga" jobb:-)

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

Jag tycker detta är en väldigt spännande frågeställning. Vi är nog itutade frasen "Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov". Man bidrar så gott man kan på sitt jobb och får som belöning tillgång till sjukvård och annat. Vi hjälps alla åt så gott vi kan och alla får det på så vis lika bra.

Skulle man ta det bokstavligt så skulle ju inte en enda person få gå i pension om de hade tillstymmelse till ork kvar.

Om man däremot tycker pensionering är okej och att frasen om "var och en efter förmåga" är rätt så börjar det däremot hända roliga saker. Man hamnar, gissar jag, i diskussion om att man minsann har tjänat in pensionen, och i det vansinniga påståendet att pension är uppskjuten lön (okej, tjänstepension är det, men inte allmän pension eftersom den betalas av den som arbetar åt de som gått i pension, vidare så gissar jag att många anser att även de som inte kunnat jobba skall få pension ändå i form utav garantipension osv).

Så, det viktiga verkar vara just inbetalningen av skatt om man kan och dessutom så mycket man kan. Det går ju tydligen inte att först betala in massor av skatt och sen inte betala in alls. Det verkar däremot okej att tycka sig ha rätt till olika ersättningar eftersom "man jobbat ett helt yrkesliv" eller "byggt upp landet".

Vidare verkar det okej att vinna pengar skattefritt och gå ned i arbetstid, men om du fått pengarna via någon form utav planerande (snålt leverne) eller via försäljning utav någon tillgång så har du snyltat på någon annan. 

Vidare så är det intressant att idrottsmänniskors ersättningar kan vara okej, för att de är proffs så kort? Jag vet inte.. 

Är inte att ta risk ett jobb med? Exempelvis försäkringsbranschen. Eller att satsa pengar i maskiner som i sin tur kan ge jobb, eller gå åt fanders.. 

Ekonomitankar's picture
13
30
0
0
Ekonomitankar

Kanske lite fel personer att fråga ;-) för jag misstänker att de flesta som läser här strävar mot frihet.

Arbeta lågavlönat hela livet, eller tom deltid lågavlönat, är ok. För då betalar du skatt. MEN det kan ju vara så att den som arbetar 15 år heltid med riktigt bra lön har betalat samma skatt, sett på en livstid.

Men du måste in i fållan.

Får själv kommentarer att det är fel att vi tjänat pengar på fastighet. Såna pengar är inte ok. Bara lön är ok tydligen. Ska kanske tilläggas att de flesta såna här kommentarer ser jag från mina vänner som lever i ett stort kollektiv. Åsiketerna där är att har man sparat och ger vidare i arv ska det beskattas bort - arv är fel. Arv har man inte förtjänat. Men om jag slösar upp min lön är det tydligen ok, fast vi pratar om samma beskattade löneinkomst.

Med såna personer i bekantskapskretsen blir det svårare berätta att jag gått ner i tid och istället tradar...

 

Anonymous's picture
thestrut (ej registrerad)

att sånt här uppmärksammas kommer göra det viktigare för politiker att "sätta dit oss" som gör såhär.

 

skatten kommer givetvis se över så man inte ska kunna leva på kapital.

trist om det går den vägen

gillar inte den mediala uppmärksamheten alls...

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Tror precis som föregående inlägg att medial uppmärksamhet med ett sådant här levnads sätt kommer att snabba på åtstramningar i landet Sverige, för de som vill leva på kapital.

Jag tror alltså att det finns en risk för att du med ditt eget nöjda bloggande bidrar till att du själv och andra i liknande sits får det svårare att leva på kapital.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer,

Olf - jag tror att det handlar väldigt mycket om att vår situation är ovan för många och därmed svår att förstå. Att man är "pensionär" efter ett långt arbetsliv, jobbar deltid eller vad det än kan vara så finns det tillräckligt många personer som gör detta för att alla ska ha en uppfattning om vad det innebär. 

Ekonomitankar  - precis som jag skrev till olf ovan så tror jag det handlar väldigt mycket om att man är ovan vid tankesättet. När man tänker efter och inser att det handlar om att omfördela inkomsten över livet så tror jag att de flesta håller med om att det måste vara OK.

Thestrut och Anonymous - visst om man vill vara negativ är det möjligt att se spöken bakom varje sten. Dock tror jag att den som kan leva på lite kommer ut före de flesta ovasätt vad politikerna kastar på oss. Sen tror jag tvärt om mot er att det blir svårare att ändra på skatteregler för beskattning av kapital om fler svenskar har kapital vilket är vad vi vill medverka till. Idag är det mycket lätt att beskatta kapitalägare och höginkomsttagare eftersom de är så få och inte avgör några val. Å andra sidan tycker jag inte heller att skatten på avkastning ska vara oskäligt låg för visst ska även vi på olika sätt bidra till skatteunderlaget, i dessa fall ska man dock beakta att vinsten i bolagen beskattas först hos bolaget och sedan hos kapitalägaren så skatten är inte jättelåg idag. 

Anonymous's picture
Lundaluppen (ej registrerad)

Hej, jag läser ofta men kommenterar sällan här. Den här frågeställningen är riktigt intressant och debatten säger väldigt mycket om vårt samhälle. Förväntan är helt klart att individen ska en stor motpart: staten. Sparande ska göras i staten och individen ska bidra så mycket så möjligt så länge den orkar.

Att försörja sig själv, eller sin familj, är nästan suspekt. Att spara är ok men att använda besparingarna?

Spännande, och hedrande att du tar debatten (på ett bra sätt tycker jag).

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Luppen och tack för din kommentar,

Det är nog egentligen som med mycket annat att det vi inte känner till anser vi vara farligt och/eller fel. Precis som i andra sammanhang så tror jag att drt bara är (ut)bildning som kan råda bot på den initiala reaktionen.

Anonymous's picture
Björsa (ej registrerad)

Alltså folk.

Kom själv in på "enkelt liv/rejält sparande"-spåret för några år sedan och har plöjt igenom det mesta av MMM, ERE, Lacking Ambition, Brave new life, Dave Ramsey, Becoming Minimalist, Raptitude, The Minimalists och nyligen även denna blogg, plus mängder av annat som kanske är mindre ren ekonomi och mer generell självförbättring (Tim Ferriss, James Altucher etc etc etc) . Har under tiden tagit del av allsköns invändningar som folk har, och det börjar nästan koka i mig så mycket ologiskt strunt som folk tar upp så jag undrar hur sammanhängande detta inlägg blir. Bitterheten som uppvisas är nåt så gripande frapperande.

Alltså, att vara född i västvärlden är ett OTROLIGT privilegium. Om vi sedan använder all rikedom för att köpa Ferraris eller köpa möjligheten att jobba mindre eller nånting annat blir liksom bara en krusning på ytan, om ens det. 

Har läst så mycket konstiga invändningar så man svimmar. En kategori är "kränkande mot fattiga"-kategorin, som bl.a bloggaren Cait Flanders fick känna på när hon hade köpstopp ett år. "Att avstå att köpa nånting som man har råd med är kränkande mot de som inte ens kan välja!!" Jaså, är det det? Frågat dem? Calm down.

På nåt vis är minimalism/behärskad konsumtion jättekränkande mot alla fattiga på jorden som är "minimalister utan att behöva blogga om det", medan rika som bygger hela sina liv kring lyxkomsumtion som fattiga bara kan drömma om inte är något problem vad det verkar.

"Att vara minimalist är så mycket "Hallå, titta på mig!"" ... Säg mig hur det skulle vara mer "look at me!" än NÅGON FORM AV KONSUMTION AV STATUSPRYLAR SOM FOLK LÅTER ANDRA FÅ REDA PÅ (dvs 100%).

"Alla har inte möjlighet att göra [sparinsats X], så då är det inte relevant/intressant/allmängiltigt/blabla!" ... Alla har inte råd med hästport, så låt oss gå in och kommentera det på alla hästsportbloggar. Alla har inte råd med dyr klättringsutrustning, så låt oss stänga ner alla klättringsbloggar (etc etc etc i all oändlighet). 

"Det skulle inte funka om alla gjorde som du!" ... Ja, låt oss gå in på resebloggen som rekommenderar Bornholm och säga detsamma och påminna om öns känslighet mot överdriven turism. Låt oss gå in på motorbloggen som rekommenderar nya röda Hyundai XX och fråga om de har tänkt på hur fan världen skulle se ut om alla körde en sån (etc etc etc i all oändlighet).

Sammanfattning: Om det är så att den rika delen av västvärlden är kränkande mot övriga världen, så vågar jag påstå att skadan redan är skedd. Vad vi gör för val på mikroskopnivå i vardagen blir lite som en fjärt i kosmos. Drar man det till sin spets blir ju allt kränkande som inte innebär att man skänker 100% av sin lön till välgörande ändamål.

Sen det här med "tärande på samhället". Det är ett ständigt flyttande av målstolpar för att kunna snickra ihop lite kritik och spy ut sin bitterhet. På nåt magiskt vis är det just det med att vara frivilligt arbetslös som är extra tärande. Ofrivilligt arbetslös är plötsligt inte tärande, för då försöker man ju (eller nåt). Alltså, vad är poängen med att så många ska må dåligt för att de jobbar för mycket, medan så många mår dåligt för att det inte får jobba alls? Går jag ner till halvtid kommer jag att betala mindre inkomstskatt, men det öppnar ju upp för att någon annan får den arbetstiden, får en inkomst och betalar skatt.

Jag vet ärligt talat inte vad det är med dagens bitterhet, som bara når nya nivåer. Om det kommer av en känsla att inte ha kontroll över sitt liv och sin långa radda av beroenden eller vad det kan vara.

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar