Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Geografiskt arbitrage eller bli rik och fri genom att flytta!

Dagens ämne har inspirerats av ett antal samtal vi haft med olika personer under de senaste veckorna. Det är en fredagsfundering vilket innebär att jag har en ide men inte en färdig tanke så jag ser fram emot mycket input från er läsare.

Veckans tema är geografiskt arbitrage det vill säga att utnyttja skillnaden i levnadskostnader och/eller möljigheten att få högre inkomster genom att flytta till en annan geografisk plats. Detta kan vara både inom och utom landet. 

(Ibland går Farbror Fri på stan som en vanlig man:-

Den tydligaste skillnaden mellan olika orter är ju boendekostnaden. Den svenska genomsnittsvillan kostar mellan 2-3 miljoner kronor. I genomsnitt döljer det sig ju alltid stora variationer men som vi alla vet så är det närmare 10 i storstäderna och det finns orter där man kan köpa ett bra boende för en (bra) bit under miljonen.

För att bli lite mer specifik finns det efterfråga på många yrkesgrupper i stort sett hela landet. Det är kanske i synnerhet lärare, vårdpersonal och hantverkare  men rent allmänt är efterfråga på kvalifiserad personal stor i hela landet. Om man bor i en storstad så kan man kanske välja på fler olika positioner inom sin specialitet och i vissa fall innebär detta också högre lön. I den andra vågskålen ligger en möjlighet att leva billigare på en mindre ort och kanske få högre livskvalitet. Ibland är denna typ av flyttar nästan för bra för att vara sanna. Ett exempel var när jag nyligen hörde en person som flyttat från storstan där husen kostar 10 miljoner hit till Leksand där de kostar 30% av det och dessutom fått höjd lön i processen och högre livskvalitet då barnen har nära till allt och därmed klarar sig mer själva med skola och träningar och andra aktiviteter vilket medfört mycekt större frihet och livskvalitet för hela familjen. 

Att flytta kommer ju självklart inte vara något för alla och olika bostadsorter har olika fördelar och nackdelar. Vissa trivs fantastisk bra med sina liv och lever lokalt på en större ort. I storstaden finns ett enormt utbud av aktiviteter medan det på mindre orter är ett minder utbud men istället nära till det som finns. I storstaden är det lite länger till naturen (åtminstone om man vill vara lite ensam) medan det är nära på mindre orter.  

Även om inte alla väljer att flytta så tycker jag att det borde vara ett mer levande alternativ för fler . Utgå inte ifrån att det är omöjligt att få jobb på mindre orter..sanningen är att om du har ett jobb i storstan kan du säkert få ett i småstan också. Att bo på ren landsbygd kan också passa vissa men där skulle jag dock vilja lyfta ett varningensfinger för vad det innebär att bo långt ifrån all service och med dåliga kommunikationer. Det kan bli både dyrt och tidskrävande och då inte minst med barn som har skola och andra aktiviteter. Om man å andra sidan trivs i sitt eget sällskap och i den närmaste kretsen långt från världen kan det vara en mycket bra plats att bygga sitt liv med större möjligheter till jord-, skogsbruk och självförsörjning. 

För oss som är fria så blir det ju så klart ännu mer tydligt. Vi behöver bo på en plats där vi trivs för vi kommer ju vara där väldigt mycket men samtidigt så är ju bostadsorten helt frikopplad från inkomsten och vi behöver inte överväga pendling och dylikt. Hur som så tycker jag att "geografiskt arbitrage" är en underutnyttjad resurs och något som alla som har intresse av en högre livskvalitet och mer frihet bör överväga!

Vad tycker ni? Har ni erfarenhet av att ha flyttat för att utnyttja geografiska skillnader i kostander eller inkomst? Kan du tänka dig att flytta tex för att spara pengar? 

Anonymous's picture
Frihet med låga... (ej registrerad)

Jag tycker att du tänker helt rätt och att man i alla fall ska reflektera över om man kan leva ett annat liv än det man lever just nu.

Själv valde jag att sälja min bostadsrätt i Stockholm för ett par år sedan och flytta till en hyresrätt i förort, 2 rum och kök för 5100 kr/mån och har nu massor med pengar över att investera varje månad som ger avkastning i stället för att ha stora bostadslån.

Det har varit många som reagerat hur man kan flytta ifrån en fin lgh på Kungsholmen i Sthlm till Hässelby men den friheten och möjligheter det har gett mig är guld värt. 

Tack för en fin blogg.

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Det är nog som du säger, ganska lönsamt att flytta till en "mindre ort".

Jag tror att så länge man är singel eller ett par så går det att bo mitt i storstaden med puls, fest och action. Då accepterar man liten lägenhet med hög kostnad för livet levs utanför bostaden med mycket jobb och mycket uteliv.

Men när man får barn blir det svårare. Vill man ha en bra 4:a på 100 kvm i Stockholm så kostar den drygt 9 mil. Även med en bra kontantinsats så blir det lån på 8 mil. Visst, 2 pers med bra lön får nog låna det beloppet, men om räntan går upp och någon blir arbetslös så går det inte alls.

Kloka personer (som läser den här bloggen... :-) inser att det är bättre att ta en lönesäkning på 10% och en sänkning av bostadskostnaden med 70% om man dessutom får bättre livskvalite på köpet. Kvar i storstan blir bara trångbodda singlar och par utan barn och några återvändande pensionärer.....

Besser

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Som hippiekapitalist väljer man i första hand lycka och frihet och sen får man bygga upp ett liv med arbete och boende och familj från det.

Så början måste vara att ta reda på vad jag som individ, innerst inne behöver för att vara tillfreds.

Leta upp en ostörd plats och vänd dig inåt och fråga dig själv vad du verkligen vill få ut av livet.
Ge inte upp om inte svaret kommer direkt, utan låt det ta den tid som behövs.

I livskvalitet per krona, är det nog inte mycket som slår det mindre samhället.
Det är så mycket mer än bostadskostnader. Allt från försäkringskostnsder, matkostnader, fritidskostnader, transportkostnader, mm mm.

Svårt att uppskatta med precision men tror att man får åtminstone tre gånger mer livskvalitet /kr, jämfört med en större stad.

rakna's picture
1
1
0
0
rakna

Även om man får tillbaka insatsen när man säljer, och det med råge, så tecknar man ju upp en stor del av sin vakna tid till att arbeta för att betala räntor. Och när man väl flyttar, flyttar man väl till ett ännu dyrare ställe, så man kliver ju aldrig ur ekorrhjulet.

Vi valde för 10 år sedan att flytta från Stockholm till Västerås, för att få mycket mer bostad för pengarna. Vi uppskattade då insatsen till 1/3 av vad det hade kostat i Stockholm.

Sedan lyckades vi fynda en villa utanför stan, och tack vare det har vi kunnat leva det liv vi vill, med mindre arbete och mer tid tillsammans med våra små barn. Det möjliggörs ju tack vare lägre ränta och amortering.

Nackdelen med att bo utanför städerna är att man kanske behöver två bilar, och man kanske behöver köra mycket mer bil. En andra bil kan väl kanske kosta lika mycket per månad (medräknat värdeminskning förvisso) som man sparar i lägre ränta.

Anonymous's picture
H (ej registrerad)

Jag är en person som älskar min familj, släkt och vänner. Alla de personer som betyder mycket för mig har haft vänligheten nog att bosätta sig i Stockholmsområdet, så för mig finns inte på kartan att flytta någon annanstans. Jag vet rent logiskt att man ju träffar nya människor som man kommer att tycka om, om man flyttar men det känns så otroligt ovärt det för det är en ansträngning för mig att bygga upp ett nytt kontaktnät. Dessutom bor vi ändå billigt i vårt radhus och har nära till stora sammanhängande skogsområden samtidigt som vi har nära till stan och till alla nära och kära. Hade jag lyckats förmå alla jag älskar att flytta med mig hade jag absolut kunnat tänka mig att flytta till en mindre stad. 

Anonymous's picture
Irene (ej registrerad)

Vi flyttar nu från lantligt läge till mindre ort med full service just för de anledningarna du nämner. När barnen trillade in så blev det hopplöst utan kommunikation och service. Det ska bli mycket spännande att se vad flytten gör med vår ekonomi.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer, 

För att vara väldigt tydlig så menar jag inte att någon "måste" flytta utan jag menar att det är en möjlighet som man åtminstone bör överväga. Det är inte heller så att man alltid måste börja om helt bara för att man flyttar för om man börjar tänka efter så har man kanske släktingar eller vänner som bor utanför storstan. Som exemplen visar ovan finns det dom som har byggt upp ett fantastiskt bra liv i storstan och det finns dem som flyttar därifrån och bygger ett nytt liv. Det finns dom som flyttar från stor villa på landet till lägenhet i stan därför att det är frihet för dem. Det finns även möjlighet att flytta inom en stad och på så sätt minska sin boendekostnad och/eller transportkostnad genom att välja mer medvetet. Det viktiga (om man vill bli mer fri) är att man gör analysen och inte lämnar stora blanka fläckar och inte vänder på stenarna. 

Anonymous's picture
Minimalisterna (ej registrerad)

Jag håller helt och fullt ut med dig, och tror att många har en bild av att "alla jobb finns i storstäderna" medan man snarare kan vara väldigt attraktiv på arbetsmarknaden om man väljer att lämna storstaden för en mindre ort. 

Något jag tycker många glömmer är också att man kan jobba lokalt även i storstaden. Dvs om man har barn och flyttar ut från stan, så kan man aktivit söka jobb på den förorten eller grannförorten. Man kanske inte får det flashigaste jobbet man hade i innerstan, men det behövs ingenjörer, ekonomer, lärare, it-kunniga etc även på företag och kommuner i förorterna. Med helt okej löner utifrån att det ju ff är ett jobb i storstan. Och då kan man slippa pendlingen och ha allt man behöver till vardags väldigt nära, precis som i en småstad.

Och vill man prompt jobba i stan och har hög storstadslön så kan man ofta gå ner i tid under småbarnsåren, och ändå ha en helt okej lön att klara sig på men kortare arbetsdagar och mindre stress. Sen kan det ju visserligen vara surt att behöva lägga arbetsförkortningen på att pendla till och från jobbet istället för något mer kvalitativt, men allt blir ju vad man gör det till och hur man tar det. :) 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar