Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1329
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Konsument, producent, materialist?

Fram till någon gång under första halvan av 1900-talet så var en majoritet av människorna i sin vardag i huvudsak producenter. Man producerade mycket av det man själv använde och bytte delar av detta mot annat man behövde. Sen hände någonting i och med massproduktion så blev vi i huvudsak konsumenter. 

Visst vi ingår fortfarande om vi jobbar i något form av produktionssystem men det är ganska otydligt för många vad vi skapar. Om du sitter på IT avdelningen på ett industribolag, som administratör inom vården men även som arbetare vid ett löpande band så är det ganska otydligt vad du egentligen producerar. Du är en liten kugge i ett större sammanhang. I det större sammanhanget producerar vi mer än någonsin men individen känner sig allt mindre som producent. 

Under samma tidsperiod har vi blivit mer och mer konsumenter. Det som visar vilka vi är är vad vi konsumerar. Vilka kläder vi har på oss, vilken bil vi kör, hur vi har renoverat köket med mera. Det är otydligt vad vi producerar men det är väldigt tydligt vad vi köper för den inkomst vi får. 

Det innebär om man överdriver något att vi är vad vi köper..kanske till och med i högre utstreckning än att vi är vad vi äger. Det vi redan äger falnar snabbt i en ständig process av utbyte. Den gamla bilen blir osynlig, badrummet som var nytt för ett år sedan börjar blekna till ett minne och snart måste något nytt köpas in för att livet ska vara värt att leva.

Tvärt emot vad som ofta sägs tror jag dock inte att vi har blivit mer materialistiska snarare tvärt om. Tidigare generationer brydde sig verkligen om de (få) materiella tillgångar de hade. Vi är mer fokuserade på att köpa nytt.

Frågan är bara vad detta gör med oss? Om saker är till för att konsumera inte producera? Om vi inte bryr oss om våra gamla saker utan hela tiden är på jakt efter nästa leksak? Vad gör det med relationer...ska de också bytas lika ofta som bilar, kök och mobiltelefoner? Vad gör det mer oss som människor när inget består? Intresserad av era reflektioner kring detta! 

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Spot on!

 

för oss som det "bruksvärdet" är det intressant att stå bredvid och titta på alla konsumenter och materialister. 

Anonymous's picture
Eva (ej registrerad)

Intressant fundering! Tror att man lättare ser på varandra som objekt idag än tidigare. Trots att vi borde (och kanske också är i slutändan?) vara mer beroende av varandra än av saker, pengar och yttre tryggheter som inte direkt relaterar till personliga relationer, så har människor eller relationer till människor reducerats till objekt.

Vi socialiserar med dem som intresserar oss som objekt för ett syfte,  t ex som bekräftar oss, ger oss direkt utbyte, är nyttigt eller på annat sätt givande - för mig som ser mig som "fri individ" (fri från relation och tyngande ansvar inför min nästa?) och inte som en person i kontakt med andra personer!

Visserligen tror jag också att det i stor utsträckning alltid delvis varit så förstås men tror att den utjämnande aspekten, dvs den andra sidan (eller tredje, fjärde vem vet hur många aspekter som kan finnas) där ömsesidiga beroenden och kanske till och med kärlek finns med som sätt att relatera är mindre framträdande då den inte uppmuntras eller man tappat tron på dess värde (ekonomiska värde?!). Denna utjämnande aspekt handlar om "vi", ömsesidigt och osjälviskt givande och tagande, tålamod och uthållighet, trohet, aktiv vilja,  långsiktighet, kamp i motvind, hantera förluster, hantera löften, acceptera realism, fokusera på "det goda livet" inbegripande fler än jaget framför personlig lycka mm.  

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej David och tack för din kommentar. Visst är bruksvärdet det viktigaste och ofta väldigt svagt länkat till en varas pris eller ålder. Tur för oss som försöker leva lite mindre ineffektivt att det trots allt är så enkelt:-) 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Eva och tack för din kommentar. Inte säker på att jag följer alla dina funderingar rakt igenom men håller med om att det kan finnas en tendens att börja se på medmänniskor som några som ska vara till "nytta" i första hand. Det blir lite som med "nätverkande" där man ska träffa och umgås med männskor som hjälper en att ta sig frammåt istället för helt vanligt socialt umgänge där man väljer att umgås för att det är roligt och trevligt. Jag kan tycka att både och har en plats men om det blir för mycket av "nätverk" och för lite "vanligt umgänge" så blir livet ganska ytligt. 

Anonymous's picture
http://enkronaa... (ej registrerad)

Du är en fantastisk förebild. 

Jag har precis startat en egen blogg, hoppas du vill följa min resa!

http://enkronaarborjanpaenmiljon.blogspot.se

Anonymous's picture
http://startaom... (ej registrerad)

Väldigt intressant.  Jag tänker bara på min mormor som har haft samma soffa nästan halva hennes liv. Hon springer aldrig på ikea. Köper aldrig nya blommor utan tar skott ifrån hennes nuvarande blomsterprakt. Hon har få men väldigt nära vänner , och de är nästan som blodssytrar. Mamma är något mitt emellan, och jag är bara katastrof!  På tre generationer. Skrämmande. Jag hoppas bli mer och mer lik min mormor. Tack för insikten!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar