Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Kick-off och uppföljning?

Sedan ett antal år tillbaka så har jag och frun två tillfällen per år när vi sätter oss ner och går igenom våra mål både i form av utvärdering men också för att skruva till dem om vi vill ändra något i de kortsiktiga prioriteringarna.  Detta blir en form av kombinerad kick-off och uppföljning!

Det brukar sammanfalla med våra födelsedagar (min infaller på våren och fruns på hösten vilket gör att det blir en bra period emellan). Då bokar vi hotell och går ut och äter tillsammans utan barn hängande i benen. Oftast så äter vi middag på något trevligt ställe och om vi känner för det går vi på bio, konsert eller något annat under kvället och pratar kanske lite löst kring var vi är på väg, vad vi är nöjda med och vad vi vill förändra.

Dagen efter äter vi hotellfrukost och vanligen äter vi även lunch ute innan vi åker hemåt och då tar vi fram lite papper och tittar på de mål vi har satt upp...hur har vi lyckats så här långt? Tror vi fortfarande på målen som vi satte upp i början av året eller behöver de justeras och hur ser vi på framtiden på lite längre sikt 2-5 år?  

Nu till helgen är det dags igen för ett sådant tillfälle, frun fyllde år förra veckan men då var det väldigt intensivt med tjänsteresor och besök så vi valde den kommande helgen istället. Barnen är hos mormor och morfar och har det bra och ikväll tar vi in på hotell. Nu ska målen 2016 utvärderas och möjlighen uppdateras för de två sista månaderna. Vi kanske så smått funderar på vad vi vill göra under 2017 och de närmaste åren. 

Det kanske låter tråkigt men vi tycker att detta är superroligt och framförallt utvecklande. Det gör att vi gemensamt kan fokusera på vad vi tycker är viktigt. Vi skapar gemensamma mål istället för att bära våra egna mål inom oss. Vi prioriterar på ett sätt som gör att vi hinner med både praktiska saker och roliga saker så att inte det ena eller det andra fullständingt tar över. När vi av olika anledningar inte riktigt kunnat göra detta märker vi direkt hur våra prioriteringar blir luddiga i kanterna och också hur vi får väldigt olika syn på vad vi kan/bör göra på kort och lång sikt. Därför skulle jag rekomendera till alla att försöka göra detta på ett sätt som passar er. 

Gör du och din partner någon liknande ? Hur ser er process ut och hur ofta sätter ni er ner och funderar? Har ni försökt men misslyckats? Vad var det som var svårt? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Kan bara säga grattis!

Min fru (som så många andra!) är inte intresserad av ekonomi eller investeringar. Hon är ekonomiskt klok, men ser "investeringar" mest som bluffbolag och "ruffel o båg". Det är tyvärr ett ganska vanligt fenomen att se på börsen som ett oseriöst ställe som man skall hålla sig borta ifrån. Så det blir sparpengarna på banken istället, till nollränta !!

Och tyvärr är det svårt att ändra synsätt när man blivit "vuxen". Självklart finns det många oseriösa bolag (de allra flesta som är onoterade, IPOs och på småbörserna !! enligt mig) men det finns också många bra och framgångsrika bolag (på LC o MC) på börsen som man med gott samvete kan investera i.

Besser

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Tycker dettaär en av era största styrkor. Att ni kan sätta er ned tillsammans och med lika mycket intresse och glöd sätta gemensamma mål för er!

Anonymous's picture
Omedvetenellerm... (ej registrerad)

Jag tycker inte det låter ett dugg tråkigt, utan helt underbart!
Tänk vad härligt att gemensamt planera framtiden och nuet!
Jag tror alltför många par inte pratar ihop sig utan man går och TROR sig veta hur man som par vill att det gemensamma livet ska se ut, men så plötsligt visar det sig att man inte alls är på samma våglängd och det där man har trott handlar egentligen bara om ens egna önskemål.

Hoppas ni har en riktigt fin och givnade helg!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer,

Besser - vi pratade faktiskt om din kommentar på fredag morgon vid frukost och det är så svårt för oss att förstå hur man kan leva ihop om man inte delar en gemensam plan. Pengar är ju i och för sig sekundärt och bara ett verktyg för att nå det man vill åstadkomma men att ha en gemensam plan känns livsviktigt i den planen är ju pengar en del för allt man gör har ju påverkan på ekonomin på ett eller annat vis. 

David - helt klart är det en styrka och jag har svårt att se hur det skulle funka annars. Vi är bara "OK" var för sig men fantastiska på att åstakomma saker tillsammans. 

Omedvetenellermedvetenkonsumtion - det är väldigt viktigt att kalibrera in så att man är på samma våglängd som sin partner. Vi märker att bara det faktum att vi har ändrat så mycket i våra liv nu under våren och sommaren och inte hunnit sitta ner tillsammans förän nu gjort att vi börjar sväva iväg och har en oklar bild av vad vi vill åstakomma. (Efter helgen börjar det dock bli mer klart) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar