Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1329
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Job Free - vilken väg ur ekorrhjulet väljer du?

Den här veckan har varit lite ovanligt här på bloggen då vi spendera 6 dagar med att gå igenom några reflektioner från en mycket bra bok med titeln "Job Free, Four ways to Quit the Rat Race and Achive Financial Freedom on Your Terms" skriven av den britiska författaren, poddaren och entreprenören Jake Desyllas. 

Precis som det låter så är det en genomgång av fyra vägar att ta sig ur ekorrhjulet vilka enligt författaren är:

Idag tänkte jag fundera lite kring hur dessa olika metoder eller vägar samverkar och vem de kan tänkas passa. 

Som redan välkänt är vi i famljen fri extremsparare men jag tror inte att det är den enda vägen som skulle ha kunnat funka för oss. Däremot så är jag av den övertygelsen att ett ekonomiskt tankesätt och att bara spendera på det som är viktigt är nära nog nödvändigt för alla dessa vägar. Det är också sant att oavsätt väg så finns det ett element av att man kan tänkas behöva spendera lite pengar för att tjäna pengar. Extremspararen har det lättare med ett välbetalt jobb, detta kan tänkas kräva utbildning eller speciella kläder...kanske i något fall en respektabel bil. Samma gäller avjobbaren som behöver se till att vara anställningsbar om än inte på heltid och kanske inom ovanliga områden som musik eller konst men detta kommer kräva vissa kostnader...ingen hyr in en gitarist utan gitarr...För livsstilsföretagaren och startup företagaren så kan det handla om att våga satsa på företagen i uppstartsfasen.  

Dock krävs det alltid balans och att "jag behöver en bil" eller "jag behöver snygga kläder till jobbet" eller "vi behöver marknadsföra vår produkt" får aldrig följas av "och därför får det kosta vad det kosta vill..." den vägen till frihet är sällan eller aldrig möjlig. Extremspararen måste kunna spara, Avjobbaren måste kunna leva på lite för att fortsätta sin livsstil, Livsstilsföretagaren måste hyfsat snabbt till lönsamhet medan Startup företagaren behöver visa både tillväxt och lönsamhet för att få ett bra pris på sin verksamhet. 

Risk är också intressant att fundera över innan man väljer väg. Författaren Jake Desyllas bedömmer att möjligheten att lyckas är högst för extremsparare och att sedan sannolikheten går ner. Jag tror att detta stämmer rent matematiskt men den individuella risken varierar nog rätt mycket från person till person. Det varierar också mycket från situation till situation. Vår startpunkt var tillexempel att vi båda hade OK jobb och bra inkomster det gjorde att vi kunde se framför oss att "vänta" 5-10 år på att bli fria och extremsparande passade för oss. Någon annan kanske har en fullkomligt ohållbar situation på jobbet och vill göra något mer direkt och då kanske Avjobbning är en bättre väg och mindre riskfylld då det passar situationen. För en entreprenörstyp så kan det nog kännas nära nog oöverstigligt att vara anställd i 10 år bara för att bli fri...och därför är troligen livsstilsföretagande eller startup en lägre risk för denna typ av person/situation även om den skulle vara högre risk för mig. 

Det är också intressant hur dessa olika varianter samspelar.

 • Extremspararen börjar med att bygga upp ett kapital för att bli fri..men med frihet vid en tidig ålder så följer mycket tid och många kommer starta någon form av verksamhet med den tiden...kanske ett livsstilsföretag eller en startup..
 • Avjobbaren och livsstilsföretagaren har mycket gemensamt då de kommer behöva jobba lite resten av livet bara det att den ena säljer sin tid till en arbetgivare medan den andra gör det samma genom en egen verksamhet. De har också en hel del gemensamt med extremspararen då de ofta behöver vara duktiga på att leva på lite för att få ekvationen att gå ihop. Det är också troligt att många av dessa bygger upp ett litet kapital som trygghet om än inte tillräckligt för att leva resten av livet. 
 • Den som väljer att att starta ett företag för att sedan sälja det står efter en eventuell försäljning ofta på samma punkt som extremspararen nämligen med ett större kapital som sedan ska investeras på något smart sätt för att leva på resten av livet. Det är ju också troligt att hen vid det tillfället om det infaller vid relativt unga år..har drivet att starta något mer..kanske ett livsstilsföretag den här gången? 

Slutligen vill jag säga att jag tycker att den här boken är läsvärd som en överblick över de olika metoderna. Då det är en överblick så dyker den inte riktigt djupt i något ämne. Det är en bra introduktion till olika metoder för den som sedan vill djupdyka in i den väg som passar dem och jag har under veckan tipsat och några böcker inom respektive ämne men det finns självklart fler. Kanske har du några att rekommendera? 

Det finns fortfarande chans att vinna ett ex av boken (jag har köpt in tre för detta syfte) genom att kommentera på detta eller någon av de tidigare inläggen i serien. Intressanta inspel och kommentarer som utmanar på ett konstruktivt sätt kommer premieras. 

 

Vad är era reflektioner efter den här veckan? Vilken väg till frihet känns mest attraktiv för dig? Har du ändrat uppfattning under veckan eller står du kvar där du stod när vi började? 

  Magnolia's picture
  3
  9
  0
  0
  Magnolia

  Det har varit intressant att se de fyra sätten samlade, det har åskådliggjort lite tydligare för mig att det kan vara olika vägar till samma mål.

  För egen del har jag alltid varit sparsam och inte ens när jag studerade behövt fundera över när pengarna från CSN trillar in på kontot för jag har vetat att det alltid funnits marginaler. Även det är en typ av frihet eller åtminstone trygghet. Efter studier och några års jobbande har energi och pengar gått till husköp och renovering men det senaste året har vi kunnat lämna den uppbyggnadsfasen bakom oss och i stället bytt fokus till att starta familj och bygga buffert och portfölj. Jag har senaste året blivit väldigt intresserad av sparande och investering men vi trivs med boende och jobbar på ett sätt som gör det svårt utan två bilar så jag tror aldrig att sparkvoten kommer att nå extremsparnivåer mer än kortare periode. Då är det mer lockande att utöver att hålla nede utgifterna även öka inkomsterna genom företagande vid sidan om ordinarie anställning. Detta kan potentiellt bli heltidssysselsättning på sikt men jag skulle inte vilja kategorisera en sådan väg varken som livsstilsföretagande eller startupföretagande även om det kan ha element från båda delar. Sammantaget kan man väl säga att jag inte har ändrat plan efter att ha läst om de olika delarna här men jag har kanske klätt planen med delvis andra ord. 

  Fantastiska Farbror Fri's picture
  302
  1329
  65
  0
  Fantastiska Far...

  Hej Magnolia och tack för din kommentar, 

  Roligt att ha kunnat bidra med någon liten del till ditt sätt att tänka på detta. Personligen är jag väldigt intresserad av att läsa både vetenskapliga, populärvetenskapliga och rena skönlitterära tidningar, tidskrifter och böcker av just den anledningen att de hjälper en att hitta nya ord så att man kan beskriva vad man gör och vad man vill åstakomma för sig själv och även i förekommande fall för andra. Tackar för ditt stora deltagande och alla kommentarer denna vecka...jag har fått blodad tand och komer nog återkomma med olika "temaveckor" framöver. 

  Anonymous's picture
  Helena (ej registrerad)

  Vi är långt ifrån extremsparare utan kör mest en Svenssonvariant. Båda drömmer dock om ett liv med författarskap och professionellt tyckande. Så vi blir kanske ngn typ av mix?

  Anonymous's picture
  fransiska the UFO (ej registrerad)

  För oss är det extremsparande som gäller just nu och sen på vägen kan nog någon av de andra metoderna vara aktuella. Men jag tycker extremsparande låter så...extremt? Extremt för andra kanske men vi insåg nyligen att det där med att spara 50% för 2 ganska normala högutbildade -i-storstan-två-barn-och-hus inte kräver nån större uppoffring. Några av de senste 8 åren har vi gjort det utan att ha nån vidare tanke eller plan bakom det. VI är nog bara tråkiga  i andras ögon...eller extrema av naturen. Det roliga är att vår familj förvirrar folk. Barnen går til dagis i ärvda overaller, bilen kostade 30 000 och på helgerna pysslar vi i trädgården eller grejar i garaget med roliga projekt. Enligt omgivningen BORDE vi ha märkeskläder, fin-bil och åka på weekendresor. Eller i alla fall aktivera barnen på busland, köpa hämtmat och ha hemkörning av finvin.  Men det gör vi inte och det är KONSTIGT

  Spargrisen's picture
  23
  45
  1
  0
  Spargrisen

  Mest attraktivt eller mest bekvämt är frågan? Klart att det mest attraktiva vore att göra en King eller Spotify och bara "råka" cacha in pengar på ett företag som man bara "råkat" skapa. Eller vinna på Lotto, helst utan behöva satsa något varje vecka i flera år innan. OBS, jag hoppas att ni förstår ironin här, jag har ingen bra idé och spelar aldrig på lotterier.

  Nej, jag är ingen entreprenörtyp så det där med att leta enhörningar i form av Spotify (ja. eller Startups då) är ingenting för mig. Avjobbningen är nog också svår, eftersom jag inte har specialistkunskaper som andra efterfrågar (tex musiker eller konstnär). Lifestyle då? Nja, det var det där med att brinna för bara EN sak! Det finns ju så mycket roligt och jag tror att jag skulle tröttna efter några år.

  Då är ju bara "extremspararen" kvar. Men jag säger som Fransiska: det ÄR inte svårt att spara undan en stor pott, det beror på vad man prioriterar. Fast räknas det som extremt för att lönekontot inte står på noll den 24:e? Ja, då är jag en extremsparare då. Trots skid- och solresor nån gång och trots vissa "bara-för-kul-utgifter".

  Fantastiska Farbror Fri's picture
  302
  1329
  65
  0
  Fantastiska Far...

  Hej Helena, Fransisa och Spargrisen,

  Helena - jag tror nästan alla även vi som kör hårt på Extremspar spåret gör någon form av kombination. Jag läser just nu en kort novell kring livet som författare och jag känner igen väldigt mycket från mitt eget nuvarande liv...lite arbete...eller är det arbete..eller vad är det egentligen..lite betalt..var går gränsen?:-)

  Fransiska - kan inte mer än hålla med. Det är inget extremt med vår livsstil annat än att den skiljer sig ifrån vad andra gör. Att spara 50% eller mer är relativt enkelt men det är extremt i relation till de som sparar "några hundra till pension" och knappt har en buffert för att kylskåpet går sönder. 

  Spargrisen - ja extremsparande är nog det som är tillgängligt för de flesta och dessutom är det inte om man har rimliga förutsättningar (hyfsad lön, hälsa etc) speciellt svårt. Sen tror jag att många som har det drivet att de sparar när alla andra slösar ofta kommer driva någon form av sidoverksamhet även efter att de är fria men då mer baserat på inspiration inte för att dra in pengar. (Arbete är bättre när man inte behöver pengarna kan jag intyga!)

  Anonymous's picture
  AktieFamiljen (ej registrerad)

  I vår familj så har vi siktet inställt att både jag och min sambo ska kunna sluta arbeta inom kort. Det innebär genrellt sett att arbeta mer, öka sitt sparande och att prioritera bort saker som man egentligen skulle vilja unna sig. Allt för att kunna sluta jobba så tidigt som möjligt. Min reflektion i detta är att vi är helt inställda på att sluta jobba tidigare än den normala pensionsåldern men ju mer vi inser att vi snart kommer i mål så börjar också nya frågeställningar komma infinna sig. Och detta är intressant för det är kanske först när man känner att man börjar komma i mål som mam också stäler in sig på hur det är när man är där. Jag är inte lika säker på att det är det jag vill - fullt ut. Jag råkar faktiskt gilla mitt jobb och jag gillar att ha mycket att göra... Som sagt, många tankar kring dtta nu men det viktigaste är kanske att göra det som känns rätt. 

  AktieFamiljen
  https://aktiefamiljen.blogspot.se 

  Fantastiska Farbror Fri's picture
  302
  1329
  65
  0
  Fantastiska Far...

  Hej Aktiefamiljen och tack för er kommentar, 

  Det är ju inget krav på att sluta jobba bara för att man är fri. Däremot så kan man ju ställa helt andra krav på jobbet. Vill ni kanske ta ett sabbatsår för att testa era vingar be om tjänstledigt och om arbetsgivaren säger nej kan ni säga upp er. Eller lediga fredagar, två månaders sommarsemester eller vad som passar er...ställ krav! Det är ju på vissa sätt bekvämt att ha ett jobb för man har mindre ansvar för sitt eget liv...men var uppmärksamma på att det inte är gyllene bojor.

  Anonymous's picture
  C (ej registrerad)

  Jag tycker att det har varit mycket intressant att följa dessa olika inlägg under veckan - gärna mer sådant!

  Jag och min man är mest inne på extremsparar-spåret eftersom det för oss känns som mest görbart och minst riskfyllt/tryggt. Jag gillar också att det kombineras bra med miljö- och hållbarhetslevre (minskad konumtion, mer cykel och kollektivtrafik, mindre flyg och bilkörning, mer vegetarisk mat osv.). Trots att vi båda är helt överens om att satsa på extremsparar-spåret är vi båda intresserade av att starta företag såsmåningom, med avsikt att sälja verksamheten längre fram (startups i boken). För vår del tänkte vi nog vänta med att starta en egen verksamhet efter att vi blivit "fria", vilket dröjer ännu några år då vi precis avslutat studierna, då vi har svårt att få tiden att gå ihop som det är redan. Jag håller dock med dig om att det ena inte behöver utesluta det andra och att olika vägar passar både olika personligheter, men även bättre eller sämre beroende på aktuell livssituation. Nu har vi (tyvärr) ännu inga barn, och det kanske blir svårare att hålla sparandegraden uppe då exempelvis vilket förvårar extremsparande. Då kanske vi istället vill testa något av de andra spåren. Samtidigt tycker jag det är motiverande att läsa om andra med familj och barn som ändå lyckas extremspara, så jag tror inte det är omöjligt att vi ska lyckas med det heller.

  Om man ska jämföra de olika metoderna upplever jag att extremsparandet är det som är mest görbart för flest, men att det också är den väg som är minst accepterad i samhället eftersom sparandet provocerar; åtminstonde är det så jag uppfattar det i min omgivning trots att vi inte är öppna extremsparare. 

  Fantastiska Farbror Fri's picture
  302
  1329
  65
  0
  Fantastiska Far...

  Hej C och tack för din kommentare, 

  Helt klart känns det som om extrem sparande är det som är tillägngligt för flest. Inte minst eftersom det inte är så extremt att spara 50%+ av vanliga svenska inkomster. Egentligen är det kanske mest extremt att vi har lagt oss till med en livstil som innebär att vi lyckas göra av med så sjukt mycket pengar? Persoligen tycker jag inte att det är speciellt mycket svårare att spara med barn...däremot så får man ju tänka om lite och fokus bilr lite mer på barnens aktiviteter och intressen snarare än föräldrarnas men det händer nog i de flesta familjer ändå. 

  Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
  CAPTCHA
  This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

  Blog Archive

  Blog Archive
  2017 (216)
  Nov (3)

  Taggar