Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Har du en normal lön?

För någon vecka sedan fick jag en kommentar från en läsare som var mycket positiv till bloggens innehåll men funderade över min använding av ordet normal/vanlig lön om min och fruns inkomster. Frågan kom från ett perspektiv av att både denna och andra ekonomibloggar skrivs av personer som tjänar (i mitt fall har tjänat) långt över snittet varför man kanske då inte kan prata om en normal lön.

Detta fick mig att fundera kring några olika begrepp och belopp. Den taxerade medelinkomsten i Sverige är cirka 20 000 kr (taxerat) och för personer i arbetsför ålder så är denna snarare 22 000 kr och för personer mitt i livet (30-50) där inkomsterna är som högst så ligger snittet på cirka 25 000 kr. I detta ingår personer som är arbetslösa,studenter, föräldralediga, sjuka, förtidspensionärer etc. Jag hittade inte någon exakt uppgift på detta men tror att dessa utgör cirka 20% totalt av befolkningen mellan 20 och 64 och i så fall så borde det innebära att snittet för dem som är anställda är någonstan mellan 25 000 och 30 000 vilket rimmar ganska väl med min uppfattning om vad personer i "vanliga" yrken så som sjuksköterskor, industriarbetare, lärare etc tjänar. Det finns okvalifiserade yrken där man tjänar mindre (främst restaurang och olika enklare serviceyrken som inte kräver utbildning) och många stora brancher så som IT där medellönen är högre. Detta är medelöner men är det detsamma som normala löner. 

När det gäller normala löner så skulle jag nog vilja sträcka ut spannet lite grann, det finns ganska stora grupper som tjänar både 40 och 50 000 kr i månaden och de är "vanliga" anställda som får månadslön. Dessa löner är ganska mycket över snittet men jag skulle fortfarande kalla dem för vanliga. I 40 års åldern har över över 20% av befolkningen en taxerad inkomst på över 40 000 i månaden. Över denna nivå så avtar lönerna kraftigt och det är bara 5% av befolkninen som tjänar över 55 000 kr. Värt att notera här är att vid cirka 40 000 kr i månaden går gränsen för statlig skatt så det kan finnas ett incitament för personer med högre inkomster att löneväxla och/eller i den mån de är egna företagare behålla pengar i företaget. Därför tror jag att det finns flera som skulle kunna ta ut mer men som anpassar sig till skattesystemet i detta avseende. 

För egen del när jag pratar om "normal lön" så tänker jag mig en nivå på mellan 25 -50 000 kr vilket är där de flesta heltidsarbetande svenskar befinner sig. Det är också niver där man genom medvetet arbete lite grann kan välja på vilken nivå man vill ligga beroende på utbildingsval och arbetsinsats. Med det inte sagt att hög lön är något mål i sig och inte minst den här bloggen bevisar att det är möjligt att leva gott på lite och jag rekomenderar alla att hitta en försörjning som matchar hur de vill leva sina liv snarare än med fokus på en viss inkomstnivå. 

Vad tänker ni om lön? Vad tjänar du själv och tycker du att det är normalt? 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
systemutv.. (ej registrerad)

Jag = 38 år, 30´000 före skatt och 22´200 kr efter skatt (norrlandskommun). Högskoleutbildad, privata sektor, IT, systemutvecklare, heltid. Detta är i min kommun en relativt hög lön, men inom yrket möjligen något under snittet, men vi är ett litet bolag (3 anställda..).

När jag tänker normal lön i min omgivning så är det mellan 20´000 och 30´000 före skatt.

Medianinkomsten i sverige är cirka 22´000kr.

http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/

Anonymous's picture
Statsanställd (ej registrerad)

Jag är relativt välutbildad efter närmare sex års heltidsstudier och tjänar 27 000. Jag tror inte jag kommer ha någon större löneutveckling utan att byta tjänst tyvärr, så för mig känns ibland dessa bloggar ganska orealistiska. Om en ensamstående småbarnsförälder med den lönen, knappt 20 netto, lyckas ha en sparkvot på 50% eller mer blir jag riktigt imponerad. Framför allt i en större stad som jag ändå bor i. Det kan ibland nästan kännas provocerande faktiskt, men jag förstår att andra har bättre förutsättningar. Jag tror inte man når den stora massan genom att kalla 50 K normalt, men jag förstår att du kan känna så och det är väl kanske inte syftet för ekonomibloggarna heller - att inkludera ensamstående undersköterskor från Tranemo (om du såg Lyxfällan igår). 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Systemutvecklaren och Stadsanställd och tack för era kommetnarer, 

Era siffror bekräftar ju rätt väl vad jag tror kring vad som är lönen för en medelinkomsttagare. 

Stadsanställd - självklart är det svårare att spara om man är ensamstående. Om man dessutom har valt ett yrke/utbildning som inte ger så hög lön och på toppen av detta envisas med att bo i en dyr stad så gör man ju inte saken lättare. Man får då hoppas att det finns andra värden i livet som man prioriterar framför att bli ekonomiskt oberoende. Som jag skrivit i ett tidigare inlägg finns det ju dessutom nivåer av ekonomisk frihet så bara det att ha koll på sin ekonomi och några månadslöner undanstoppade är STORT och det bör vara möjligt för nästan alla även om man inte prioriterar ekonomiskt oberoende. 

 

 

 

Anonymous's picture
Gurra87 (ej registrerad)

Intressant inlägg, och ett ämne jag ofta tänkt på. Man känner väl alltid att "fan vad alla andra tjänar pengar medan man bara går och harvar". 

Personligen har jag ingen vidareutbildning efter gymnasiet utan började jobba direkt. Gick in på en fruktansvärt dålig lön som jag försökt jobba upp. Jobbar administrativt inom byggbranschen, en del kalkylering, inköp, grafiskt mm. Ligger på ca 34 000 kr före skatt.

Anonymous's picture
Lagerchef (ej registrerad)

Bra fråga! 

35år, 6-7 mil utanför Göteborg med anställning som lagerchef. KY-utb utöver gymnasie. Jobbat mig upp lite. 37000 före skatt. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Gurra och tack för din kommentar,

Det finns tyvärr många som tjänar hyfsat men som gör av med vartenda öre som tror att om de bara hade lite mer så skulle det bli pengar över och då skulle de ta tag i saker. Det är bra mycket effektivare att gilla läget ta tag i saker på den nivån där man är och sen som du säger jobba på och gneta och se om man kan få upp lönen också. Om man lyckas vända ekonomin på den nivån där man är och sen får upp lönen också så kommer man ju få fantastisk utväxling på tillkommande inkomst.  

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Lagerchef och tack för din kommentar, 

Även dina uppgifter bekräftar min bild av hur normalfördelningen ser ut och lönenivåerna i olika brancher och yrken. 

Anonymous's picture
Finansanställd (ej registrerad)

Jag är utbildad civilingenjör och arbetar inom finans i Stockholm. Är 28 år och tjänade senaste 12 månaderna 45 tkr/månad i snitt med bonus inräknat. Min uppfattning är att jag tjänar lite över vad jämnåriga personer med 5 års högskoleutbildning tjänar i Stockholm.

Har samma uppfattning som dig FFF om vad en normal lön är och tycker du resonerar bra. Men när man pratar om lön vore det nästan intressantare att prata om nettolön efter boende- och resekostnader (såklart ej semesterresor, utan till jobb etc). Då skulle vi få en siffra som blir "platsneutral" och mer jämförbar.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Finansanställd och tack för din kommentar, 

Jätteintressant förslag, dock kanske lite svårt att beräkna på ett relevant sätt. Kostnader för boende, transport mm kan variera mycket även mellan personer som bor och jobbar i samma stad. Uppfattningen av vad som är nödvändigt och vad som är "överflöd". Men skulle vara kul att kunna göra något typ dra bort nedanstående kostander från en nettolön för att få verklig nettolön efter nödvändiga kostnader för inkomstens förvärvande.....

Storstad = boende i 1:a, cykel + arbetskläder = kostnad 

Småstad/ort = boende i 1:a, cykel + arbetskläder = kostnad

Landsbygd = boende stuga, bil + arbetskläder = kostnad 

Anonymous's picture
Projektanställd (ej registrerad)

27 år och man. Har en Bachelor i Ekonomi. Anställd i projekt utomlands och tjänar 71 000kr/mån. Har sedan några månader läst din blogg och försöker spara cirka 20 000 i månaden. Tack för inspiration!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar