Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Farligt att tro att du ska kunna leva på lite?!

Om du är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! 

I somras lyssnade jag på ett avsnitt av podden "Radical Personal Finance" som handlade om varför det kan vara farligt och dumt att sluta jobba tidigt baserat på väldigt låga antaganden om utgifter för att överleva. Premissen var att många unga attraheras av iden att spara ihop ett litet kapital i unga år som man sedan ska leva på resten av livet. Som exempel tas Jacob Lund Fisker (som bland annat skrivit boken och bloggen Early Retirement Extreme) som lever på 7 000 dollar om året och baserat på den såkallade 4% regeln behöver man då bara 175 000 dollar (ca 1,4 MSEK) för att kunna leva på kapitalet resten av livet. 

Podavsnittet är intressant och väl värt en lyssning men ska jag sammanfatta det i en liten kort faktaruta så är detta huvudbudskapen:

Detta är alltihop sant om man bara tittat på matematiken som Jacob Lund Fisker (JLF) redogör för i sin bok och på sin blogg men om man har läst ordentligt och tagit till sig filosofin så vet man att JLF har valt att inte ha barn eller husdjur. Han vid många tillfällen har valt att arbeta när han har funnit det intressant. Dessutom att han anser att det är väldigt meningslöst att passivt titta på när andra spelar teater eller fotboll. Hans filosofi bygger på ett deltagande perspektiv. JLF har även i flera blogginlägg redogjort för att han tycker att traditionellt turistande är bland det mest meningslösa som finns...men att han däremot tycker att det är väldigt intressant att bo på andra platser. Något som inte minst bevisas av att han är född i Danmark, studerade i Schweiz och sedan många år tillbaka bor i USA men har flyttat runt i landet en hel del. 

Vad jag tycker att RPF faktiskt sätter fingret på är hur farligt det är att ta en enkel matematisk formel ( i detta fall en låg levnadsomkostnad och ett avkastningsantagande) och basera sin plan endast på detta utan att faktiskt ta åt sig filosofin bakom. Det är också min huvudsakliga skräck när det gäller vårt eget "inspirerande" av andra att någon försöker kopiera vårt liv "rent matematiskt" men inte har tagit till sig filosofin.

Vår filosofi bygger på att enkelhet i de allra flesta fall är bättre än överflöd. Vi värderar frihet över prylar och köpta upplevelser. Vi är också ganska flexibla  och kan tänka oss att bo på olika platser och på olika sätt genom livet. Vi kan tänka oss att "flexa" kostnader upp och ner  och vi kan tänka oss att prioritera om eftersom livet förändras. Detta gör att vi känner oss väldigt trygga med att vi kan leva på vad som av vissa anses vara ganska lite för en barnfamilj. Att bara ta till dig det relativt låga beloppet som vi lever på utan att ta till sig filosofin tror jag skulle sluta i ett ganska tråkigt liv där man ständigt känner att man får avstå och kanske inte riktigt ser vad man får i utbyte. 

Hur funderar ni andra kring det här med matematik vs filosofi? Vad är viktigast och hur påverkas ni av andras exempel? Försöker ni kopiera rakt av eller göra er egna grej? 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Håller helt med dig!

Många svamlar om SWR 4% och har inte en aning om vad siffran kommer från!

Att få ihop pengarna att förverkliga ett fritt liv, är alltid den lätta biten!
Att mentalt bli färdig att bli friherre kräver så mycket mer arbete!

Att 4% regeln bygger på att vi ska ha 50/50 mellan aktier och räntor är okänt för många aspiranter!

Ett friare liv är olika för dom flesta individer och måste värkas fram, av var och en.

Fördelen med den metod du och jag förespråkar är att det finns tid att utvecklas som människa och slippa många av dom magplask, man ser hos dom som blir täta i skarvarna, för fort!

Har precis beställt "The Simple Path to Wealth" av J.L Collins, till min äldsta dotter, för att hon ska få en bra start!

Collins är ju en del av MMM "sekten" och får nog räknas som en "hippiekapitalist"!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tack för din kommentar, 

Du har helt rätt i att ett friare liv måste växa fram och har i slutändan förvånandsvärt lite med matematik att göra även om en grundläggande trygghet och realism är nödvändig för att man inte ska kastas in i verklig ofrihet, skuldsättning etc. Det är dock alltid lättare att prata om enkla samband som "ränta på ränta" och "SWR" varför det blir tydliga och enkla budskap jämfört med de mer filosofska budskapen som kräver en del eftertanke. 

Anonymous's picture
Jennie (ej registrerad)

Hej, 

Tack för en härlig och inspirerande blogg.

För mig är det absolut så att det filosofin som är det intressanta och som inspirerar. Matematiken i form av aktier, avkastning och liknande intresserar mig inte. Matematiken som berör vardagssparande och enkelhet finner jag däremot intressant. Att värdera saker och ting i arbetstid istället för pengar har fått mig att se helt annorlunda på tillvaron. 

Jag ser er (och andra som väljer att växla ned på olika sätt) som rena inspiratörer där jag väljer att ta till mig det som känns relevant för min egen livssituation. Ett smörgåsbord helt enkelt. Vi har alla olika önskemål i livet och också olika metoder att nå dit.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Jennie och tack för din kommentar, 

Matematiken kring hur mycket man behöver för att leva (och även avkastning på olika sätt) är inte oviktig men den är bara en tumregel som man kan hålla sig till för att se om de planer man lägger upp är rimliga. Som tumregel är den verkligt kraftfull men livsfilosofin är helt klart viktigare. 

Jag är väldigt glad att vi kan inspierara och hoppas kunna gör mycket mer av det! Å du har verkligen rätt det finns ett stort smörgåsbord av inspieratörer där ute..vilket är fantastiskt! 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar