Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - har du (o)tur?

Idag är det fredag den 13:e en dag som många förknippar med otur och då är det intressant att fundera lite över hur det egentligen förhåller sig med tur och otur. 

På ett vis så kan man säga att våra liv till stor del avgörs av turen, i vilket land föds vi, i vilken familj och under vilken tid växer vi upp? Personer födda i Sverige sedan början av 1900-talet har generellt sett haft mycket bättre förutsättningar än de flesta människor som finns eller har funnits på vår jord. Ändå är det inte alla som lyckas. Man kan ha oturen att bli född i fel familj, det behöver inte alls röra sig om rikedom/fattigdom utan även missbruk, psykisk ohälsa med mera drabbar familjer och framförallt barn. 

Man kan även se människor som växer upp med exakt samma förutsättningar (till exempel i samma familj) men där någon lyckas med det mesta medan det andra syskonet liksom alltid hamnar fel. Ett annat mer lättsamt exempel där det är svårt att dra en tydlig gräns mellan tur och otur är små vardags situationer som när jag i onsdags tappade mobilen ut bakfickan och ner i toaletten...OTUR...men den klarade sig efter att blivit avtorkad och torrblåst med hjälp av damsugaren TUR! Efter att det stod klart att mobilen klarade sig kände jag mig betydligt mer som någon med tur..trots att jag nu bara var tillbaka på ruta ett...

På något vis är det helt lönlöst att tänka på tur eller otur eftersom man är där man är och det enda man kan göra är att försöka påverka framtiden. Om man hade taskiga föräldrar eller kommer ur ett dåligt förhållande så kan man lära av det men det finns inget syfte med att gå och älta det förflutna. Historien har redan passerat och framtiden är ett oskrivet blad. 

Personligen är jag lockad av begreppet serendipitet som jag skrivit om tidigare. Det är ett begrepp som inte direkt används i svenskan men andvänds flitigt i engelskspråkiga texter och tal. Serendipitet så som jag förstår det handlar om att ha möjlighet att ta vara på turen. Att ha satt sig i en situation som gör att man kan ta vara på tillfällen som kommer. I börssammanhang kan det vara att ha ett sparkapital att ta av den dagen som en kanoninvestering dyker upp. Eller att kunna köpa de där boendet man drömt om när det blir till salu eller hoppa på det där jobberbjudnadet även om det innebär lite mindre trygghet. Framgångsrika idrottsutövare som Ingmar Stenmark med flera tillskrivs citat med andemeningen "att de har mer tur ju mer de tränar" vilket är ett exempel på serendipitet. Förmågan att ta vara på turen. 

Hur ser ni på tur respektive otur? Har ni exempel på när turen varit direkt avgörande i era liv och i hur stor utsträckning tror ni att man skapar sin egen tur? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
fruminimera (ej registrerad)

Det här är jätteintressant!!! Har flera gånger senaste åren praktiserat attraktionslagen, "law of attraction", med goda resultat. Bland annat brukar jag skriva in i min kalender när saker ska hända, som inte alls är bestämt än. Ett exempel är när jag skrev in att jag skulle börja på ett nytt jobb som jag gärna ville ha, långt innan den krävande anställningsprocessen börjat. Jag fick jobbet! Samma sak med vår nuvarande bostad; jag sa bara på en gång när annonsen kom ut på Hemnet; HIT SKA VI FLYTTA. Sen tänkte jag det som att det var bestämt. Det låter ju helt virrigt och flummigt och jag vet inte hur, men på något sätt funkar det. Kanske är det att ta vara på turen på något sätt?

Anonymous's picture
Annie (ej registrerad)

Jag tror de flesta tolkar idrottscitatet mer ironiskt. Definitionen av som serendipity är ju att snubbla över lösningar där du inte förväntat dig dem. Att göra upptäckter på vägen så att säga. Att sitta med sparkapital och vänta på en börsnedgång är ju inget man direkt snubblar över.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej fruminimera, Annie och Egen och tack för era kommentarer. 

Fruminimera - låter som en klassisk självuppfyllande profetsia...brukar vara kraftfullt:-)

Annie - jag tror du har helt rätt att citatet är ironiskt men det ändrar inte det faktum att idrott många gånger är tur...men att vissa har förutsättningarna att ta vara på denna. Serendipitet är mer än bara "tur" eftersom det är att man snubblar över lösningar...men om man inte förstår eller är rätt förberedd så förstår man inte vad man har hittat. 

Egen - Inget nytt under solen...även de gamla filosoferan hade koll på detta:-) 

 

 

 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar