Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1333
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Känner du nån som klarar av att gå på toaletten själv?

Som min kära bloggkollega Sparo påpekade igår så är det tydligen fredag idag..å inte igår..så då får det bli en till fredagsfundering denna vecka!  

Något som jag aldrig upphör att förvånas över är hur dålig koll många har på sin ekonomi även om ekonomi i sin basala form är väldigt enkel. Du kan inte göra  av med mer än vad som kommer in. 

På detta sätt skulle jag kunna likna det vid att klä på sig på morgonen eller att gå på toaletten. Ungefär samtidigt som barn utvecklar dessa grundläggande färdigheter så lär de sig att läsa enklare meningar och räkna både plus å minus ...sen behöver man egentligen inte kunna nått mer. 

Ändå hör man stup i kvarten folk som lånar till konsumtion (OBS! då får du betala för samma sak två gånger...= dumt). Som trots bra inkomster sitter vid fikabordet och skojar om att "det är så mycket månad kvar när lönen är slut" eller som villigt erkänner att de inte har någon koll på sin pension (för det är ju så svårt) detta trots att pensionsmyndigheten presenterar pensionen med illustrationer värdiga en barnbok. 

Visst finns det saker som är något mer komplexa inom området ekonomi. Men lika lite som du behöver vara skicklig med symaskinen för att sköta påklädningen eller VVS tekniker för att gå på toaletten så behöver du har flerårig utbildning för att sköta en ekonomi på nivån "mindre pengar ut än in..." vilket räcker långt för de flesta. 

Hur är det med dig? Känner du nån som klarar av att gå på toaletten själv? 

Anonymous's picture
kilo (ej registrerad)

Jag tror vissa lurar sig själva, medvetet eller omedvetet. De säger att de inte skulle låna    för att resa med hela familjen till Asien över julhelgen. Så den resan sparar de ihop pengarna och betalar från sparkontot. Men sen går de till banken och lånar ungefär lika mycket pengar de just gjort av med för en renovering med motivet att "det är ju en investering!"

 

KronanTillMiljonen's picture
19
46
3
0
KronanTillMiljonen

Har faktiskt också funderat i samma banor :)

En kompis till mig fortsätter ta dessa SMS-lån och gör kontinuerligt av med mer än vad han får in. Lite som alla personer vi sett genom åren i Lyxfällan.

Minns att jag läste någon statistik om hur många som faktiskt har 0 kr kvar på kontot när lönen kommer in...eller mindre. Statistiken har jag inte i huvudet men det var skrämmande :D

Riktigt trevlig helg på dig Farbror Fri!
Roligt att jag hittat till din blogg här på Tradevenue

Vad är egentligen fördelarna med Tradevenue?

Anonymous's picture
Carl (anonym) (ej registrerad)

Hej Farbor fri,
Nedan inlägg är en respons mot din fundering men inte mot dig egentligen utan mot denna typ av inlägg som man kan läsa om i bloggosfären. Ber om ursäkt om det långa inlägget :)

Jag håller i grund och botten med om förvånningen över hur dåliga folk är att handskas med pengar och sitter själv och svär och klankar ner lite självgott när jag ser exempelvis lyxfällan. Å andra sidan kan jag samtidigt, till skillnad, från många andra i bloggosfären ha FÖRSTÅELSE för beteendet. Detta eftersom jag själv tidigare ej var ekonomiskt lagd.

Fram till för för ca 3 år sedan levde jag lön-till-lön. Det jag fick in gick likväl ut på mat, nöjen och resor. Mitt tankesätt var att rik föds man till alternativt är en av få som lyckas bli VD/Delägare. Jag tänkte att i Sverige går det inte jobba sig rik då allt går i skatt ändå så varför ens försöka. Mina föräldrar har levt på samma sätt i hela mitt liv trots att de är akademiker. Jag visste helt enkelt inget annat. Skillnaden mellan mig och lyxfällan är egentligt bara att min mor tidigt präntade in i mig att "lån är fullt" "och aldrig ta något på avbetalning" vilket jag är evigt tacksam för. Jag levde alltså, tro det eller ej från lön till lön med:

* lön på över 40 kSEK
* jobb i finansbransch
* normalbegåvad

Anledningen var helt enkelt att jag inte visste bättre och ej hade positiva förebilder och alltid tänkte som "poor man" i boken "rich man, poor man". Det var ett jäkla tycka synd om sig själv och "det är ändå ingen idé".

Vändpunkten för mig blev att jag började läsa bloggar. Numera lägger jag undan ca 15 kSEK i månaden utan att jag upplever att jag får varken mindre upplevelser eller lägre materiell standard och jag har me och mer börjat anamma "peak stuff" och blir äcklad av all slösaktig konsumtion. Det jag vill säga med detta är helt enkelt bara att bara för att jag numera är frälst, skall man passa sig för att sitta på höga hästar och klanka ner på "folk" i onödan. Hur folk beter sig måste sättas i sin kontext och var de kommer ifrån. Jag försöker försiktigt beröra ämnet för nära och bekanta som inte har blivit frälsta i sparandet och komma med lättare råd och försökte ändra mindset men på grund av att jag själv har varit har jag förståelse för att det är svårt.

 

Tack för en bra blogg!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo, Kronan och Carl och tack för era kommentarer,

Kilo - just det där beteendet med lån är lite roligt. Man sparar till en resa men lånar till renovering och bil..och slår sig sedan för bröstet för att man "aldrig lånar till konsumtion"...dubbel fel för det första så är hus och renovering i hög grad konsumtion om man inte köper en klassisk bil som investering eller renoverar ett kök som har 30 år på nacken. 

Kronan - på något vis så handlar det om att det är OK att inte ha koll på sin ekonomi, något man skämtar om. Men gud förbjude den som ramlar av den slaka linan..som verkligen faller ner i lyxfällan...då får man "skylla sig själv". Vi kan inte uppmana ett högrisk beteende och sen vara förvånade att vissa faller dit tycker jag. När någon pratar om att lönen är slut innan månaden på jobbet borde det vara samma varningstecken som när någon pratar om osunda vannor med alkohol....Vad gäller tradevenue så finns det väl två fördelar. 1. Det blir en liten community här med folk som skriver om ekonomi på olika sätt. 2. För mig som "topbloggare" får jag lite betalt för att skriva vilket gör det möjligt för mig att fortsätta skriva och kanske driva en del andra projekt utan förlust (tänkte faktiskt skriva ett litet inlägg om dessa tankar så kanske kommer senare).

Carl - yes jag inser det och jag har också haft en del osunda beteenden med pengar under några år mellan 20-27 ungefär. Problemet är att det känns som att många verkar tycka det är så OK att inte ha koll på sin ekonomi. Det borde vara lika pinsamt att inte ha koll på ekonomin (basalt men behöver inte vara någon supersparare eller investerare) som det skulle vara att komma till jobbet utan brallor. Dock ralljerar jag lite i inlägget för även jag har lite större förståelse för dem som har dålig kolla på ekonomin än dem som kommer byxlösa:-) Detta på grund av bristen på ekonomiska förebilder precis som du säger. 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Hej.

Jag tror att det är som med matematik, man vill kokettera och vara "fin" med att inte förstå sig på ekonomi. för det är ofta man hör "jag förstår mig inte på matematik", men skulle man säga "jag tycker det är tråkigt att gå på konstutställningar" så anses det näst intill vulgärt.

För hur kommer det sig annars att de flesta kan rabbla alla Nobelpristagare i litteratur (och deras verk) sen 50-talet, men ingen minns vad den senaste kemipristagaren heter?

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej Spargrisen och tack för din kommentar, 

Jag vill ge dig rätt och fel. Det finns verkligen en tendens att koketera med att man är dålig på matematik och det spiller nog över på ekonomi. Tror även det finns något fin kring "att inte bry sig om pengar" även om det blir lite bakvänt för det finns ingen som behöver bry sig så mycket om pengar som den som inte har koll på sin ekonomi.  

Däremot tror jag att nobelpriset i literatur är det mer folkliga då många kan komma att läsa författarna som förströelse...jag läser till exempel Selma Lagerlöfs (Litteratur 1909) Nils Holgerson för sonen nu på kvällarna men att läsa kemipristagaren från samma år Wilhelm Ostwald hade nog varit lite svårsmällt som kvällsunderhållnining:-) 

 

Anonymous's picture
Erik (ej registrerad)

"erkänner att de inte har någon koll på sin pension (för det är ju så svårt) detta trots att pensionsmyndigheten presenterar pensionen med illustrationer värdiga en barnbok"

Jag är en av de som anser att det där med pension är skitsvårt. Och det trots att jag har väldigt bra kontroll på min ekonomi i övrigt. Problemet med pensionen är antaganden man behöver göra för att få fram den där fina barnboksillustrationen. Men eftersom man matat in en massa gissningar: räntan, inflationen, din framtida lön, hur länge du jobbar, om du tänkt bli sjuk osv får man bara ut en gissning i resultatet också. Det resultatet är dessutom offer för politikerna: ändrade skatter, ändrade regler i avsättningar och alla tänkbara (och otänkbara) stollerier de vill hitta på. Kort sagt så anser jag att den som påstår sig ha koll på sin pension har ingen koll...

Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Ett riktigt intressant inlägg i ett ämne som aldrig upphör att förvåna mig. Personligen tycker jag att vi borde ha ett obligatoriskt ämne i skolan som heter vardagsekonomi (fast egentligen borde det inte behövas, det borde föräldrarna sköta).

Jag gillar verkligen vinkeln och rubriken på inlägget!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej Erik och Aktiepappan och tack för era kommentarer,

Erik - håller med dig om att det är svårt att spå framtiden men det är inte samma sak som att pension är svårt. Pension är en funkion av mängden pengar som sätts av och avkastningen. Däremot finns ju alltid risken att framtiden inte blir som man har tänkt sig eller att världen så som vi känner den inte lägre finns till när vi ska gå i pension...och då gäller ju inga kända regler...det senare är dock inte för att pension är komplicerat utan för att det är omöjligt att förutspå var världen kommer vara om 10-20 eller 40 år. 

Aktiepappan - absolut borde det vara ett obligatoriskt ämne i skolan inte minst för att uppfylla det utjämande uppdraget för många har ju inga bra förebilder hemifrån. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar