Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Osäker anställning och livsstilsinflation en livsfarlig kombination!

Igår publicerade jag ett inlägg om boken "Simma med hajar" och då lovade jag att återkomma med min analys för jag tycker det är något som saknas i boken. Nedan är också en presentation av författaren som börjar med en kort sammanfattning av boken och sen frågestund med lite mer analys. 

Min analys är dock att vad som händer i bankerna är vad som händer i de flesta organisationer det enda är att bankerna har en så mycket större påverkan på andra brancher och hela ekonomier så att det blir alvarligare där. 

Det som händer enligt mitt sätt och se det är att vi får mindre och mindre anställningstrygghet (vilket jag inte nödvändigtvis tycker är dåligt) men i tillsammans med livsstilsinflation kan det bli en dödlig kombination. Livstilsinflation som innebär att hur mycket du än tjänar så gör du av med allt och därmed har du akut beroende av nästa månadslön..och nästa års bonus för att hålla skutan flytande. Det beskrivs indirekt i boken hur många inte trivs med sina jobb men de är välbetalda och eftersom de har en livsstil därefter så kan de inte sluta. Andra ser verkligen att det pågår riktigt sjuka saker på deras arbetsplatser men eftersom de kan bli av med jobbet om de säger något så håller de käften. Varför jo därför att trots att de tjänat en eller flera miljoner per år under en längre tid så finns inget på bankontot. Man jag just flyttat barnen till den finaste privatskolan...och köpt en ny Rolex. Det finns även enstaka exempel på personer som gjort annorlunda och stoppat undan pengar och sedan slutat när de inte längre kunde stå för vad de gjorde men de är för få för att skapa kritisk massa. 

Samma sak gäller egentligen i alla andra verksamheter, många hänger kvar på grund av en bra lön och/eller anställningstrygghet men mot sin egen övertygelse. Det är dåligt och nedbrytande för den anställde men även för företaget där de jobbar och för samhället i stort. Förutom att risktagande i banker drabbar hela ekonomin så tror jag inte i övrigt att det är så annorlunda. 

Om vi tittar tillbaka i tiden några generationer så kan man titta på den generationen som byggde upp Sverige (födda kring förra sekelskiftet) de var inte vana vid någon anställningstrygghet..men så snart de fick lite bättre inkomst så stoppade de undan och investerade i bostäder och andra tillgångar. De byggde upp gårdar etc. Sen kom nästa generation (mina föräldrar) och de fick bättre arbeten, anställningstrygghet, socialvälfärd och inflation som åt upp deras lån. Den generationen tyckte att det var onödigt att spara...varför det...jag kan ju inte bli av med jobbet och jag ändå blir det finns mamma staten och mitt hus är nu värt 10 ggr så mycket som när jag köpte det och jag har inga lån. Den mentaliteten är nu överförd på de nya generationerna (70-80-90 talister) men med den skillnaden att anställningstryggheten, den sociala välfärden, inflationen inte längre finns på samma sätt....kort sagt det sämsta av två världar.

I dagens samhälle behöver man istället så snart man har en inkomst också lägga undan pengar. Det är dock inte det lättaste att förstå eftersom det går rakt emot tidsandan. Det är dock viktigt både för sin egen mentala och fysiska hälsas skull men också som en välgärning mot samhället och medmänniskorna. Att kunna säga "fuck you" när något inte är i balans med ens värderingar är guld värt och är en förmån som många fler skulle ha om de bara valde att lägga undan lite istället för en ny iPhone, ett nytt kök och/eller en ny Rolex. 

Kort sagt kombinationen låg trygghet och hög livstilsinflation är farlig! Eller vad tror ni? 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Well said!! 

Jag har bekanta som har råkat hamna på chefspositioner med bra betalt som inte kan sluta trots att de hatar jobbet eftersom de "egentligen" inte är kompetenta för det jobbet utan måste gå ner ordentligt i lön om de byter jobb. De sitter fast och dövar missnöjet kring sin situation med thailandsresor, nya bilar, märkeskläder och lyxrenoveringar.

Sen är det så att pensionerna troligen kommer att bli mycket lägre för 70-80-90-talisterna än för den tidigare generationen. Trots detta sparar dessa grupper väldigt lite. När de upptäcker hur illa de ligger till kommer de antingen inse att de kommer behöva jobba många fler år än vad de egentligen skulle vilja, alternativt kräva att "staten" ska se till att de kan pensionera sig.

Varje gång man funderar på att bränna en rejäl summa pengar ska man kanske tänka att det kan betyda skillnaden mellan att säga "dra-åt-helvete" eller "får-jag-jobba-några-år-till" till sin arbetsgivare.

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Som vanligt kloka ord, men det ser inte så dystert ut som man tror.

Den stora skillnaden är att antalet "strävsamma och sparsamma" i relativa termer blir all färre. För de som är födda runt 1910-20 så var det nödvändigt, dvs 95% var skötsamma. För de som är födda runt 1940-50 så var det också vanligt att spara och arbeta strävsamt, kanske runt 85%. Bland de som är födda runt 1990-2000 så är det kanske lite mer ovanligt men jag gissar (hoppas!) att det ändå är mer än 50% som tänker lite mer långsiktigt.

Det blir som jag tidigare skrivit, att det därmed blir stora skillnader i framtiden mellan de som sparar och jobbar och de som inte gör det. Det fantastiska är att man fortfarande kan påverka sin egen framtid genom sparsamhet och arbetsmoral och därmed själv välja hur den egna framtiden kommer bli.

Besser

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och Beser och stort tack för era kommentarer, 

Kilo - att sitta fast i ett "bra/fint" jobb tror jag är mycket mer vanligt än vad man skulle kunna tro. Trots allt är det så att det finns massor med jobb som betalar 25-30 tusen i månaden...medan det finns rätt få som betalar över 50 och ännu färre när man går upp i skalan. Om man har fått en högre lön och anpassat livet fullt ut till denna så kan man tids nog finna sig själv i en återvändsgränd. 

Besser - Sammantaget är jag ganska positiv till framtiden även om jag har dessa funderingar kring hur det står till med sparsamheten. Jag tror att det finns en problematik med "kritisk massa" så när för liten andel av de nya generationerna inte är sparsamma så kan det bli problem  även om det inte är katatstrofalt sämre än föregånde generation...det är det där med droppen och bägaren. Sen tror jag i och för sig att världen kommer överleva även nästa kris men det kan bli jobbigt för många. Mina "bevis" för att 40 talisterna är ganska slösaktiga baseras främst på realiteten i min närhet..har du någon mer pålitlig källa för din statisik övan så skulle det vara kul att få källan...!

Anonymous's picture
JIM BUFFER (ej registrerad)

Vi har inrättats för att hjälpa människor behöver hjälp, erbjuder vi lån på 3% ränta, såsom ekonomisk hjälp Så om du går igenom ekonomiska svårigheter eller om du har någon ekonomisk oreda, och du behöver pengar för att starta ditt företag, eller om du behöver ett lån för att betala din skuld eller att betala räkningar, starta en fin affär, eller om du har har svårt att få kapital lån från lokala banker, kontakta oss via e-post: trustfunds804@outlook.com nu

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar