Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1333
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - När har man sparat?

Vadå...vad menar han den där farbrorn? Det är väl ingen fråga..spara är att spara..eller? Nä uppenbarliten är det inte så enkelt för varje dag får jag reklam meddelanden som säger saker som "köp fler, spara mer"! Man hör också ofta personer säga att jag sparade 100 kr när jag köpte den här tröjan. På grund av den här begreppsförvirringen tror jag att många tycker sig spara hela tiden men får ändå aldrig något över..och blir därför lite uppgivna. 

Det är därför viktigt att sätta referensen för när man sparar, om jag tillexempel köper en basvara, säg mjölk och kan få den billigare så skulle man kunna säga att jag sparat...men om referensen är att dricka vatten så har jag ju faktiskt gjort av med mer pengar. På samma sätt om jag har tänkt mig att köpa en tröja till sonen och på butiken upptäcker att det finns ett erbjudande om att få 3 för 2..har jag då sparat eller slösat?

Referenser kan se ut på lite olika sätt inom olika områden i livet:

  • När det gäller mat har vi  tillexempel bestämt oss för att 3500 kr per månad i kostnad är en rimlig nivå..sen fokuserar vi på att få så bra mat som möjligt för pengarna snarare än att försöka spara ytterligare. I detta fallet är det i strikt mening inte en "besparing" men väl större värde per spenderad krona. 
  • När det gäller kläder går jag tillväga så att jag skriver upp en lista på det som jag behöver inom 6 månader. Jag har ett tänkt pris (60-70% av ordinarie) och sen försöker jag hitta bra erbjudanden på just detta som förhoppningsvis leder till ytterligare besparingar. Viktig princip här är att inte springa iväg och köpa något man inte behöver bara för att det är billigt! Här handlar det fortfarande om att sänka kostnaden per plagg, men med en tydlig bild av exakt vad det är som behövs. 

 

Vad är din referens? När tycker du att du har sparat?  

Anonymous's picture
Trixan (ej registrerad)

Om vi tar ditt ena exempel och köper en planerad tröja och den just då är 100 kr billigare än tänkt. Om vi då sätter undan de pengarna då kan jag tycka att vi sparat 100 kr, impulsköper vi ex strumpor för pengarna har vi inte sparat något alls, tvärtom. :)

Det stör mig dock ännu mer när någon, obetänkt förmodligen, säger att de "tjänat" 100 kr i samma situation. Det är ju ingen som sticker åt dig en 100-lapp för att du köper tröjan. Tjänar pengar gör du när du får ersättning för utfört arbete i olika former. 

Bara en liten tanke såhär en fredag morgon/förmiddag ;). Trevlig helg till er!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej Trixan, tack för din kommentar. Precis så som du säger finns det en fallgrop i att man försts sparar och sen köper något annat (som man egentligen inte behöver) för pengarna så att besparingen går om intet. Håller även med dig om ordet "tjäna" men där tycker jag faktiskt att det är färre som använder det än tidigare....ett fall framåt kanske? 

Anonymous's picture
Cammy (ej registrerad)

Ja, just den här fällan att köpa något som man faktiskt inte behöver bara för att det är BILLIGT. Det om något är ju egentligen att kasta pengarna i sjön :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej Cammy och tack för din kommentar, 

Det är helt sant, det är ALDRIG bra att köpa något bara för att det är billigt utan nyckeln är alltid att det är något man har användning av. Detta kan vara svårt för någon som letar fynd..

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar