Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Fastighetsskatt och marknadshyra räddningen för stad och land?

I ett land som är så besatt av jämlikhet så är det ett mysterium för mig hur fastighetsskatten kunde tas bort. Det finns inget som har så tydliga fördelnigspolitiska fördelar som att dem som bor stort och dyrt betalar en skatt baserat på detta. Visst man kan alltid hitta något exempel på en pensionär som bor på en skärgårdsö och där taxeringsvärdena gått upp men det är undantaget som bekräftar regeln. En återinförd fastigheteskatt skulle ha fördelningspolitiska fördelar, och om man kombinarar den med sänkt skatt vid försäljning av bostad så skulle den säkert också har fördelar för rörligheten på marknaden. 

Det samma gäller marknadshyror som är så avskydda. I realiteten så låser dagens hyressystem in bostäder som aldrig byter ägare. Det blir omöjligt för någon som inte redan har ett stort kapital att flytta in till "stan". Om hyrorna istället skulle vara marknadsanpassade så skulle en 1:a kosta dubbelt så mycket i innerstaden som i förorten och 3-5 ggr så mycket som på landsbygden. 

Och här kommer jag till min andra poäng, skulle inte fastighetsskatt och marknadshyror också kunna vara en möjlighet för landsbygden och småstäder. Helt plötsligt skulle det finnas en ännu mer tydlig skillnad i levnadsomkostnader mellan staden och landet. Även företag skulle påverkas eftersom lönerna i staden behöver vara högre för att betala den högre levnadskostnaden och differensieringen mellan stad och land skulle bli större. Vissa företag/funktioner kommer så klart ändå att finnas i staden men för den som kan hitta en smart sätt att flytta ut valda delar skulle kunna spara stora kostnader med bibehållen eller ökad levnadsstandard för de anställda. 

Har inte hittat någon svensk motsvarighet men CNNmoney har på sin webplats en "Cost of living calculator" där man kan jämföra kostnader i olika delar av landet. Som exempel visar det sig här att om man flyttar från New York City till Portland Oregon (även det en ganska stor och mycket trevlig stad) så kan man leva samma livsstil med en inkomst på 28 000 USD per år som det krävs 50 000 USD i New York. Hur ser detta ut om man i Sverige flyttar från Stockholm till Falun, Skellefteå eller Skövde? 

Vad tror ni att införandet av fastighetsskatt och marknadshyror skulle ha för effekt? Skulle det differensiera landet? Skulle det vara (mest) positivt eller negativt? 

lordmetroid's picture
21
51
8
0
lordmetroid

Fastighetsskatten togs bort därför att de utjämnande effekterna var försumbara. Däremot så förorsakade den många tragedier när ena parten av ett äktenskap gick bort och den andra parten blev tvungen att sälja huset för att betala en fastighetsskatt.

Investerarfysikern's picture
748
1379
139
0
Investerarfysikern

Jag håller med, man borde både återinföra fastighetsskatten mot att sänka flyttskatten. Allt för många bor kvar i sina alldeles för stora boenden för att de inte vill skatta.
Detsamma om marknadshyra som borde införas, däremot bör det göras försiktigt då det annars kan bli en ordentlig smäll vid rådande bostadsbrist. Norge gjorde det på 80-talet och det verkade smidigt. Tyskland har ett bra system som man kan ta efter, där är hyrorna låga i stora delar av landet. Boverket undersökte vad det skulle innebära med marknadshyror och kom fram till att det var endast i Stockholm och Göteborg som det blev stora skillnader i hyrorna. Resten av landet skiljde det sig 5-10 %.

Anonymous's picture
mattias (ej registrerad)

För att få lite insikt i hur det kunde bli som det blev kan jag rekommendera Sven Olof Lodins memoarer: http://www.adlibris.com/se/bok/professorn-som-blev-naringslivstorped-min...

Där förklarar han hur fastighetsbeskattningen ursprungligen fungerade och hur den gradvis kom att förlora sin acceptans efter hand skattesystemet reformerades och kopplingen mellan nyttjandevärdet av en fastighet (d.v.s. avkastning) och rätten att dra av kostnader för den samma (ränteavdraget) förlorades. Till slut sågs ränteavdraget som en rättighet, medan fastighetsskatten var en orimlig börda. Därav det vanliga kravet på den tiden, att "jag betalar hellre högre skatt på reavinst när jag väl säljer än löpande skatt för att jag äger ett hus som jag bor i". Jag tror kombinationen av fastighetsskatt och förmögensskatt, där även fastighetens värde räknades in som grund, var extra skadlig.

Min gissning är att om S hade satt ett tak på markdelen i skatten hade det räckt för att ta udden av fastighetsskatteupproret och Göran Persson hade kanske vunnit även 2006. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer. 

En anpassning till marknadshyror måste ju självklart ske över tid men om vi säger att om 20 år så skulle en lägenhet i centrala stockholm kosta dubbelt som samma lägeneht i förorten och 3-5 ggr så mycket som på landsbygden så tror jag inte det är helt orimligt att tro. 

Fastighetskatten har precis som de flesta skatter sina nedsidor men jag tror ändå att fördlarna överväger framför andra skatter på boende eller inkomst som annars kunde sänkas. 

Ekonomitankar's picture
13
30
0
0
Ekonomitankar

Vi bor i ett område med många stora fina hus på fina sjötomter, alltså ett område med många dyra hus. Och höga taxeringsvärden.

Själva styckade vi av tomten och byggde ett hus som kostade oss totalt 2.500.000 kr när vi var klara. MEN under bygget utgår fastighetsskatt på % på värdet, precis som det var för alla tidigare. Då var det rejält dyr fastighetsskatt för oss, minns inte extakt med tror ca 65.000 kr om året. Blir en rejäl höjning av vår boendekostnad om den gamla skatten skulle återinföras.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar