Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Hjälp något saknas i portföljen!

På något konstigt sätt har vi varit ganska framgångsrika med våra investeringar de senaste åren. Delvis så tror jag att det beror på tur och delvis så tror jag att det beror på erfarenhet där jag sällan gör något förhastat. Är tillräckligt gammal för att komma ihåg krashen 1987 (även om jag bara var 11 då), den svenska krisen i början av 90-talet, IT-bubblan och finanskrisen 2008. Dessutom har vi ju haft 100-tals små "kriser" där emellan...Jag gör sällan saker i panik utan tar saker i god ordning.

Många av innehaven i min portfölj har nu varit med i många år även om de i vissa fall har ökat eller minskat i absolut eller relativ vikt. Jag försöker inte tima marknaden men vet att det nästan alltid efter en lång tids uppgång kommer en sättning och efter en sättning nästan alltid kommer en uppgång..så ibland låter jag någon mindre likvid ligga på kontot en stund för ett bättre köpläge. När det gäller att välja aktier tror jag att jag är i bästa fall medelmåttig...men när det gäller tålamod och förmåga att hålla fast vid en strategi så tror jag att jag är över medel....jag tror att det senare är viktigare i längden...men faan vet:-) 

Vår portfölj innehåller idag 14 aktier (enligt ovan) i flera olika brancher och länder/valutor men det som totalt saknas är verkstads(industri) och tecknologi. Bolag som Volvo, Atlas, Deere, Apple, Ericsson, Nokia, Samsung, GE mfl lyser med sin frånvaro. Denna typ av bolag utgör ändå en väldigt  stor del av världsekonomin och frågan är om en balanserad portfölj inte ska innehålla några av dessa? (Ni hör hur jag tvekar!)

Därför vill jag nu fråga er läsare om råd, hur tänker ni? Har ni exponering mot några av dessa bolag eller avstår ni? Varför? Finns det bra (utdelande) ETF'er eller liknande som ger exponering mot hela industrier istället för enskilda bolag? Investmentbolag eller industrikonglomerat med bred exponering? 

Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

Det som saknas är (i mitt tycke) ädelmetaller. Industri och teknik också kanske, men där undrar jag om det inte är läge att vänta just nu.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Sparo och tack för din kommentar! Personligen är jag inte så förtjust i tanken på ädelmetaler. Skulle i så fall hellre kolla på andra realtillgångar som fastigheter, skog eller dylikt (möjligen via direktägande). Sen kan jag tänka mig andra reala kapital så som kunskaper och färdigheter, egen ved, möjlighet och kunskap att odla etc om det blir riktigt tuffa tider. 

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Tja jag tycker du saknar läkemedel, i slutet av livet lär det vara stor portion av din "konsumtion" Problemet är enligt mitt tycke att läkemedelsföretag är svåra att förstå sig på. Har inte själv något direkt bra uppslag

Kanske Investor som jag själv har en skvätt av i detta fall litar jag på ledningens omdöme när det gäller läkemedelsbolag . Merparten i Investor är ju trots allt industri, men det kanske inte är så dumt....

 

vänligen JFG 

Anonymous's picture
Bolag med flera ben (ej registrerad)

Spelbranchen? Starbreeze har under några års tid byggt upp flera möjligheter att få in förtjänst. I år och även kommande år är det stora spelsläpp på gång. De agerar som förläggare, har ett samarbete med IMAX inom VR samt är, efter att ha blivit blåsta (långt) tidigare också drivna av revanschlusta. Värderas enormt högt, nära 6 Mdr och ingen utdelning...

Braincool, har börjat sälja kylsystem för skalpkylning i Japan. kyler hjärnan vid hjärtstopp eller stroke.  Har även flera produkter på gång. Långsamt långsamt börjar det röra på sig. Troligen knoppas bolagen av efterhand som de etableras.

Läs på och agera eller ej.

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej JFG och Bolag med flera ben och stort tack för era kommentarer. 

JFG - Ja jag ser också att det finns en brist i läkemedelsföretag. Tidigare hade jag Meda (i pensionsportföljen) men sen blev de uppköpta. Även inom läkemedel skulle jag uppskatta ett investmetbolag, ETF eller billig fond med flera bolag för att minska bolagsrisken eftersom det är så mycket "vinna eller försvinna" inom läkemedlsindustin. Abolut värt att kolla på tack för input! 

Bolag med fler ben - det är kanske intressanta bolag som du föreslår men jag förstår dem inte och därför avstår jag...på så sätt är jag Farbror:-) 

 

 

Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Som jag beskrivit i kommentar till ditt inlägg om Industrivärden och Investor gillar jag båda dessa. Kanske en slant i båda två?

Mvh

Egon

Spartacus's picture
161
630
47
0
Spartacus

Med en sådan portföljutveckling så är det svårt att hävda att du saknar någonting, men vill du bredda exponeringen mot mer verkstad (+bank) så verkar ju t.ex. Investor och Industrivärden vettiga. Berkshire Hathaway ger dig också en väldigt bred exponering. :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Egon och Spartacus och tack för era komentarer. 

Egon - jag tycker att en ganska koncentrerad portfölj passar mig väl då jag vill kunna följa med i vad som händer i bolagen utan att behöva lägga ner hela min tid på detta...därför kommer jag nog välja en av dem...just nu lutar det åt investor.

Spartacus - du har rätt att det har varit en framgångsrik strategi de senaste åren att ha begränsad exponering mot framförallt verkstad...därmed inte sagt att så kommer vara fallet för alltid...eller vad tror du?

 

Spartacus's picture
161
630
47
0
Spartacus

Verkstad som bransch vågar jag inte sia om även om jag inte tror att det kommer vara någon supersensation framöver utan tuffar väl på som vanligt. Spontant så tror jag att om du går mot en mer balanserad portfölj så blir nog avkastningen mer indexliknande. Har du lite av en trendföljandestrategi d.v.s. att du köper och säljer i samma innehav lite beroende på? Hur som helst ser det ut som det du gör bör du fortsätta med för det verkar fungera bra. :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Spartacus och återigen tack för din kommentar. Min strategi är att ha en ganska koncentrerad portfölj och inte på något genomgripande sätt försäka timea marknaden. Däremot märker jag att vissa bolag tidivis blir väldigt älskade/hatade av marknaden och då kan jag välja att köpa mer/ligga kvar och köpa annat eller i väldigt ovanliga fall även sälja lite. Portföljen förändras därmed långsamt men oftast med samma innehav...lite som ett långsiktigt mikro investmentbolag...Jag har aldrig egentligen trott mig kunna slå index...men det har turligt nog gått bättre än vad jag någonsin kunnat tro de senaste åren...får dock inse att det troligen är lika delar tur och erfarenhet..och nästan ingen skicklighet:-) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar