Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - mer av något bra är inte alltid bättre!

Under rubriken fredagsfunderingen så brukar jag skriva av min filosofiska funderingar drivet av sådant jag själv gått och funderat över, kommentarer på bloggen eller ämnen som diskuteras i media. I mina blogginlägg har jag vanligen än väldigt stark personlig åsikt men när det gäller fredagsfunderingarna så är de mer ofärdiga tankar som jag hoppas kan uppmana till en diskussion som gör att både du som läsare och jag själv lär mig mer och kommer fram till nya tankar.

 

Veckans fredagsfundering handlar om att mer av något bra inte nödvändigtvis är bättre. Tycker att jag ser tendenser i vårt samhälle som leder till överkonsumtion och övertro på gamla lösningar då ”det funkat förut” ska ta några exempel på vad jag tänker från helt olika områden av livet och samhället.

 

Automatisering och effektivisering av jordbruket - har gjort våra liv mycket bättre och där tidigare större delen av befolkningen fick nära nog jobba ihjäl sig i jordbruket och maten ändå inte räckte så kom vi till ett läge där en liten del av befolkningen kund producera mat till resten som därmed kunde syssla med annat. Men sen når man en gräns, det kortsiktigt mest rationella är att köpa mycket mat från andra länder…men är det bra i längden? Storjordbruk blir ännu större och mer av ”köttfabriker” där fabrikören kanske inte alltid känner lika mycket för djuren och naturen runt omkring sig. Att köpa in gödsel och foder är kortsiktigt mer lönsamt men är det bra för naturen?

 

Urbanisering - som en effekt till stor del av möjligheten att framställa föda med färre anställda så kunde fler flyta till samhällen och där skapades företag där man kunde jobba och framställa nya varor. Mänskor flyttade närmare varandra och samvaro gjorde att idéer blandades och kultur utvecklades med mera. Men bara för att urbanisering är bra/naturlig så betyder det kanske inte att större är bättre. Idag i Sverige upplever jag att småstaden många gånger är baktalad som ”tråkig” men den är också mycket praktisk då allt finns inom bekvämt cykelavstånd och man slipper de nackdelar som kommer av att för många människor bor på en liten yta. Om urbanisering i all oändlighet är bra så skulle vi tillsist alla leva i en enda stor stad hur skulle det vara? Dessutom så gör ju digitaliseringen att jag kan sitta var som helst och skriva detta som ni sedan kan läsa var som helst så frågan är om jag behöver flytta till storstán för att vara ”kreativ”?

 

Resor, restauranger och andra nöjen - visst är det kul att resa till andra länder men även inom Sverige och visst är det härligt att gå på en bra restaurang och en konsert. Men blir livet verkligen bättre av mer? Om man går från noll aktiviteter till en så ökar livskvalitet mycket och man uppskattar verkligen detta tillfälle men från 1-2 är ökningen av livskvalitet mindre och tids nog blir man så avtrubbad och man hör uttryck som att veckan på Kanarieöarna ”var OK” eller ”maten på restaurangen var god…men lite tråkig”, konserten var ”så där” och bio filmen var ”inte lika bra som den vi såg igår”.

 

Träning - de allra flesta i Sverige skulle nog må bra av att röra på sig mer. Skillnaden mellan att vara stillasittande och att ta en 30 minuter lång promenad varje dag är enorm på hälsan och om man lägger till lite övrig träning så mår man väldigt bra. Däremot är jag inte säker på att det (med mindre än att man tänker sig att leva på sin elit idrott) per definition är bra med all träningshets. Kommer vi få en generation (50-talister) som när de blir äldre består av två grupper…en med övervikt och hjärtproblem på grund av för lite aktivitet och en annan med utslitna knän, fötter och leder på grund av för mycket aktivitet?

 

Exemplen skulle kunna göras många fler, mat, vin, öl, tv-underhållning med mera, trevligt i lagom mängd men kan vara förödande i överflöd. Detta får mig att tänka på en låt av Emmylou Harris ”Deeper well” som handlar om hur den som blir beroende av något hela tiden måste leta sig djupare för att få en kick…längre ner i den mörka brunnen….

 

Hur reflekterar ni över detta? Är mer av en bra sak alltid bättre? Är det i människans natur att alltid övergöra allt?  

 
Taggar (blogg): 
Adam Kruse's picture
2
1
0
0
Adam Kruse

Bra inlägg!

I stora drag kan jag instämma med det du säger. 

Intressant med resongemanget kring "resor & nöjen", jag tror att livet överlag skulle vara tråkigt om man får/gör för mycket av en aktivitet. Människan gillar rutiner och förutsägbara dagar, även om en stor massa skulle dementera detta. Tror att vi växer som mest när vi utsätts för olika situationer och upplevelser!

 

Tror verkligen inte att mer av en bra sak är alltid bättre. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1407
64
0
Fantastiska Far...

Adam Kruse: Bra inlägg!I stora drag kan jag instämma med det du säger. Intressant med resongemanget kring "resor & nöjen", jag tror att livet överlag skulle vara tråkigt om man får/gör för mycket av en aktivitet. Människan gillar rutiner och förutsägbara dagar, även om en stor massa skulle dementera detta. Tror att vi växer som mest när vi utsätts för olika situationer och upplevelser! Tror verkligen inte att mer av en bra sak är alltid bättre. 

 

Tackar för din kommentar. Jag tror absolut att man får en avtrubbning när och i vissa fal till och med negativ marginalnytta av mer när man nått en viss gräns. 

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)


Jag kan bara instämma i det mesta du skriver. Jag har länge hävdat att vi hade behövt ta ett steg tillbaka från den moderna utvecklingen för att det i längden ska vara hållbart. Jag tror inte på "köttfabriker" utan jag tror på att det behöver vara lönsamt att driva mindre jordbruk, mer ekologisk odling och djur som får beta och leva ett naturligt liv är bättre ur alla aspekter. Tror också att människan idag är mer ensam än vi mår bra av, vi är trots allt flockdjur. Jag ser många fördelar med att flera generationer lever tillsammans som man gjorde förr - föräldrar får avlastning, de äldre kan passa de mindre barnen vilket alla gynnas av osv. Därmed inte sagt att jag själv bor granne med mina föräldrar så jag vet inte hur det ska lösas praktiskt ;) Men funderar mycket i de banorna och det är väl alltid en start.

Gällande restaurang och nöjen så tillhör jag en av dem som "fallit offer" för exakt det du beskriver. Jag och min man lever typiskt "tinkies"-liv (two incomes no kids) i en storstad, vi är matintresserade och har provat massa restauranger, tills vi insåg att vi var ganska blasé och sällan var riktigt nöjda. Nu har vi tagit ett steg tillbaka, och restaurangbesök blir nu något vi både ser fram emot och njuter av.

Gällande träning så är det också helt snedvridet i dagens samhälle. De flesta sitter stilla framför en dator hela dagarna och framför TVn på kvällarna, men så kompenserar man det med hård träning som spinning, crossfit eller liknande 2-3 ggr per veckan, men faktum är att det ur hälsosynpunkt inte blir någon kompensation, så länge vardagen är stillasittande. Det hade varit bättre om de istället t ex stått upp och jobbat delar av dagen och sett till att få 30 min promenad per dag. Vardagsrörelsen är det viktigaste för vår hälsa, och annan tuffare träning bör läggas till som bonus först efter att vardagsmotionen är på plats. Men att säga att man tagit en promenad ger inga applåder precis, medan att berätta om träningsvärk osv ger beundrande kommentarer.

Mycket som är galet i dagens värld helt enkelt men mycket som är bra också :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1407
64
0
Fantastiska Far...

Hej Tove, och tack för din kommentar. Jag har också varit där både privat där vi tidivis åt väldigt mycket ute under några år men också genom yrket där jag har besökt många fina restauranger...det är härligt vid enskilda tillfällen men det går snabbt och bli avtrubbad och jag kommer ihåg gånger när jag suttit på "fin restaurang" och längtat efter en spagetti och köttfärssås hemma:-) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar