Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Fem faktorer som gör dig framgångsrik...

Förra veckan rapporterade vetenskapsradion att brittiska forskare genom en studie av kvinnor och män i 50-60-års ålder hade kommit fram till vad som gör oss lyckliga och framgångsrika.  Detta var en stor studie men 8 000 deltagare som följdes över 11 år.

De faktorer som forskarna anser är avgörande är:

  • Emotionell stabilitet
  • Beslutsamhet
  • Självkontroll
  • Optimism 
  • Ansvarsfullhet 

 

Det är väl inget i denna lista som är direkt överskande och dessa karraktärsdrag skulle vi nog alla säga att vi gärna ser i våra medmänniskor och i oss själva. Dock ser jag inga tendenser på att någon av dessa egenskaper är på uppgång i samhället. Istället är det en tid av emotionell instabilitet, brist på självkontroll, pessimism kombinerat med obeslutsamhet och noll ansvar för det egna handladet. 

Några exempel:

  • Många är väldigt pessimistiska om framtiden, de tar dock inget eget ansvar för att göra något åt det..om det nu är klimatfrågan eller dålig pension som oroar spelar nästan ingen roll...en slags allmän pessimism men utan vilja att själv göra något för att förbättra situationen.
  • Många visar på stora mått av emotionell instabilitet och brist på självkontroll när de kastar långa förhållanden över bord så snart de upptäcker att gräset ser grönare ut på andra sidan...för att sedan upptäcka att det inte alls var fallet och återigen kasta ut det förhållandet.
  • Var och varannan sätter upp mål för det nya livet kring nyår men bristen på självkontroll och beslutsamhet gör att dessa aldrig genomförs och många håller inte ens januari ut. 

Tror tyvärr att detta med lycka och framång är precis som med ekonomi, miljö och träning/vikt/hälsa...alla vet exakt vad de borde göra men den kortsiktiga belöningen i att göra "fel" är för stor! Eller vad tror ni? 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Hillevi (ej registrerad)

Delar din bild helt och hållet. Skrämmande! Jag är själv 31 år Och känslan är att många i min ålder inte fixar jobb, familj, ekonomi egenuppsatta mål och krav utan att bristen på självkontroll visar sig. Och när det inte uppfylls så kommer stress och psykisk ohälsa som följd.

Anonymous's picture
Gurra87 (ej registrerad)

Har gått in för aktier i snart 2 års tid vilket verkligen fångat intresset, men träningen har varit seg att få till. Men aktiemarknaden har lärt mig att det är tiden som avgör resultaten och det har faktiskt hjälpt mig fokusera på träningen att gå dit och skava 5 dagar i veckan och ge det tid att visa sig resultat. Kan vara tänkvärt att plocka ingredienser från andra företeelser och applicera dessa på andra tillfällen, då det i grunden ofta handlar om karaktärsdrag som disciplin/beslutsamhet, uthållighet mm. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Hillevi och Gurra87 och tack för era kommentarer,

Hillevi - just det där med stress och psykisk ohälsa är intressant för ibland är det så uppenbart för en utomstående att en person byggt upp ett liv som är fullkomligt omöjligt att få ihop..men personen själv blir väldigt förvånad när det rämnar i utbrändhet eller liknande. Min känsla är också att man ofta tar till "flykt" i olika sammanhang som lönsning om det nu är att byta partner eller byta jobb eller något annat...men om man inte har löst det undelriggande problemet så uppkommer det igen i den nya situationen och så pågår det tills allt känns hopplöst..en riktigt tråkig spiral. 

Gurra - ett jättebra exempel. Jag tänker ofta på hur man om man tar några steg tillbaka kan lära sig något genom att titta på en annan del av livet. När det gäller träning så är jag också ganska dålig på det, varför jag har sett till att designa in en hel del fysisk aktivitet i vardagen med cykling, promenader etc. Det är också lite som investeringar och sparande...det är viktigare "att man gör" än "var/hur man gör". 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar