Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Lägre arbetstid...men troligen inte 6 timmars arbetsdag!

Mänskligheten har under de senaste århundradena lyckats effektivisera vår produktion mångfaldigt av både materiella saker och service. Bara sedan 70-talet har vi dubblat vår produktivitet per arbetad timme här i landet. 

Under de första 70 åren av 1900-talet så tog vi ut en betydande del av denna produktivitetshöjning i lägre arbetstid (5 dagars arbetvecka, 5 veckors semester). Då de flesta jobbade i kollektiva yrken så som industriproduktion, skogsbruk, jordbruk och inom välfärdssektorn så funkade detta bra som modell och dessutom var tillväxten så stark att det räckte både till radikalt ökad standard och lägre arbetstid. Idag ser dock arbetslivet väldigt annorlunda ut och det är nog ganska svår att sänka arbetstiden på samma sätt för alla. Däremot så tror jag att det skulle vara möjligt att sänka arbetstiden om man istället tog en mer pragmatiskt hållning och anpassade till olika yrken och situationer. Vi har dessutom en materiell standard som inte behöver höjas längre varför vi skulle kunna avstå från ytterligare materiell välfärd till förmån för annat. 

Vissa jobbar i ganska fysiskt slitsamma jobb där man jobbar i arbetslag och där kanske det skulle vara alldeles utmärkt att jobba 6 timmar om dagen och få fler kollegor att dela jobbet med . I andra yrken skulle kanske 4 dagars vecka funka fint och i ytterligare något så kanske man skulle kunna få mycket mer semester? Hur som helst tror jag att det är naivt att tro att vi kommer få en förändring av arbetstiden enligt en tidigare norm där det är lika för alla. Mitt tidigare jobb var något som det funkade ganska bra att vara föräldraledig ifrån. Att vara borta i ett år innebar att arbetsgivaren fick hitta andra lösningar. Däremot när jag väl var tillbaka på jobbet så förväntades jag vara tillgänglig i stort sett dyngnet runt. En 6 timmars arbetsdag hade inte passat jobbet. I detta fall kanske man hade kunnat ta ut arbetstidsförkortningen via ett sabbatsår var 4:e år? 

Undertiden som vi väntar på att arbetslivet förändras så finns det dock inget som förhindrar att vi tar saken i egna händer. Vi har alla rätt till föräldraledighet när vi har små barn så både pappor och mammor borde utnyttja detta till fullo. Vi har rätt till deltid och vi kan konsumera mindre och spara mer vilket innebär att vi kan ha möjlighet att ta längre (tjänst) ledigheter elller bli helt fria. Vi har fantastiska frihetsgrader redan vi som haft turen att leva i detta land så det är bara att fånga dem och göra så gott man kan utifrån nuvarande förutsättningar....Ni ska se tids nog kommer resten av samhället efter! 

Taggar (blogg): 
Snålvargen's picture
11
13
1
0
Snålvargen

Bra reflektion, håller med om att 6 timmars arbetsdag inte är en tillräckligt flexibel lösning. 

Blir lite nyfiken när du skriver alla har rätt till deltid. Finns det någon rättighet till deltid som folk kan utnyttja?

Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

I sista stycket slår du huvudet på spiken. De som skriker efter sex timmars arbetsdag verkar tro att det finns något slags deltidsförbud. Vad de egentligen menar är ju att de på arbetsgivarens eller statens bekostnad vill ha en 33-procentig löneökning.

Snålvargen: Om du har barn. Det här jävla landet är skapat för föräldrar ;-).

Anonymous's picture
Kristin (ej registrerad)

Fast att förväntas vara tillgänglig dygnet runt är ett relativt nytt fenomen, har märkt enormt stor skillnad de senaste 10 åren. För 10 år sedan hade jag en stationär dator på jobbet och hade inte ens en möjlighet att logga in hemifrån. Nu har alla laptops och smartphones, och många väljer att vara tillgängliga alltid, oavsett om de vabbar, är sjuka eller har semester. Många upplever det kanske som vad som förväntas, men man väljer själv och det går att sätta ramar kring sig själv och sin arbetstid.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hejsan och tack för era kommentarer,

Snålvargen - mycket riktigt som sparo säger så är rätten till deltid bara för föräldrar och endast för dem som har barn som är under 8 år...skönt att man inte har nått ansvar för dem efter de fyller 8...har hört att tonåringar kan vara sjukt dryga:-) 

Sparo - jag tänker mig att vi tar ut mindre tid istället för högre lön..inte att man ska kunna få högre lön och lägre tid...den kalkylen går inte ihop....förutsatt förstås att folk verkligen gör nått vettigt i 8 timmmar på sina arbetsplatser vilket jag i många fall tvivlar på...med tanke på vår generella materiella standard så borde varje vettig människa välja mer fritid framför mer jobb...och möjligheten finns redan idag man måste bara hitta sin egen lösning. 

Kristin - jag håller helt med dig men när väl datorer och telefoner finns så blir det vansinningt svårt att bestämma sig för att vara den enda som inte är tillgänglig. Jag har haft det rätt bra på semestern men däremot i arbetsveckorna så kunde det ringa nästan när som helst. På samma vis upplever jag att det lite har blivit när alla har två bilar i varje familj (när jag var liten på 80-talet kände jag inte en enda som hade det..och det var i ett välmående medelinkomstområde) då blir acceptansen för att någon behöver springa ifrån mötet exakt klockan 17 för att ta bussen eller samåka väldigt liten...Om man inte vill bli en väldigt dryg och på tvärs människa på jobbet så tror jag att det finns sätt att gå emot strömmen och samtidigt funka bra i arbetssituationen..men då måste man vara anpasslig enligt vad jag beskriver ovan. 

Anonymous's picture
kilo (ej registrerad)

I diskussioner om kortare arbetstid och motsvarande lägre lön får jag ofta hör att man "vill ju inte jobba mindre om det ger mindre lön". Då brukar jag fråga varför de inte jobbar längre, skaffar extrajobb eller jobbar mer övertid för då skulle de ju få ännu mera pengar. Men där brukar det bli mothugg med svar som "jobba mera det vill jag banne mig inte".

Följdfrågan från mig brukar bli varför just 8 timmar om dagen, 40 timmar i veckan, pension vid 65 års ålder är så heligt för dem och måste vara skrivet i sten?

Då kryper det ofta fram att de har lagt sig på en konsumtionsnivå som kräver just den nuvarande lönen och att de därför måste jobba just så mycket som de gör även om de egentligen inte vill.  

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tack för din kommentar, 

Ja där tror jag nog att du kommer till en stor del av var skon klämmer. Oavsett hur mycket personer tjänar så tenderar de att göra av med varenda krona (eller åtminstonne 99%...om de sparar "några hundra till pension" som banken säger man ska göra) och då är det svårt att se hur man skulle kunna gå ner i lön. Samtidigt är det mycket få (vilket jag visat med 100-tals exempel på bloggen) som faktiskt bara lägger pengar på livets nödtorft. 

Det är ju också mystiskt som du säger att alla verkar vilja byta just 40 timmar i veckan mot pengar men varken 30 timmar mot mindre pengar eller 50 timmar mot mer pengar...väldigt konstigt...

Anonymous's picture
ninni (ej registrerad)

Jag reagerade också på det där med "rätt till deltid". Mycket riktigt, som Sparo säger: det här jävla landet är skapat för föräldrar. Jag skulle gärna ha mitt nuvarande jobb på deltid, men eftersom jag har ett chefsjobb så är min arbetsgivare inte villig att tillåta detta, tydligen behövs det chefande på heltid just på min position vilket är en skitlöjlig inställning eftersom arbetsgivaren skulle vara så illa tvungen att tillåta det om jag hade barn i rätt ålder. 

Nej, jag vill inte byta jobb, jag trivs bra med jobbet. Jag önskar att det verkligen fanns en rätt till deltid för alla. 

Anonymous's picture
Kristin (ej registrerad)

Det kan vara svårt men är inte omöjligt :) Och framförallt så har man rätt att koppla ner när man lämnar arbetsplatsen, oavsett vilken position man befinner sig på. Min man har ett jobb där hans kollegor väljer att vara tillgängliga på semestern, men han är inte det utan stänger av sin jobbmobil. Däremot lämnar han ut sitt privata nr till sina närmsta kollegor, vilket säkrar att ingen ringer såvida det inte verkligen är akut, tror det har hänt 1 gång hittills. Han väljer också att antingen stänga av sin jobbmobil eller inte svara i den om det ringer utanför arbetstid, vilket lär kollegor att han är tillgänglig på arbetstid och hittills har det inte varit något problem. Jag upplever att många av de saker som upplevs akuta egentligen inte är det, utan det är mer ett invant beteende. När alla är tillgängliga 24/7 så anpassar man sig efter det, men oftast så fungerar ingenting sämre av att man fortsätter kl 8 med det man inte hann klart till kl 17 dagen innan. Jag upplever också att detta kan göras helt utan att man ses som dryg eller på tvärs, jag tror inte att varken jag eller min man uppfattas så iaf :) Vi befinner oss båda i IT/management-organisationer där flertalet av våra kollegor väljer att göra annorlunda, men det fungerar ändå bra att begränsa arbetstiden till 40 h, och för min del att tågpendla vilket gör att jag oftast har en fast tid att passa. Vi värderar vår fritid tillsammans högt, och att bli bättre på att begränsa arbetstiden har ökat både vårt välmående och känslan av frihet.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Ninni och Kristin och tackar för era kommentarer, 

Ninni - ja vissa saker är faktiskt riktigt bra för föräldrar...dock skulle jag tro att alla som väljer att inte ha barn har betydligt större frihet trots dessa förmåner. Bara en sådan sak som att behöva förhålla sig till skolplikt...begränsar en hel del. 

Kristin - jag tror att detta är väldigt personligt både vad gäller arbetstagaren och arbetsgivare/chef. Det går många gånger att göra saker ganska annorlunda jämfört med andra med lite smidighet och känsla för vad situationen kräver. Om man själv är lite flexibel så brukar man kunna kräva det samma av arbetsgivaren..ett givande och tagande helt enkelt. 

Anonymous's picture
ninni (ej registrerad)

Visst har vi icke-föräldrar större frihet på många sätt, där säger jag inte emot dig. Däremot kan vi ju ha andra skäl till att vilja gå ner i tid, som till exempel att få mer tid för sina gamla föräldrar (du vet, det där som vissa drar till med som skäl för att skaffa barn dvs att ha någon som tar hand om dem på äldre dar... :-) )

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar